A szülőszoba neve: Komló

A komlói önkormányzat megszavazta a forrást, így a város nevét viselő klinikai szülőszoba építése még az idén megkezdődik Pécsett.
Ezen a héten a területet már birtokba vették az építők: folyik a portalanítás, a két ünnep között pedig a bontási munkák kezdődnek, hiszen az új szülőszoba kialakításához szerkezeti átalakításokra is szükség lesz - tájékoztatta portálunkat a fejlesztés előkészítéséről Dr. Bódis József professzor, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) ÁOK OEC Szülészeti Klinika igazgatója.
A professzor szerint mindez annak köszönhető, hogy a komlói önkormányzat nem csak elfogadta a pécsi klinika korábbi megkeresését, de a képviselő testület a napokban rá is bólintott arra az ötmillió forintra, amelyből megépülhet az új, egy személyes szülőszoba, amely a Komló nevet viseli majd.
Az intézmény vezetése azt is szeretné, hogy a korszerű szülőszobába olyan szimbólumok, esetleg tárgyak is bekerüljenek majd, amelyek az egykori baranyai bányászvárosra emlékeztetnek. Ha már Komlón nincs többé lehetőség arra, hogy a helyi kórházban baba születhessen, ez Pécsett olyan infrastrukturális környezetben történjen, ahol a szülő nőt minden a saját városára emlékezteti. Azaz: a kismama valóban otthon is érezhesse magát.
Hasonlóan pozitív döntésre számít a professzor a másik új klinikai szülőszoba megépítésével kapcsolatban a siklósi önkormányzat esetében is, ám ott a szükséges, szintén ötmilliós fejlesztési összegről szóló támogatást a képviselőknek még el kell fogadniuk.
A fejlesztés elkezdése már nem volt elkerülhető, hiszen a Pécsett működő nőgyógyászati és szülészeti intézményben még mindig paravánok mögött zajlik a vajúdás, új szülőszobák kialakítására pedig nem áll rendelkezésre önálló forrás. Ezért keresett a beruházás költéségének fedezésére támogatókat Bódis professzor. A kezdeményezés pedig - egyelőre úgy tűnik - minden megkeresett önkormányzat esetében befogadásra talált.
A fejlesztési projekt szponzorai között - az említett városokon kívül - ott van a pécsi egyetem rektora és az orvosi kar dékánja is, akik szintén vállalták a támogatást.
A szülészeti klinika igazgatója elmondta: összesen nyolc szülőszoba megépítésére lenne lehetőségük, de ötöt mindenképpen szeretnének. Ezek között lesznek hagyományos és alternatív szobák. Közös bennük azonban, hogy mindegyiket egy ágyasra tervezik.
Az összefogás, amelyhez olyan baranyai kisvárosok önkormányzatai csatlakoztak, ahol önhibájukon kívül kellett bezárni az aktív szülészeti osztályokat, valóban egyedülálló. Az új, alternatív lehetőségeket kínáló szülőszobákra azonban nem csak a komfort növelése miatt van szükség. Baranyában radikálisan csökkent a szülészeti ágyak száma (Pécsett például a két intézményben 60 százalékos leépítés történt, Siklóson, Komlón megszűnt, Mohácson, Szigetváron úgyszintén csökkent), a Pécs területi ellátási kötelezettségéhez tartozó népességszám viszont több tízezerrel növekedett.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délen erősen felhős lesz az ég, máshol a változó felhőzet melett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag