Minden szülész-nőgyógyász levelet kapott a H1N1-ről a tiszti főorvostól

A betegség terjedéséről, lefolyásáról, a várandósok veszélyeztetettségéről, az oltás fontosságáról küldött nyílt és közvetlen levelet az országos tiszti főorvos a szülész-nőgyógyászoknak, és első mondatában rögtön arra kérte őket, hogy szánjanak időt a levél elolvasására.

"Az előttünk álló hetekben, hónapokban a világjárványt okozó influenzavírus gyors terjedése várható Magyarországon. Az új vírus esetében - a szezonális influenzától eltérően - a legtöbb súlyos megbetegedés és a legmagasabb mortalitás a gyermekek és fiatal felnőttek között fordul elő. A várandós nők és az újszülöttek magas kockázattal rendelkeznek a progresszív influenza megbetegedésre és a súlyos szövődményekre.

Nemzetközi adatok alapján a kórházi kezelésre szoruló pandémiás A(H1N1)v influenzás betegeknek eddig átlagosan a 7-10 százaléka volt második, harmadik trimeszterben levő várandós nő. A WHO szerint a várandós nőknek tízszeres a kockázata arra, hogy intenzívosztályos ellátásra szoruljanak az új influenza megbetegedés esetén a nem veszélyeztetett népességbe tartozókhoz képest.
Hazánkban 2009. 11. 30-án öt várandós nőt kezeltek intenzív osztályon, közülük négy gépi lélegeztetésre szorult. Egyikük sem kért és kapott influenza elleni védőoltást.

Így halt meg H1N1-ben a 21 éves kismama

Így halt meg H1N1-ben a 21 éves kismama
November végéig az Európai Unió mintegy 20 országában kezdődött meg az új influenza elleni vakcinák alkalmazása. A várandós nők az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) iránymutatásai szerint az új influenza ellen elsőként védőoltásban részesítendők közé tartoznak.
Várandós nők esetén a várható kockázat-előny mérlegelésén alapul az influenza elleni védőoltások ajánlása. A fentiek értelmében - hacsak egyéb okból nem kontraindikált a védőoltás - egyetlen várandós nőt sem szabad lebeszélni az influenza elleni védőoltásról annál is inkább, mivel az influenzaoltásokra vonatkozóan nincs olyan adat, amely azt bizonyítaná, hogy a védőoltás akár az anyára, akár a magzatra nézve ártalmas volna.
Mit tehet Ön a várandós kismama és magzata egészségéért?

- Tájékoztassa a várandós nőt az influenza várható kockázatairól és a megelőzés lehetőségéről.
- Lássa el a várandós nőt tanácsokkal:
- Influenzaszerű tünetek észlelése esetén haladéktalanul forduljon orvoshoz;
- Megbetegedés esetén csillapítsa a lázát, és használjon megfelelő - paracetamol tartalmú - lázcsillapító gyógyszereket erre a célra. Ibuprofen tartalmú lázcsillapítók adása ellenjavallott. Szalicilát és nemszteroid gyulladásgátlók/lázcsillapítók alkalmazása a terhesség 3. trimeszterében szintén ellenjavallt, és az 1. és 2. trimeszter során is csak nagy óvatossággal adhatók, amennyiben az alkalmazásuk feltétlenül szükséges;
- Kerülje a szoros érintkezést influenzás beteggel;
- Gyakran mosson kezet, és szigorúan tartsa be az egyéb higiénés ajánlásokat.
- A szakmai ajánlások szerint a várandós nők antivirális kezelését az influenzaszerű tünetek fellépését követően minél gyorsabban (lehetőleg 6 órán belül, de maximum 48 órán belül) meg kell kezdeni, és ehhez az influenza laboratóriumi
megerősítése nem szükséges. A 2009-10-es influenzajárvány során minden influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló várandós nő esetében vélelmezni kell az A(H1N1)v influenzafertőzést.
- Várandós nők számára térítésmentesen rendelkezésre áll a pandémiás influenza elleni védőoltás. Kérjük, hogy valamennyi Ön által gondozott várandós nőnek, illetve tervezett terhesség esetén már a terhességet megelőzően ajánlja fel az influenza elleni védőoltást, mivel a védőoltás a várandós nők esetén életeket menthet.

Túl okos az influenza! Hogyan védekezhetünk?

Túl okos az influenza! Hogyan védekezhetünk?

Tájékoztassa a várandós nőt az influenza elleni védőoltásokkal kapcsolatos nem várt eseményekről, és azok előfordulási gyakoriságáról. Hívja fel a figyelmet arra, hogy a "nem-oltásnak" is van veszélye, amely jelen helyzetben messze túlszárnyalja a védőoltás kockázatát.
A világjárványt okozó influenzavírus gyorsan terjed a lakosság körében, és előfordulhat, hogy a járvány során a vírus genetikai állománya oly módon változik, hogy ennek következtében a vírus virulenciája, a terjedési képessége, az antivirális szer érzékenysége módosul. Kérem, hogy kísérje figyelemmel a járványügyi eseményeket, és legyen naprakész azokban a kérdésekben, amelyeknek hatása lehet a várandós nők gondozására és a betegellátásra.

A fenti levelemnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a várandós nők fokozott veszélyeztetésére, az influenza elleni védőoltás szükségességére, a leendő szülők és a gondozó orvosok fokozott felelősségére" - zárul Dr. Falus Ferenc
országos tiszti főorvos levele, amelyet azért közlünk, hogy a kismamák is tudják, milyen hivatalos levelet kapott a szülész-nőgyógyászuk a tiszti főorvostól.

A levél egyébként megtalálható az ÁNTSZ oldalán is.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban szerdán délelőtt erősen felhős, borult időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag