Életviteli képzés cukorbeteg gyereknek

A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége (MACOSZ) célja, hogy betegtársaságba szervezze a 14 év alatti diabéteszes gyerekeket is.
Jelenleg ugyanis a 2600 érintett közül mindössze 4-500 csatlakozott valamely cukorbeteg szervezethez, holott sok gyakorlati tapasztalatot és információt oszthatnak meg a "cukrosok" egymás között, aminek segítségével önálló cukorbeteg-életvitelre nevelhetik az 1. típusú diabéteszben szenvedő kiskorút is. Ez a megfontolás vezette a héten megtartott faddi nyári oktatóbort is, amelyen idén 30 gyerek vett részt - mondta Kincses János , a MACOSZ elnöke.
A cukorbeteg gyerek az iskolában általában egyedül marad a problémáival. Ahol viszont mindenki hasonló gondokkal küzd, nem kell szégyellni, ha be kell adni az inzulint. A táborozás jó alkalom, hogy a diabéteszes gyerek kiszakadjon az otthoni környezetből, rájön, hogy nem célszerű - mert nem szolgálja hosszú távon az érdekét -, ha otthon esetleg engedményt kap szüleitől az étkezést, az inzulinbeadást illetően. Itt képzett szakemberek segítségével megtanulhatja a kiskorú, hogy önállóan, felelősségteljesen élje mindennapjait a szülői felügyelet nélkül is. Játékos formában sajátíthatja el a diétás étrendet és a szabályszerű életmódot, aminek alapja a napi hatszori étkezés.
A tábor célkitűzései közé tartozik az egészségtudatos magatartás, a helyes gyógyszeres kezelés, az önellenőrzés gyakorlatának kialakítása. Munkacsoport - orvos, dietetikus, szakasszisztens - felügyeli a táborozó gyerekeket. Az inzulinbeadási módoktól kezdve a vércukormérés technikáján át mindent megmutatnak és begyakoroltatnak, amivel egy cukorbetegnek a mindennapok során önállóan meg kell tudni birkóznia. A legkisebbek életükben először próbálnak saját maguknak injekciót adni, ami az egyik mérföldkő egy cukorbeteg életében.
A táborozók közül néhány gyerek a gyorshatású inzulint folyamatosan a bőr alá juttató elektronikus készüléket, inzulinpumpát visel. A pumpával az egyedi - akár óráról-órára változó - igényeknek megfelelő inzulinadást lehet biztosítani mind az étkezési szünetekben, mind az étkezések alkalmával. Szakemberek szerint ez nagyban hozzájárul a beteg közérzetének javításához: ez az eszköz a gyerekek mozgásigényének megfelelően sokkal stabilabb, szabadabb, biztonságosabb életmódot biztosít.
2007-08-11 12:02
Forrás: MTI - Panoráma
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt változaón felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként alakulhatnak ki hózáporok, gyenge havazás, az ország más részein nem várható csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag