Most akkor karban tart az agytorna, vagy sem?

A keresztrejtvény, a kézimunka és más, mentálisan stimuláló szabadidős tevékenységek - a tévénézést kivéve - összefüggésbe hozhatók az időskori szellemi leépülés kisebb mértékével. De hogyan?

Vajon ezek a tevékenységek közvetlen védelmet biztosítanak az agy számára, vagy egyszerűen az egészséges életmód jelzői? A kutatók szerint valószínűleg ez utóbbiról lehet szó.

A Mayo Klinikáról Dr. Yonas Geda munkatársaival együtt 1 321 találomra kiválasztott 70-89 év közötti embert kérdezett ki. Egy kérdőívet kellett kitölteniük életük középső és későbbi szakaszainak mentális tevékenységeiről, úgymint az olvasásról, játékokról és kézimunkáról.
A résztvevők nagyjából 15 százalékánál diagnosztizáltak enyhe szellemi leépülést. Ennél az alcsoportnál csak korlátozott mértékben figyeltek meg szellemi tevékenységet, többet nézték a televíziót, mint egészséges társaik.
Az eredményeket áprilisban teszik majd közzé Seattle-ben, az Amerikai Neurológiai Akadémia éves gyűlésén.

Több magyarázat is létezik erre az összefüggésre. Az egyik a népszerű "használod vagy elveszíted" elmélet. Csakúgy, mint a fizikai erőnlét esetében, az agyi tevékenység megőrzi az agy rugalmasságát és alkalmazkodóképességét. A szellemi leépülés azonban már évtizedekkel azelőtt megkezdődik, hogy diagnosztizálnák.
Egy skót tanulmány már a 11 évesen mért IQ-eredményekkel is összefüggésbe hozza a későbbi elbutulást. Ezért, mikor ezt a fajta összefüggést elemezzük, "nem tudhatjuk, hogy mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás" - mondta Geda.
Más szóval, ha egy nap több mint hét órán át nézzük a tévét, az károsítja az agyat. Vagy az eltompult agyat jobban vonzza a zajláda. Esetleg mindkettő.

Margaret Gatz a Dél-Kaliforniai Egyetemről figyelmeztet arra, ne higgyük azt, hogy a keresztrejtvény megment minket az elbutulástól. Gatz, aki nem vett részt Geda kutatásában, már 20 éve tanulmányozza a szellemi leépülést ikreken. Rámutat arra, hogy például, ha rendszeresen játszunk pasziánszt, akkor az életkor előrehaladtával is elég jók maradunk ebben a játékban. A pasziánsz-gyakorlatunk azonban nem fogják megóvni az agy más funkcióit, mint például azt, hogy mi szerepel a jövő heti időbeosztásunkban.

Csakúgy, mint más összefüggések esetében "elég nehéz figyelemmel kísérni az összes variációt" - mondta Gatz. Például, a szellemileg aktív emberek általában táplálóbb ételeket fogyasztanak és rendszeresen mozognak is.
Valójában a fizikai egészség hatása a mentális funkciókra sokkal inkább megállja a helyét, mint az agytornák védő hatása - állítja Gatz. A keringési kockázati tényezők - mint a magas vérnyomás, az elhízás és a cukorbetegség - lassan pusztítják az agyat, mely emlékezetzavarokban nyilvánulhat meg. A testgyakorlásnak másfelől azonban tisztán látható előnyei vannak az agyra nézve. Mikor Gatz páciensei arra panaszkodnak, hogy bűntudatuk van, ha hanyagolják a keresztrejtvényeket, arra biztatja őket, hogy inkább menjenek sétálni egyet.

Geda is nagy hangsúlyt fektetett a mozgás fontosságára. Sőt, egy lépéssel tovább ment, szerinte "szinergikus együttműködés van az intellektuális aktivitás és a testmozgás között", mely többféle előnnyel is járhat.

Természetesen, ha örömünket leljük a rejtvényfejtésben, semmilyen káros hatással nem járnak, különösen akkor, ha úgy érezzük, hogy megnyugszunk tőle. De Gatz, akit sokan a "rejtvénymumusnak" hívnak attól tart, hogy káros lehet, ha ezt egyfajta receptnek tekintjük. Ha aránytalanul nagy jelentőséget tulajdonítunk az előzetes összefüggésekre, akkor bűntudatot ébreszthetünk a betegekben és családtagjaikban.

Alzheimer-kór

Alzheimer-kór
Ami például az Alzheimer-kórt illeti, más biológiai utakat tartalmazhat, mint más, életkorral járó szellemi leépülés. A betegség kialakulásának esélye legalább fele arányban a génektől függ, mint például az APOE gén E4-es variációjától. "Azoknál, akiknek a legtöbbet használ az életmódváltozás, nem találunk E4-et" - mondta Gatz.

Az olvasás, játék és hobbitevékenységek lehetséges előnyeként Gatz azt nevezi meg, hogy csökkentik a stresszt. "A stressz káros anyagokkal árasztja el a hippokampuszt" - mondta, a csikóhal alakú agyi szerkezetre utalva, mely igen fontos szerepet játszik az emlékezetben. A szabadidős tevékenységek éppen ezért késleltetik a memóriazavarok kialakulását, egyszerűen azért, mert csökkentik a stresszt. Tehát, ha a szombat esti keresztrejtvénytől megfájdul a fejünk, valószínűleg jobban járunk, ha inkább kimegyünk a parkba.

Animáció: HáziPatika.com
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban hétfon délelőtt általában csak kevés felhő lesz az égen, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag