Egy új hormon a meddőség kezelésére

Egy új kutatás eredményei arra utalnak, hogy a kisspeptin nevű hormon ígéretesnek bizonyult a meddőség kezelésében. A kutatócsoportot Dr. Waljit Dhillo vezette a londoni Imperial College-ből, és kimutatták, hogy a meddő nőknek adagolt kisspeptin aktiválhatja a menstruációs ciklust szabályozó nemi hormonokat.

A kutatás újfajta meddőségi terápiát eredményezhet azok számára, akiknek alacsony a nemihormon-szintjük. A kisspeptint a KISS-1 gén termeli, a reprodukciós funkciók fő szabályozója. A kisspeptin hiánya esetén az állatok és emberek nem esnek át a pubertáskoron és nemileg éretlenek maradnak.

Korábbi tanulmányaiban Dr. Dhilo és munkatársai már kimutatták, hogy a kisspeptin-kezelés a termékeny nők esetében a nemi hormonok termelését indítja be, ezúttal pedig megvizsgálták ugyanezt a hatást olyan nőknél, akiknek hormonális okokból elmaradt a menstruációja.

Az Orvosi Kutatótanács által finanszírozott tanulmány során a nem menstruáló, terméketlen nőknek vagy kisspeptint, vagy sóoldatot adtak be injekció formájában. Ezután vért vettek tőlük, hogy megállapítsák a peteérésért és megtermékenyítésért felelős két nemi hormon, az LH és az FSH szintjét. A kisspeptin 48-szorosra emelte az LH és 16-szorosra az FHS szintjét a kontrollcsoportéhoz képest.

Ez az első tanulmány, mely kimutatta, hogy a kisspeptin stimulálja a nemi hormonokat a terméketlen nőknél, és egyúttal egy új lehetséges terápiaként tünteti fel. Dr Waljit Dhillo elmondta: "A terméketlenség kétségbeejtő állapot, mely világszerte párok millióit érinti. A kutatásunk szerint a kisspeptin óriási reménnyel kecsegtet a terméketlenség kezelése terén. A korábbi eredményeinkből tudjuk, hogy a kisspeptin fokozza a termékenységi hormonok termelődését egészséges nők esetében. Most kiterjesztettük a kutatást, hogy kimutassuk, a kisspeptin ugyanúgy hat a meddő nőkre is. Valójában a jelenlegi adatok azt mutatják, hogy a meddő nők esetében nagyobb mértékben indul be a nemi hormonok termelődése. Ez nagyon izgalmas eredmény, és arra utal, hogy a kisspeptin megőrizheti az alacsony nemihormon-szinttel rendelkező nők reproduktív funkcióit. Jövőbeni kutatásunk a legjobb kezelési protokoll kialakítására irányul majd annak reményében, hogy új terápiát dolgozhatunk ki a terméketlenségre."
További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag