Ingyen kapják, mégis sokba kerül

Dunaújvárosban egyre idősebbek a házi gyermekorvosok, s egyelőre remény sem látszik utánpótlásuk biztosítására.
A dunaújvárosi házi gyermekorvosok forgalmi mutatói alig változtak az elmúlt években, köszönhetően annak, hogy különösebb járvány, említésre méltó esemény nem volt a településen. Örömre ad okot, hogy valamelyes nőtt az élve születések száma (2005-ben 456, tavaly pedig 462 baba látta meg a napvilágot, közülük tizennégy iker.)
Munkájuk egyik legfontosabb területe a gondozás: a kisbetegek legnagyobb számban az allergia miatt kerülnek orvoshoz. Az allergiás megbetegedések növekedése világtendencia, ám vélhetően Dunaújvárosban az ipari szennyeződés etiológiai eredete sem zárható ki dr. Varsányi Mária , a városi házi gyermekorvosi szakfőorvos szerint. Az orvosok tapasztalata azt mutatja, hogy a vidékre, jobb levegőjű környezetbe költöző gyermekek panasza jellemzően csökken. Nehezíti munkájukat az új gyógyszerfelírási szabályzat: indokolt esetben sem írhatnak fel allergia elleni szereket kedvezőbb térítéssel, csakis szakorvosi javaslatra. Ehhez a szülőknek el kell vinniük gyermeküket az amúgy is zsúfolt gyermekpulmonológiai rendelésre, s általában csak a panaszok jelentkezése után kerülnek a gyermekek szakorvoshoz.
A szakfőorvos szerint az általános iskolások körében a leggyakoribb probléma az elhízás: minden orvos-beteg találkozást igyekeznek felhasználni arra, hogy segítsék kialakítani a helyes étkezési szokásokat, és mindig kiemelik a rendszeres testmozgás fontosságát.
Dunaújvárosban tizenkét házi gyermekorvos dolgozik az önkormányzat tulajdonában lévő rendelőkben, amelyeket ingyen kapnak a helyhatóságtól feladatuk ellátásához. A rendelők nagy része nem felel meg az EU-s követelményeknek, ezért csak ideiglenes működési engedéllyel rendelkezik. Súlyosbítja a helyzetet, hogy tb már nem finanszírozza a minimál felszerelés pótlását, mivel megszűnt az eszköztámogatás. Mindenek felett a legnagyobb gond, hogy az aránytalanul nagy rendelők (nagy alapterület, nagy belmagasság) fenntartási költsége az utóbbi időben jelentősen emelkedett, például a havi fűtésszámlák negyvenezer forint fölött vannak. Ezek a kiadások az amúgy is alulfinanszírozott praxisok számára komoly gondot jelentenek, éppen ezért a szakfőorvos azt javasolja, hogy centralizálják a házi gyermekorvosi rendeléseket. Az egy helyre történő telepítéssel könnyebben megoldhatnák a helyettesítéseket, az esetleges körzethatár-módosításokat, és a kisebb méretű rendelők fenntartása nem lenne olyan megterhelő az orvosok számára, így több maradna az ellátás színvonalának fejlesztésére. Igaz, a rendelések lakóhelyhez való könnyű elérhetősége már nem mindenki számára lenne adott a településen.
Dunaújvárosban az országoshoz hasonló gondokkal küszködnek a házi gyermekorvosok a rendelők privatizációja kapcsán. A magánosítás pedig sorsdöntő fontosságú az orvos-utánpótlás megoldásában, amely egyre égetőbb gond az ellátásban, hiszen a házi gyermekorvosok lassan kiöregszenek praxisukból. A tizenkét orvos egyharmada nyugdíj mellett dolgozik, s a változó jogszabályok egyre nehezebbé teszik számukra a feladat vállalását. A többiek is jórészt ötven év felettiek, s a dunaújvárosi kórházból sem várhatóak szakorvosok a területre, mivel az intézmény maga is létszámgondokkal küzd.
2007-06-20 13:49
Forrás: Weborvos Sándor Judit

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-6, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt változóan, többször erősen felhős az ég, elszórtan kisebb havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag