Az Egészségügyi Minisztérium közleménye a csecsemőhalálozásról megjelent újságcikkről

A mai napon a Népszabadságban anélkül, hogy a minisztérium lehetőséget kapott volna álláspontjának kifejtésére méltatlan támadás jelent meg az egészségügyi reformmal és a szülészorvosok tevékenységével szemben.
A cikk tárgyi tévedéseket tartalmaz, kritikátlanul vesz át tudományosan még nem feldolgozott adatokat, és azokat egyoldalúan értelmezi.
Nem igaz az az állítás, hogy a budai oldalon "egyáltalán nincs gyermek, illetve koraszülött intenzív osztály." Ezzel szemben az igazság az, hogy a Budán található kiemelt János Kórházban gyermekosztály és 3-as szintű PIC-központ is működik.
Szakértők szerint a cikkben hivatkozott adatok félrevezetők, mert a friss KSH adatok még nem estek át az adattisztitáson, ráadásul az esetleges romlást a tavalyi kiugróan jó adatokhoz méri, miközben a 2005-ös adatokhoz képest már sokkal kevésbé érzékelhető az elmozdulás.
Teljesen életszerűtlen az az állítás, hogy a féléves statisztikák esetleges romlásáért az az átalakítás tehető felelőssé, amelyik mindössze három hónapja tart és a terhesgondozás rendszerét nem is érintette. Nem igaz az az állítás, hogy a Közép-Magyarországi régióban nem működik megfelelően a terhesgondozás. Ehhez képest az igazság az, hogy ebben a régióban is hármas szintű terhesgondozás folyik (háziorvosi, védőnői és szakorvosi).
Szerencsére nem igaz a cikknek az az állítása, hogy a babák hatvan százaléka a méhen belül hal meg. Ha a pongyola megfogalmazás arra céloz, hogy a csecsemőhalálozás 60 százaléka még a méhen belül történik meg, akkor értelmezhetetlen az a vád, hogy a statisztikák esetleges romlásért szülészeti ágyak átcsoportosítása és néhány intézmény összevonása okolható. Az igazság az, hogy a szülészetet az átalakítás különösen védett területként kezelte, ezért kikerült például a teljesítménykorlátozás alól is.
Az Egészségügyi Minisztérium az utóbbi év során sokszor hangoztatta, hogy Magyarországon hosszú évek óta elfogadhatatlanul magas a csecsemőhalálozás aránya. Magyarország az unióban ebben az összehasonlításban az utolsó helyeken szerepel. Nincs tudományos konszenzus a jelenség okairól. Általános vélemény szerint, az okok között az életmódnak (például dohányzás, alkohol) sokkal nagyobb szerepe van, mint az orvosi teljesítménynek vagy az intézményrendszer működésének.
Az egészségügyi intézményrendszer átalakításának, egyes szülészeti osztályok megszüntetésének éppen az az egyik célja, hogy az ellátás még biztonságosabb legyen, ezért a szülészeteket is olyan központokba koncentráljuk, ahol a ráépülő ellátásoknak köszönhetően a mama és a baba a lehető legnagyobb biztonságot élvezheti és magas szakmai színvonalú, komplex ellátásban részesül.
Budapest, 2007. augusztus 30. EÜM Sajtóiroda
Kiadó: Egészségügyi Minisztérium

Értékelje a cikket!

Az ekcéma kezelése

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+17, +22 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban pénteken délelőtt alig lesz felhő az égen, gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag