Az AI visszautasítja a Vatikán abortusz-nyilatkozatát, cáfolja, hogy az abortuszt ösztönözné

London, 2007. június 14. (MTI) - Tisztségviselői korábbi nyilatkozatait megerősítve éles hangú hivatalos közleményben utasította vissza csütörtökön az Amnesty International azt az előző napi bejelentést, hogy a Vatikán megszünteti a szervezet támogatását annak abortuszügyben elfoglalt álláspontja miatt. Az AI egyben visszautasította, hogy pártolná az abortuszt.
A világ legnagyobb emberi jogi csoportjának csütörtöki londoni nyilatkozata szerint az AI cáfolja Renato Martino bíborosnak, az igazságosság és béke pápai tanács elnökének közlését a támogatás megszüntetéséről. Az Amnesty International ugyanis eddig sem fogadott el pénzt a Vatikántól, ahogy más államoktól sem fogad el anyagi támogatást az emberi jogi visszaélések elleni tevékenységéhez.
A közlemény szerint vallások sokaságához tartozó emberek milliói támogatják adományokkal az AI-t; ezek között vannak a katolikus hívők "szívesen fogadott adományai is".
Az állásfoglalás felidézi: Martino bíboros előző nap arra biztatta a katolikus hívőket, hogy vonják meg támogatásukat az AI-tól, mert az "az abortuszhoz fűződő jogok szószólója". Az Amnesty International azonban - amely mindig is szót emelt például a kényszerabortusz ellen - valójában az abortusz bűncselekményként történő meghatározásának eltörlését támogatja. Egyúttal védelmezi a nők azon jogát, hogy ésszerű időhatáron belül elvégeztethessék a terhesség-megszakítást, ha egészségük vagy emberi jogaik kerülnek veszélybe - áll a londoni nyilatkozatban.
Az AI az állásfoglalás szerint nem az abortuszt mint általános jogot pártolja, hanem a nők ahhoz fűződő emberi jogait, hogy félelemtől, fenyegetéstől és kényszertől mentesen kezelhessék a nemi erőszak és más súlyos emberi jogsértések következményeit; a szervezet egyébként nem alakít ki külön álláspontot arról, hogy helyes-e vagy helytelen az abortusz.
A nyilatkozat szerint az Amnesty International emberi jogi szervezetként szolidaritást vállal például azzal a dárfuri nemierőszak-áldozattal, akit - miután teherbe esett az "ellenségtől" - saját közössége is megbélyegez.
Az AI az emberi jogok, és "nem bizonyos teológiák" védelme mellett kötelezte el magát; e céljához "a törvényt és az államot, nem pedig Istent hívja segítségül" - áll a rendkívül éles hangú nyilatkozatban.
A szervezet felszólítja a katolikus egyházat, hogy ne forduljon el a szexuális erőszak következményeit szenvedő nőktől. Egyúttal toleranciára, az emberijog-védők, köztük az Amnesty International kifejezési szabadságának tiszteletben tartására ösztönzi a "katolikus vezetést", csakúgy, ahogy az AI is védelmezi a valláshoz fűződő jogokat - áll a csütörtöki londoni állásfoglalásban.

Értékelje a cikket!

Az ekcéma kezelése

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban szombaton délelőtt sok napsütés melegíti a levegőt, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag