A koraszülötteknek kevesebb gyerekük lesz

A koraszülöttek nagyobb valószínűséggel halnak meg gyerekkorban, felnőtt korukban pedig kevesebb gyermekük lesz, mint a normális időre születetteknek - állapította meg egy friss amerikai tanulmány.
A kutatás 1,16 millió norvégiai születési adatot dolgoztak fel az 1967 és 1988 közötti évekből, és egészen 2002-ig követték az ekkor születettek orvosi történetét. A vizsgáltak 5,2 százaléka volt a koraszülött.
A koraszülöttek között kicsivel több volt a fiú, mint a lány, ami nagyjából összhangban van azzal, hogy nagy átlagban több fiú születik, mint lány.
Koraszülésnek a tehesség 37. hete előtti szülést nevezik. A normális terhesség 40 hétig tart.
Ami a gyermekkori halálozást illeti, azt találták, hogy a 2 2-2 7 hétre született fiúk 1,33 százaléka halt meg 1-6 éves korában, és 1,1 százaléka 6-1 2 éves korában. Ez 5, 3-7 -szer nagyob halálozási kockázatot jelent a normál időre születettekhez képest. A koraszülött lányoknál még magasabb a gyermekkori halandóság. A 2 2-2 7 hétre született lányok 1,71 százaléka halt meg 1 és 6 éves kora között, ez csaknem 10-szer (9,7) több, mint a rendes időre születetteknél. A vizsgált norvégiai koraszülött lányoknál nem fordult elő halálozás a 6-1 2 éves korosztályban.
Az újszülött kisfiúk körében 24 százalékkal gyakoribb a csecsemőhalál, mint a kislányoknál. A fogamzás pillanatában ötödével több a fiú mint a lány, húsz évesen az arány kiegyenlítődik, de nyolcvan év fölött már alig él férfi - ennek okairól Czeizel Endre számolt be a hirado.hu-nak
A 2 8-3 2 hétre született fiúknál 2,5-szer volt magasabb a gyermekkori halálozás kockázata, mint a rendes időre születetteknél. A lányoknál ebben a kategóriában nem volt kimutatható eltérés.
A 2 2-2 7 hétre születettek felnőtt korukban kevesebb gyereknek adnak életet, mint a rendes terhességre születettek. A férfiaknál 76, a nőknél 67 százalék a valószínűsége annak, hogy kevesebb gyerekük lesz, mint a normál időre születetteknek. A 2 8-3 2 hétre születettek a szaporodási arányban kisebb mértékben maradnak el a rendes időre születettek mögött.
hirado.hu/MTI
(2008.03.26. 14:08)

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt közepesen fátyol-és gomolyfelhős lesz az ég, csapadékra nincs kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag