Centrumhálózat a túlélésért

A világon először Magyarországon nyer el nemzetközi akkreditációt a hazai egészségügy részeként is működő ellátórendszer, a KontrollPontok országos hálózata. A centrumhálózat a tragikus következményű szív és érrendszeri megbetegedéseket okozó hasi elhízás elleni hatékony fellépés eredményeként jött létre.
Mivel a szív és érrendszeri megbetegedések, illetve katasztrófák, (mint az infarktus, a stroke) kockázatát jelentő tényezők gyakorta együtt fordulnak elő, Kanadában kidolgoztak egy olyan integrált kezelési és akkreditációs metódust, melyre centrumhálózatok épülnek szerte a világban. A hálózat európai ága tavaly októberben alakult, s munkája nyomán már Magyarországon is elindult a szerveződés.
Az egy éve tartó modellkísérletben lezajlott próbaüzem, illetve a holnapi nemzetközi akkreditáció után a háziorvosi beutalóval érkezőt egyetlen vizitdíjért kivizsgálják, s ezek után, az igazolt eltérésnek megfelelően kezelheti-gondozhatja tovább saját (illetve a lakóhelye szerint illetékes) szakorvosa - tudtuk meg korábban a Magyar Hipertónia Társaság XV. Kongresszusa kapcsán tartott tájékoztatón.
Az európai kezdeményezésre létrejött hálózatban a rendszerbetegség valamennyi elemét vizsgálják, azaz együtt rendel a kardiológus, a diabetológus, a zsíranyagcsere szakembere, valamint az érbetegségekkel foglalkozó orvos, családorvos. A hazai hálózatban rendel még neurológus és nephrológus is, tehát a már kialakult, vesét érintő szövődményeket is egy lépésben felismerik- mondta el dr. Farsang Csaba professzor, a MHT örökös, tiszteltbeli elnöke, aki egyben az új európai hálózat elnöke is.
Tudományos kutatások bizonyítják, hogy napjainkban az elhízás a vezető halálokok között kiemelt helyen szereplő szív- és érrendszeri megbetegedések legjelentősebb kockázati tényezője. A különböző testtájakon felszaporodott zsírszövet közül elsősorban a hasi (azon belül a szervek közti, hasűri) elhízásnak van a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a cukorbetegség szempontjából nagy jelentősége, mivel ez a zsírszövet nemcsak zsírtároló, hanem aktív hormontermelő funkcióval is bír.
Magyarországon a férfiak 51%-át, a nők 56%-át, összesen tehát mintegy 4 239 000 embert fenyegetnek a hasi elhízás következményei, így szívinfarktus, szélütés és az érelmeszesedés.
Mi a kardiometabolikus tünetegyüttes
A kardiometabolikus tünetegyüttes kritériumai azon kockázati tényezők csoportja, melyek egymással összefüggve növelik a szív- és érrendszeri betegségek és a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét.
2006. márciusában indult a SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI NEMZETI PROGRAM (SZÉNP), melynek elsőrendű célja a kardiovaszkuláris megbetegedések és halálozások számának csökkentése. Ennek gyakorlati megvalósításaként jött létre a kardiológiát, diabetologiát, lipidologiát és hypertoniát magában foglaló Kardiometabolikus Központok hálózata, melynek megalkotásában és megvalósításában nagy szerepet játszott egy gyógyszercég is.
A nemzetközi akkreditáció elismerő, de tény: az egészségügyi kormányzat, a hazai egészségügyi rendszer és egy gyógyszercég együttműködésének eredményeként a világon először Magyarországon valósult meg a komplex, kardiometabolikus ellátórendszer.
A centrumok szakmai felügyeletét egy tudományos, multidiszciplináris testület, a Magyar Kardiometabolikus Alapítvány végzi, mely az ICCR alszervezeteként 2007-ben alakult Prof. Dr. Farsang Csaba szakmai vezetése alatt. Az alapítvány szoros működtetését egy háromtagú operatív bizottság végzi, míg a szakmai döntéseket a 10 tagú Tudományos Testület hozza meg. Ez utóbbi elnöke Prof. Dr. Romics László, a MTA tagja. Az ő feladatuk a szakmai protokollok kidolgozása és a végrehajtás felügyelete, a terápiás irányelvek összeállítása, az epidemiológiai programok koordinálása, továbbképző tanfolyamok szakmai felügyelete, szakmai közreműködés a centrumok finanszírozási elveinek kidolgozásában és megvalósításában, a gazdasági elemzésekről véleményalkotás, valamint kapcsolattartás a hazai és nemzetközi vonatkozó tudományos testületekkel.
A centrumhálózat működése
Az egyes centrumok tevékenységét a centrumvezető fogja össze. Az ő feladata a szakorvosok és a szakszemélyzet munkájának koordinálása, közreműködés az infrastruktúra kialakításában, a szakmai protokollok szerinti betegellátás szakfelügyelete, a centrum körüli oktató tevékenység irányítása és az epidemiológiai program helyi megvalósítása.
A betegáramlást a diplomás ápolók irányítják. A centrumokba bekerült betegektől irányított anamnézist vesznek fel, a vonatkozó irányelvek alapján elvégzik a kockázatbesorolást, összesítik a laborleleteket, kiegészítik biometriai (testtömeg, testmagasság, haskörfogat) és vérnyomásméréssel, illetve a domináló rizikó státusz szerint a megfelelő szakorvoshoz irányítják a beteget.
A betegek a centrumokba háziorvosi beutalás útján vagy direkt felkereséssel juthatnak be. A háziorvosok a rendszeres szűrővizsgálatok (haskörfogat- illetve vérnyomásmérés, laboratóriumi vizsgálatok) útján felismerik a betegek rizikó faktorait, és döntenek a centrumba irányításról. Szakmai fejlődésük részeként részt vehetnek a centrumhoz kötött továbbképzéseken.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a hideg levegő érkezésének köszönhetően egyre nagyobb területen vált havazásra a csapadék, a déli tájakon eshet havas eső, eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag