Elkészült a kutatólabor Szolnokon

Európa legkorszerűbb mozgásvizsgáló kutatólaboratórimát adták át a Szolnoki MÁV Kórházban.
A Szolnoki MÁV Kórházban - két évig tartó fejlesztés eredményeként - elkészült a mozgásvizsgáló laboratórium. A projekt eredményeként létrejött Európa legkorszerűbb mozgásvizsgáló laboratóriuma, amely betegellátási és kutatás-fejlesztési célokra egyaránt alkalmas - mondta az átadáson dr. Szecsei Klára , a MÁV Kórház főigazgató helyettese. A 2005. június 6-tól 2007. június 30-ig tartó projekt a próbaüzem befejeződésével lezárult. Megkezdődhet a gyógyító tevékenység, illetve a szerződéskötések a külső megbízókkal. A labor a működtetés-fenntartás szempontjából ugyanis önjáró lesz, külön OEP finanszírozást nem kap, bevételeit a jövőben kiépítendő partnerkapcsolataitól, azaz a mérésekre, vizsgálatokra megbízást adó cégektől, intézményektől, magánszemélyektől várja.
A kórház ugyanakkor nagyon fontosnak tartja a saját betegek gyógyítását, amihez igyekszik kigazdálkodni a pénzt - hangsúlyozta dr. Tóth Erzsébet rehabilitációs osztályvezető.
A mozgásszervi kórházként működő intézményben rehabilitációs-, ortopédiai-, reumatológiai osztály működik, vagyis a betegek adottak, s a különböző műtétek, ortopédiai kezelések, protézis beültetések utáni rehabilitációban szeretnék a labor által lehetővé tett vizsgálatokat a betegek érdekében hasznosítani.
A projekt előzményeként 2003. végén a két szolnoki kórház - a Hetényi Géza és a MÁV - között létrejött feladat-megosztási megállapodással a MÁV Kórház mozgásszervi ellátásra specializálódott. Ezt követően 2004-ben közös projektet nyújtott be a szolnoki kórház a debreceni székhelyű Képzési Kutatási Fejlesztési Közhasznú Társasággal és a Budapesti Műszaki Egyetem (BMI) Biomechanikai Tanszékével együtt a Gazdasági Versenyképesség Operatív Programban meghirdetett pályázatra, egy mozgásszervi kutatólabor létrehozására, ami mára teljesen elkészült.
A most átadott laborban gyorsan, pontosan és nagyon olcsón lehet vizsgálatokat elvégezni - mondta dr. Kocsis László egyetemi docens, a biomechanika nemzetközi szakértője. A laborban felső végtagi teszteket, gerinc-, stabilitás-, járás-futásvizsgálatokat, izomaktivitás- és talpnyomás-méréseket lehet végezni. Nagyon sok vizsgálat a legkorszerűbb műszerezett futópad segítségével történik. Június közepén országosan is hiánypótló tankönyvként megjelent a Mozgásszervek biomechanikája c. könyv - jelentette be a docens Szolnokon.
2007-07-12 14:08
Forrás: Weborvos S. Cs. J.
További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-5, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon csökken a felhőzet, helyenként a nap is kisüt.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag