A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elutasítja az otthon szülés gyakorlatát

Budapest, 2007. szeptember 21. (MTI) - Elutasítja az otthon szülés gondolatát és gyakorlatát a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium, mert otthon nem teremthetők meg a biztonságos szülésvezetés mindazon szakmai feltételei, amelyek a kórházak szülészeti osztályán rendelkezésre állnak - hangsúlyozta a kollégium pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében.
A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium szerint az otthon szülés súlyos magzati kockázatot, vészhelyzetet jelenthet - olvasható a Szabó István, a kollégium elnöke által jegyzett levélben.
"Napjainkban, amikor a kórházi osztályok működésének engedélyezése is szigorú minimumfeltételekhez kötött, megengedhetetlennek tartjuk, hogy az emberi szabadságjogokra, az alternatív módszerek választási szabadságára hivatkozva bárki is szembeforduljon a szakmai ésszerűség és a biztonság elsődleges követelményeivel" - fogalmazott.
Szabó István ugyanakkor azt is hozzáfűzte, hogy a kollégium "messzemenően" egyetért az asszonyok önrendelkezési jogával, azonban az csak addig terjedhet, amíg a magzat életének kockázata nem fokozódik.
A szakmai biztonság mellett megfelelő körülmények kialakításával, a családközpontú szülészeti gyakorlat még nagyobb mértékű elterjesztésével, a biztonságot nyújtó kórházak szülőszobáin, szülészeti osztályain kellene megteremteni a családi együttlét hangulatát, és biztosítani azokat a feltételeket, amelyek között az édesanya szinte otthon érezheti magát - vélekedett az elnök.
A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium a távirati irodához eljuttatott dokumentumban sérelmezte azt is, hogy a médiumok egyre gyakrabban foglalkoznak az otthon szülés kérdésével, egyre bátrabban propagálják az otthon szülést. Ezért egyre több bírálat éri a szülész-nőgyógyász szakmát és a szakmai kollégiumot az elutasító álláspontjuk miatt - fűzte hozzá Szabó István.
Emlékeztetett arra is, hogy 2006. szeptember 28-ai ülésén a kollégium napirendre tűzte az otthon szülés kérdését: a probléma áttekintésére ad hoc bizottság alakult, melynek feladata a legapróbb részletekig kidolgozni a feltételeket, egyebek mellett azt, kik azok, akik levezethetik a szülést, és ehhez milyen vizsgákat kell letenniük.
További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag