Másfél millióért szülni? Lehet, de nem mindegy, miből fizetjük

A nőgyógyászat hagyományosan az a terület, ahol nagyobb arányban választják a páciensek a magánorvost az állami ellátás helyett. Ez pedig a várandósgondozás alatt is megmaradhat, akár a szülésig bezárólag. Mindez jelentős költséget jelenthet.

Évek óta tendencia, hogy a lakosság egyre nagyobb arányban fordul a magánellátás felé. Ezt a folyamatot a világjárvány, és az állami egészségügy ezzel járó leterheltsége még jobban felerősítette. Ettől függetlenül vannak olyan területek, ahol egyébként is kiemelt szerepet töltenek be a magánorvosok. Ezek általában olyan szakterületek, ahol különösen fontos az orvos és a beteg közötti bizalmi kapcsolat, és a páciensek jobban ragaszkodnak ahhoz, hogy saját orvosuk legyen. Ilyen terület a nőgyógyászat is.

Így, ha megtehetjük, nőként magán nőgyógyászhoz járunk. A megfelelő orvos kiválasztására időt szánunk, lehetőleg ajánlás útján választunk, és ha találtunk egy számunkra megfelelő szakembert, akkor ragaszkodunk hozzá. És nem meglepő, ha a választott orvosunkkal maradnánk a várandósgondozás és a szülés alatt is. Így szinte természetszerűen magánrendelőben végeztjük el az ultrahang és egyéb várandósság alatti vizsgálatokat is. Modern, kényelmes rendelőbe járhatunk, megspórolhatjuk a hosszas várakozást a kórház vagy az SZTK várójában. Nem tudjuk ugyanakkor megspórolni a vizsgálatokkal járó kiadásokat. A magánban végzett várandósgondozás és a szülés ugyanis jelentős összeget emészthet fel.

Mégis milyen kiadással számoljunk?

A várandósság alatt rendszeresen felkeressük majd a nőgyógyászunkat. Többször megyünk ultrahangra és laborvizsgálatra. Megvizsgál majd egy belgyógyász és fogászati szűrővizsgálaton is részt kell vennünk. A várandósság vége felé pedig hetente vizsgálják majd a baba szívhangját, a méhlepény állapotát és a méh összehúzódásait. Ezen túl saját választásunk alapján is elmehetünk babamozira vagy 3D-4D-5D ultrahang vizsgálatokra.

Mire a várandósság végére érünk, többszázezres kiadással számolhatunk, és ha magánklinikán szülnénk, ehhez további 1-1,5 millió forint adódik. Mindez jelentős kiadás még annak is, aki egyébként is előnyben részesíti a magánrendelőket az állami ellátással szemben. Ha pedig spórolásról van szó, akkor minden fillér számít.

Vásárlás és vizsgálatok

A spórolásban segíthet az egészségpénztári tagság, ahol lényegében minden, a várandóssághoz és szüléshez kapcsolódó vizsgálat árát elszámolhatjuk, persze, ha megfelelő helyen vesszük igénybe a szolgáltatásokat és nem felejtünk el számlát kérni. 

terhesség, terhesgondozás
Egyre több nő fordul magánellátásban nőgyógyászhoz. Fotó: Getty Images

A várandóssággal és főleg a kisgyermekes léttel összegfüggésben számos terméket is vásárolhatunk. Ilyenek például az ovulációs és a terhességi tesztek, a babaápolási termékek, pelenkák, babakozmetikumok, melltartóbetétek, légzésfigyelő és bébiőr. Ezeket a termékeket bármelyik szaküzletben megvásárolhatjuk. Azokban a boltokban, amelyek elfogadják az egészségpénztári számlánkhoz tartozó egészségkártyát, ezzel is fizethetünk, ugyanúgy, mint a bankkártyánkkal. Ha számlát kérünk, azt a saját nevünkre és címünkre kérjük. A számlán szerepeljen az egészségpénztári tagsági kódunk is.

Ha orvosi vizsgálatra, laborba vagy ultrahangra megyünk, akkor olyan rendelőintézetet kell választanunk, amely szerződéses viszonyban áll az egészségpénztárunkkal. A szolgáltatásokról szóló számlákat ugyanis csak akkor számolhatjuk el, ha azokat a pénztár partnereinél vesszük igénybe. Ez első hallásra nehézségnek és korlátozó tényezőnek látszik, de valójában nem szokott gondot okozni. Ha bizonytalanok vagyunk, igyekezzünk olyan pénztárnál számlát nyitni, amelyik sok szolgáltatóval áll kapcsolatban. A legnagyobb pénztáraknak többezer partnere van.

Több pénztárnak van a honlapján szolgáltatókereső, ahol rá is kereshetünk az általunk preferált rendelőre, de ha még nem választottunk, akkor itt tudunk keresni. Több szempont alapján is kereshetünk, megjelölhetjük a várost, illetve, hogy kártyaelfogadó helyet szeretnénk-e. Van, ahol a szolgáltatókereső foglalórendszerrel is kiegészül, így azonnal időpontot is foglalhatunk a kívánt vizsgálatra, és ki is fizethetjük azt. Ha mégis olyan orvost vagy rendelőintézetet választanánk, amely nem partnere a pénztárunknak, akkor ajánlhatjuk az adott rendelőt a pénztárnak, amely felkeresi a szolgáltatót és megpróbál vele szerződést kötni. Ez általában sikerül is, így a számláinkat elszámolhatjuk. Néhány pénztárnál fordítva is működik, a számlánkat beküldve a pénztár látja, hogy az adott szolgáltató nem partnere, és felkeresi szerződéskötés céljából.

Fizetnénk, de hogyan?

Ha az adott rendelőben elfogadják az egészségkártyánkat, akkor azzal is tudunk fizetni a vizsgálatokért. Ebben az esetben számlát nem kell kérnünk. Ha az egészségkártyát nem tudjuk használni, akkor a vizsgálatról kiállított számlát tudjuk majd elszámolni utólag. A számlát az egészségpénztár nevére és címére kérjük, de szerepeljen rajta a nevünk és a tagsági kódunk is. A papíralapú számlákat postán tudjuk beküldeni a pénztárhoz, de az elektronikusan kiállított számlákat a legtöbb esetben elektronikusan is elküldhetjük e-mailben. (Van olyan pénztár például, amelyik le tudja kérni a NAV rendszeréből a nevére kiállított számlákat, és ezeket megjeleníti az ügyfélfiókunkban. Ezeket nekünk már nem kell elküldenünk, csak rá kell kattintanunk, amikor el szeretnénk számolni. Választhatjuk azt is, hogy nem nyújtjuk be számlát.)

Ha magánkórházban szeretnénk szülni, az ugyanúgy elszámolható az egészségpénztárban, mint bármely más vizsgálat. Minden kapcsolódó szolgáltatást fizethetünk az egészségszámlánkról, akár azt is, ha családi szobát vagy prémium étkezést kérünk.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de a Dunántúl délnyugati részein és az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra