Emlőrák: kezelés három hét alatt?

A rövid és intenzív sugárkezelés ugyanolyan hatékony a korai stádiumú emlőrák kezelésében, mint a jelenlegi öt-héthetes terápiák.

Az eljárás három hetet vesz igénybe és olcsóbb, mint a standard kezelések. A kutatók a gyorsított besugárzásnak nevezett új kezelési módot 1234, korai stádiumú emlőrákban szenvedő nőn tesztelték 1993 áprilisa és 1996 szeptembere között, ezután a betegség kiújulásának arányát meghatározandó 12 évig követték őket.

A besugárzás potenciális előnyei, a betegek kényelme, az életminőség és az alacsonyabb költségek miatt a figyelem újból az új eljárás felé fordult, mondta el Timothy Whelan, az ontarioi McMaster Egyetem Juravinski Rákközpontjának onkoradiológusa. Whelan szerint a hosszú távú kilátások eleinte aggasztották a szakembereket, ám a kutatók meglepődtek, hogy a lokális recidíva és a mellékhatások előfordulása még 12 év elteltével is alacsony maradt.

Az eredmények azt mutatták, hogy a besugárzást követő 10 év múlva a lokális recidíva (kiújulás a daganat eredeti helyén) 6,2 százalékban fordult elő az új gyorsított besugárzással kezelt betegeknél, míg a hagyományos módon kezelteknél 6,7 százalékban. "Ez azt mutatja, hogy a korai stádiumú emlőrákban szenvedő nőknek fel kell kínálni ezt a kezelést is, mint alternatívát" - nyilatkozta Whelan.

Egy másik, a dallasi Egészségügyi Központban Peter Beitsch által végzett kutatás szintén kidolgozott egy olyan egyhetes kezelést, amely kevésbé invazív és gazdaságosabb, mint a hagyományos terápiák.

A dallasi vizsgálatban 400, korai stádiumú emlőrákban szenvedő nő szerepelt, akik felerészben a hagyományos, az egész emlőre kiterjedő besugárzást kapták, míg a másik 200 nőnél eltávolították a daganatot, majd egy ballonos katéteren keresztül helyileg végezték a besugárzást apró radioaktív "magok" segítségével. A kezelés után négy éven át követték a betegeket és azt találták, hogy a kiújulás ugyanolyan arányban következett be, mint a hagyományos terápiák esetén. "Néhányan nagyon messze laknak az onkológiai centrumtól vagy egyszerűen nem tudnak hét hetet hiányozni a munkából" - mondta el Breitsch. - "Ezeknél a nőknél aztán gyakran teljes melleltávolítást kell végezni."

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció