A magas vérnyomás következményeinek komplex vizsgálata

Speciális készülék a debreceni Neurológiai Klinikán a betegek és a tudomány szolgálatában.
Az Auguszta program keretében létrejött Kardiovaszkuláris és Onkológiai Regionális Egészségcentrum egyik fontos egységében, a debreceni Neurológiai Klinikán egyedülálló módszerrel, speciális készülék segítségével komplex módon tanulmányozzák a magas vérnyomás következményeit. Az új műszert dr. Csiba László egyetemi tanár, a Neurológiai Klinika igazgatója mutatta be.
A tudományos megfigyelések és a betegek eredményes gyógyítása mellett a módszer a prevencióban is kiemelkedő jelentőségű.
Az orvostudomány széttagozódása miatt a magas vérnyomás betegség szövődményeivel egymástól elkülönülten, különböző szakterületek foglalkoznak (kardiológia, neurológia, nefrológia, stb.) A klinika azt tűzte ki célul, hogy a műszer segítségével a hipertónia okozta károsodások egyszerre, komplex módon legyenek vizsgálhatók - mondta el a professzor.
A magas vérnyomást  "néma gyilkosnak" is nevezik. Az évek múlásával, bizonyos életkor fölött az emberek fele szenved magas vérnyomásban. Vonatkozik ez az egészségesnek tartott népességre is, hiszen a betegség alattomos, hosszú ideig nem okoz különösebb tüneteket, így legtöbbször véletlenül, vagy szűrés kapcsán fedezik fel.
A magas vérnyomás nem csupán a szív-és érrendszer betegsége, mivel lényegében valamennyi szervünket károsíthatja - hangsúlyozta a professzor. A kóros magas vérnyomás tönkreteszi a perifériás ereket, a vese keringését, kimeríti a szívet, és előbb-utóbb szívelégtelenséghez vezet, de legkárosabb hatása talán az agyi erekre van. Ennek okát nehéz megmagyarázni, ám kétségtelen, hogy az egyik leggyakoribb népbetegség, a stroke, az agyi keringési zavar legfontosabb rizikó tényezője a magas vérnyomás. Dr. Csiba László kiemelte: ha a per értéket (diastoles) öt higanymilliméterrel csökkenteni tudnánk, legalább 40 százalékkal csökkenne a stroke gyakorisága.
A Neurológiai Klinika az új műszer segítségével a hipertónia okozta károsodás "három emeletét" egyszerre vizsgálja. Ultrahang készülékkel az első "emeleten" az erek falának megvastagodását vizsgálják, amely jól mérhető a nyaki ütőér vagy a combverőér belhártyájának mérésével. Ez ugyanis jól tükrözi a szív-koszorúserek vastagodását, megbetegedését.
Amint a professzor szemléletesen kifejtette, az első "emelet" nemcsak a vastagodás, hanem a reakcióképesség szempontjából is vizsgálható. További értékes adatokkal szolgál az úgynevezett "második emelet". Már esett szó arról, hogy szívünknek, keringésünknek állandóan alkalmazkodnia kell különböző terhelésekhez. A vizsgálat során úgynevezett billenő asztal segítségével azt szimulálják, mi történik akkor, ha a beteg fekvő helyzetből függőlegesbe emelkedik. Dr. Csiba László kiemelte: a Neurológiai Klinika laboratóriumának különlegessége abban rejlik, hogy azt a speciális készüléket, mellyel a szívet rutinszerűen vizsgálják, összekapcsolják olyan műszerrel, amely egy időben a jobb és a bal agyfélteke áramlását is vizsgálja, ráadásul folyamatosan. A beteg billenő asztalon fekszik, ezzel szimulálják a testhelyzet változásakor kialakuló szívritmus- és vérnyomás változást, az agyi keringés és az erek ellenállásának változását. Azt is figyelik, mi történik az agyi erekben, csökken-e az agyi erek átáramlása a testhelyzet változáskor.
Ez a vizsgálati módszer főleg az egyedül élő hipertóniás betegeknek jelenthet nagy segítséget. Ha ugyanis betegségük miatt ilyen kóros viszonyok alakultak ki, bármikor eleshetnek és akár súlyos balesetet is szenvedhetnek. Óriási előny, hogy az ilyen betegek szűrése ezzel a készülékkel lehetséges, és így olyan gyógyszerekre állíthatják be őket, amelyek ezt a kóros reakciót kiküszöbölik vagy javítják.
Nem kevésbé érdektelen a harmadik emelet sem. Kevesen tudják, hogy a magas vérnyomás nemcsak a szívet és a perifériás ereket károsítja, hanem a gondolkozási, figyelemfunkciókat is. Azt már évek óta megfigyelték, hogy a nem kezelt magas vérnyomásban szenvedő betegeknél rosszabbodhat a memória, a figyelem, a koncentráció képesség. Amint a professzor elmondta, a debreceni Neurológiai Klinikán azzal is foglalkoznak, hogy a még tünetmentes, magas vérnyomásos betegeknél megvizsgálják: a reakció időt, a gondolkozási teljesítményt, a gondolkozás sebességét, a memória tágasságát befolyásolta-e a magas vérnyomás vagy sem.
Ez azért rendkívül fontos, mert a magas vérnyomásban szenvedők egyebek mellett gépkocsit vezetnek, veszélyes gépekkel dolgoznak, a közlekedés aktív vagy passzív résztvevői, stb. Lényeges tehát, hogy milyen a reakció idejük. Aki pedig szellemi munkát végez, annak az a fontos, hogy megfelelően és hosszú ideig tudjon koncentrálni, a magas vérnyomás betegség ne rontsa ezt a képességet. Egyben a magas vérnyomást befolyásoló szerek hatását is tanulmányozni lehet a memória funkciók vonatkozásában.
A komplex laboratóriumban tehát nemcsak az erek beszűkülését, morfológiai eltéréseit, a szívműködés és az agyi véráramlás változásait tanulmányozzák, hanem - mintegy betetőzésül - az emberi lét egyik legfontosabb elemét, a gondolkozás sebességét, a figyelem működését, memóriánk változásait is.
Így épülnek egymásra az "emeletek" ebben az összetett, nehéz, és sok embert igénylő vizsgálatban. A klinika kollektívája reméli, hogy nemcsak a tudományos ismereteket bővítik majd, hanem a magas vérnyomásban szenvedők életminőségének javításában is segítenek.

Értékelje a cikket!

Az ekcéma kezelése

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt változó mennyiségű fátyol-és gomolyfelhő lesz az égen, északkeleten még néhol előfordulhat záporeső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag