A mellrák újabb rizikófaktorára derült fény

A magasabban képzett, egyedülálló nőket jobban sújtja az emlő rákos megbetegedése - írja egy ausztrál tanulmány.

A Monash Egyetem Orvosi Karának nőgyógyász munkatársai szerint az idősebb hölgyek jobb általános egészségi állapotban vannak, mint azok a hasonló korú hölgyek, akiknél két évvel korábban az emlő rákos megbetegedését diagnosztizálták.

"Kimutattuk, hogy két évvel a diagnózis felállítását követően a betegségen átesett hölgyek valószínűleg nem depressziósak nagyobb mértékben, azonban kevésbé képesek életüket maguk irányítani, rosszabb az általános egészségi állapotuk, csökkent a vitalitásuk" - magyarázta a tanulmányban résztvevő Susan R. Davis professzor. "Az élmény, amit az emlőrák jelent, nagyon személyes, és gyakran komplex érzelmeket vált ki, ami érinti az egyén énképét, céljait és szexualitását."

Az egyik társszerző, Robin Bell docens hozzátette: "Azon a nők esetén, akik egyedül élnek, valószínűleg alacsonyabb a jóllét mérőszáma, ami arra enged következtetni, hogy hasznos lenne a szociális ellátás erősítése." A vizsgálatból az is kiderült, hogy a magasabban képzett hölgyek több információval rendelkeznek az emlőrákot és kezelését illetően, emiatt hamis nyugalomba képesek ringatni magukat egészségüket illetően.

A mellrák a világon a nők között vezető daganatos betegség, Ausztráliában kilenc nőből egyet érint, és itt évente 2600 halálesetért tehető felelőssé. A diagnosztizálási és kezelési módszerek javulásával a nők 87%-a éli meg a diagnózis felállításától számított öt évet.

"A túlélési kilátások során figyelembe kell venni, hogy minden nő más életutat jár be, és más a betegséggel való emocionális megbirkózás készsége is. Az emlőrákos hölgyek pszichológiai hátterét vizsgálva, számos hölgy küzd a társadalmi izoláció és a lemondás képével, amin kezelő orvoscsoporttal történő konzultáció sokat segíthet" - tette hozzá dr. Christine Bennett, az MBF Alapítvány munkatársa, mely szervezet a nők egészségügyét tűzte ki célul, és jelen kutatást 300 ezer dollárral támogatott.

Az ausztrál vizsgálat pozitív oldala, hogy két évvel az emlőrák diagnózisa után a vizsgált nők jólléte csak kis fokban volt alacsonyabb, mint az általános női népességé.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció