Gyermekbarát város lesz Budapest?

Kövessen minket!

A gyermekbarát városok mozgalmához csatlakozna Budapest. Ennek első lépéseként a fővárosnak föl kell térképeznie, milyen, a gyermekek helyzetét javító programjai vannak, menynyit költ rájuk, teljesülésüket pedig évről évre ellenőrizni kellene. Erre szükség is van, hisz az egykori gyermekbarát elképzelésekből vajmi kevés vált valóra.
Éva terhessége alatt a munkahelye megszűnt, így az alanyi jogon járó, havi 26 830 forintos gyessel kellett beérnie. De ehhez sem jutott hozzá egykönnyen. A támogatáshoz szükség van a gyermek tb-kártyájára, amit egy hónappal a születés után kap meg. Az anyuka így egy hónapos csecsemőjével volt kénytelen nekivágni a hivatalok útvesztőjének, miután a gyereket nem tudta másra bízni. A Magyar Államkincstár illetékes igazgatóságán 42-en voltak előtte; az ügyintézés mindössze két ablaknál folyt.
- A terem tele volt ordító kisgyerekekkel - mondja -, és az én lányom is rosszul viselte a fülledt meleget.
Végül úgy döntött, inkább máskor próbálkozik. Babaszoba ugyan volt a hivatalban, de ott legföljebb tisztába tehette a gyereket, megőrzést nem biztosítanak.
Legközelebb már csak tízen voltak előtte, de így is két és fél órát várt, mire sorra került. Akkor derült ki, hogy hiába böngészte át a szükséges iratok listáját, még hiányzott egy igazolás a magán-nyugdíjpénztári belépéséről.
Állhatott ismét sorba.
- Itt már tíz perc alatt kiadták a papírt, mint ahogyan az egészségbiztosítási pénztárnál is gyorsan megkaptam a tb-kártyát. Tucatnyi ügyintéző volt - teszi hozzá az anyuka.
Intézhette volna mindezt postán keresztül is, de akkor a gyermek eredeti anyakönyvi kivonatát, illetve tb-kártyáját kellett volna levélben föladnia. Ezt nem merte, félt, hogy a papírok elvesznek a hivatalok között.
Medgyessy Péter kormánya egykor gyermekbarát ügyfélfogadást ígért a közhivatalokban: gyermek-váróhelyiségek létesítését, illetve soronkívüliséget a kisgyermekeseknek. A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint az erről szóló kormányrendelet végül nem lépett életbe.
Lapunknak elküldött közleményük szerint "több" közhivatal ennek ellenére úgy döntött, hogy "megváltoztatja ügyfélterét", "számos hivatali épületben alakítottak ki gyermekmegőrző helyiséget".
Arra a kérdésünkre, hogy hány hivatal lett gyermekbarát, nem kaptunk választ. Az Éváéhoz hasonló történetekből az mindenesetre sejthető, hogy az ígéreteket kevés helyen követték a tettek.
Többek között ezen szeretne változtatni a SZDSZ fővárosi frakciója, illetve annak vezetője. John Emese levélben kezdeményezte Demszky Gábor főpolgármesternél, hogy a főváros csatlakozzon az UNICEF égisze alatt futó gyermekbarát városok mozgalmához.
- A csatlakozási folyamat első lépése, hogy megnézzük: milyen, a gyermekek helyzetét javító tervek, programok vannak a városban, és mennyit költünk egy évben a gyermekekkel kapcsolatos célokra - magyarázza. A programok teljesítését pedig évről évre ellenőrizni kell, így nyomon követhető, és számon is kérhető, hogy mi valósult meg az elképzelésekből.
Egy korábbi felmérésből annyit már ma is tudni, hogy Budapest költségvetésének minden ötödik forintját gyermekekre költi. Első ránézésre ez kifejezetten soknak tűnhet, a "gyermekforintokba" azonban beleszámolják az iskolákra, a gyermek- és ifjúságvédelmi intézményekre, játszóterekre, gyermekkórházakra, sportlétesítményekre, gyermekjóléti alapítványokra, táborokra, illetve a drogmegelőzésre fordított összegeket is - a kép így már korántsem anynyira rózsás.
Akinek gyermekei vannak, ezt nap mint nap tapasztalhatja. A babakocsival való közlekedést például nemcsak a járdán parkoló autók nehezítik, hanem a soklépcsős aluljárók, a gödrös járdák, a magas útpadkák is. Az óvodai és a bölcsődei férőhely hiánya pedig sokszor még a közlekedésnél is nagyobb problémákat okoz a családoknak.
A csatlakozás mindenen nem tud segíteni, legalábbis nem egy csapásra, főleg akkor, ha a probléma megoldásához - ahogy mondjuk, az akadálymentesítéshez - nincs elég pénz.
A fejlesztések ösztönzése mellett segíthet viszont a gyermekbarát szemlélet meghonosításában. Ezért például - mondja John Emese - egy gyermekbarát intézmény-díjat alapítanának. Szerinte ugyanis sokszor nem csupán anyagi források, mint inkább odafigyelés kérdése, hogy egy intézmény kialakít-e például egy mesekönyvekkel, játékokkal teli várósarkot a gyermekeseknek, vagy sem.
A babakocsival való közlekedést nagyban segíthetné a parkolási kultúra javulása, hogy az autók ne foglalják el a fél járdát. A BKV emellett "add át a helyed" kampányával próbálná ösztönözni az utazóközönséget az elemi udvariasságra, hogy az idősek és a kismamák le tudjanak ülni, a babakocsisok be tudjanak állni a kijelölt biztonságosabb helyre - sorolja John Emese. Hozzátette: legutóbbi ülésén a közgyűlés támogatta a KDNP azon javaslatát, hogy a főváros kezdeményezzen tárgyalásokat a gazdasági tárcával a gyesen, gyeden lévő kismamák bérletének ártámogatásáról.
A gyermekbarát város cím kiérdemlésének ugyanakkor nincsenek központilag előírt kritériumai. - A gyermekek helyzete ugyanis mindenhol más, így mások a célok is - magyarázza Kecskeméti Edit , az UNICEF Magyar Bizottságának igazgatója.
Míg a fejlődő országokban, például a Fülöp-szigeteken, vagy Brazíliában azon igyekszik egy város, hogy az utcagyerekeket ne lőjék le, minden gyermek kapjon enni, és tanuljon, addig Hollandiában ombudsmanpontokat alakítanak ki, ahol a gyerekek tájékozódni tudnak programokról, vagy éppen panaszt tenni az őket érintő ügyekben.
A hivatalosan 1996-ban indult gyermekbarát városok mozgalmának jelenleg 867 város tagja: leginkább kisvárosok, de a tagok között van Bécs, München, Madrid, London, Mexikóváros is. Hazánkból egyetlenegy város sem csatlakozott még.
Ha pontos kritériumok nem is léteznek, az UNICEF firenzei kutatóintézetében működő titkárság, amely a szövetséget koordinálja, megfogalmazott egy kilencpontos ajánlást arról, mit ért gyermekbarát városon. Ebben szerepel többek között, hogy a gyerekek vehessenek részt a város életében, az őket érintő döntések meghozatalában, tudjanak hova információért fordulni, és folyamatosan ellenőrizzék a gyermekjogok érvényesülését.
- Lényeges, hogy a városnak legyen átfogó gyermekstratégiája, és egy központi szervezete, amely koordinálja és ellenőrzi a gyerekekkel kapcsolatos programokat - mondja Kecskeméti Edit, megjegyezve: ez utóbbi feltételek hazánkban hiányoznak. A Nemzetközi Gyermekjogi Bizottság többször szóvá tette, hogy Magyarországon önkormányzati szinten jobban kellene ellenőrizni a gyermekjogok érvényesülését. Az UNICEF igazgatója szerint ezért hazánkban az lenne az egyik legfontosabb cél, hogy az egyes településeken átfogó felmérés készüljön a gyerekek helyzetéről és problémáiról, majd erre végre érdemi stratégiákat alakítsanak ki.
Hat önkormányzatnak adott Családbarát Önkormányzat-díjat a Nagycsaládosok Országos Egyesülete a népesedési világnap alkalmából. Fertőszéplak, Mártély, és Tápszentmiklós azzal érdemelte ki a címet, hogy az iskola megtartása érdekében építési telket biztosít a többgyermekes családoknak, és munkalehetőséget is törekszik számukra felkutatni. Sopron és Szolnok ingyenessé tette a helyi tömegközlekedést a kisgyermeket nevelő családoknak. Zalaegerszegen már 2004-ben tizedáron adtak építési telket nagycsaládosoknak. A város megalkotta a nemzedékek kézfogása rendeletet, amely anyagi segítséget nyújt a fiatal házaspá- roknak az újszülött érkezésekor.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt tovább csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag