Ízekre szedett ízületek

A rágóízülettől a nagylábujjig több mint száz ízület teszi testünket hajlékonnyá, mozgékonnyá. A csontváz alkotóelemeinek kapcsolatát különböző összeköttetések biztosítják. A legmozgékonyabbak a megszakított csontösszeköttetések, az ízületek...

Mozgékony összeköttetés

Az ízületek mozgás-szervrendszerünk önálló szervei, olyan csontkapcsolatok, melyek közös tulajdonsága, hogy az általuk összekötött csontok között rés húzódik. Így például a gerinc csigolyái között található porckorongok rostos porcszövete szilárd összeköttetést biztosít, ezért ezeket nem tekintjük ízületeknek. Valódi ízületek viszont a végtagokban találhatóak, a könyök-, csukló-, térd-, és bokaízületek vagy az ujjpercek közötti kapcsolatok.

A valódi ízületek kialakulása az anyaméhben kezdődik, amikor a test és a végtagok porcos váza még egybefüggő. A későbbi csontok területén az embrionális porcszövet úgynevezett csontosodási magokban csontosodni kezd. A váz azonban nem csontosodik el teljesen, a kialakuló csontszövetdarabok végein megmarad egy-egy üvegporcból álló, egy-két milliméter vastag szövetréteg, ami később a csontok közötti ízületi kapcsolatának kialakulásához szükséges felszínt (ízfelszínt) képezi. A könyök- és térdízületek vagy az ujjak közötti bonyolult ízületek utólag jönnek létre, s egyben végleg elválasztják egymástól a végtagok vázát adó csontokat.

Ízelítő a porctudományból

Hogy mivégre marad a csontok végén porcszövet? A hosszú csontok végén lévő porc, akárcsak a csirkecomb elszopogatásakor elropogtatott porcogó, puha szövetsapkaként vagy párnaként védi a csontvégeket. Egészen pontosan nem csak a hosszúkás csontok végén található ilyen porc, a tömzsibb csontok ízületbe illeszkedő felszínein is található porcos védőpárna.

A porcszövet a támasztószövetek közé tartozik. Porcsejtekből és sejtközötti állományból - úgynevezett mátrixból - áll. A valódi ízületekben üvegporc (a szövet kékesen áttetsző alapállományának egyik fontos összetevője, a hialin miatt más néven hialinporc) található. Az üvegporcban kevés, alig 1-2 tömegszázalékot kitevő, kettesével vagy hármasával összeálló porcsejt (chondrocita) van, melyek a növekedési fázis befejeződése után már nem osztódnak, csupán a sejtközötti állomány anyagait termelik. A sejtközötti állomány alapállományból és kollagén rostokból áll. A kollagén rostot kondroitin-szulfát itatja át, ezért egyszerű fénymikroszkóppal a rostok nem látszanak, a szövet teljesen áttetsző, de a porc ezeknek a rostoknak köszönheti kiváló szilárdságát.

A porcsejtek termelik a fehérjékből és cukrokból felépülő proteoglikánokat, melyeket azért is érdemes megemlíteni, mert ezen anyagok közé tartoznak az utóbbi idők előszeretettel ajánlott és reklámozott porcvédő és porcépítő készítményeinek hatóanyagai, például a kondroitin-szulfát is. A porcszövet a proteoglikánok jó vízmegkötő-képességének köszönheti nagy víztartalmát. Születésünkkor a porcok víztartalma 90 százalék, ami a korral fokozatosan csökken. A felnőttek csontvégi porcai már csak 40 százalék vizet tartalmaznak. A vizes alapállomány különböző fehérjeszármazékai (kondroitin-szulfát, hialuronsav) a porcnak tartást és formát, valamint nagy nyomószilárdságot adnak. Ez teszi alkalmassá a porcot a csontvégek erőteljes mechanikai behatások elleni védelmére.

A porc különleges szövet, hiszen nincs közvetlen vérellátása, ám táplálékra és oxigénre, illetve mindarra, amit általában a vér szállít szöveteink számára, szüksége van. Az ízület felépítéséből fakadóan erre is kínálkozik megoldás...

A csontvégek résen vannak

A jól működő valódi ízülethez mindenek előtt két egymáshoz jól illeszkedő, porcos ízfelszínnel borított csontvégre van szükség. A csontvégek vagy ízvégek közül az egyik rendszerint domború, a másik ehhez illeszkedő, homorú felszínű. Az előbbit nevezzük ízfejnek, az utóbbit ízületi vápának. A lapos, szabálytalan alakúakat egyszerűen csak ízvégeknek mondjuk.

A csontvégeket és a köztük lévő keskeny rést az ízületképzésben résztvevő két csont csonthártyájának erős, kötőszövetes folytatása, az ízületi tok veszi körbe, és egyben körbezárja az ízület belsejében létrejövő ízületi üreget. A tok külső kemény, sok kollagén rostot tartalmazó rétege összetartja az ízületeket, és megakadályozza, hogy egyéb szövetek türemkedjenek be az ízületi üregbe. A tok belső rétege idegekben és hajszálerekben gazdag, ezekből szűrődik át az ízületi rést kitöltő ízületi folyadék (synovia, magyarosan szinovia), mely nagyon hasonló a vérszérumhoz: alig néhány sejt és viszonylag sok különböző fehérje található benne, köztük jó néhány kórokozó ellenes hatású anyag is található. A folyadék táplálja a porcot, mikrobiális, valamint mechanikai védelmet is ad, hiszen nehezen nyomható össze.

Mivel az ízületben már nincsenek erek, a szinoviális folyadék teszi lehetővé a szerv belsejében a szövetek táplálását, és biztosítja az ízfelszínek súrlódásmentes elcsúszását egymáson. A folyadék legfőbb síkosító összetevője a hialuronsav. Ízületeink hibátlan működése csak akkor biztosított, ha e folyadék mennyisége és összetétele megfelelő, és ha nélkülözhetetlen anyagai a szerven belül mindenhova eljuthatnak. A bonyolultabb ízületeknek további alkotórészei is lehetnek: rostos, porcos ízületi korongot (discus) találunk az állkapocscsont ízesülésénél. Máshol - például a térdízületben - úgynevezett gyűrűbetét (meniscus) nyomul az ízületi résbe, és a csontfelszínek nem egymáson, hanem e betéten csúsznak el.

Mitől ropognak az ujjak?

Az ízesülő csontok összetartására kötőszövetes szalagrendszerek szolgálnak, melyek származhatnak az ízületi tok rostos rétegéből, vagy lehetnek a toktól független szalagok. A szalagok az ízület forgástengelyében vagy ahhoz közel helyezkednek el, ezért az ízület mozgásától függetlenül mindig feszesek tudnak maradni, jól terhelhetők és igen erősek. Nem véletlenül vagyunk mérgesek a hentesre, ha inas, rágós húst ad, puha izomkötegek helyett. Némelyik szalag féltonnányi terhelést is kibír szakadás nélkül. Szalagszakadás alkalmával az ízület stabilitása megszűnik.

A tok és a szalagrendszer nagyon erősen tartja az ízületeket, de a kisebb ízületek valamivel gyengébbek, az ujjakat kézzel is könnyen meg lehet ropogtatni. Ilyenkor az ad hangot, hogy a széthúzott ízvégek közé kissé behatol az ízületi tok, majd visszapattan eredeti helyére. Az ízvégek összetartásában a szinoviális folyadék is szerepet játszik, hiszen az ízületi végek eltávolításakor a tok zártsága miatt nem keletkezhet benne buborék.
Míg az ízületeken belül nincsenek erek, a szalagokat és a tokot kívülről gazdag érhálózat és sok ideg látja el.

Teher alatt nő...

Az ízületek formája genetikailag meghatározott, de végleges alakjuk csak a használat és terhelés nyomán alakul ki. Emiatt fontos, hogy a fejlődésben lévő gyerekek sokat mozogjanak, erősíthessék ízületeiket. Kiderült, hogy a kialakult ízületi porc végleges vastagsága arányos az adott ízület szokásos terhelésével: minél nagyobb nyomás szokta érni az ízületet, annál nagyobb "porcpárnával" lehet csak csillapítani a csontvégeket érő ütést vagy mechanikai behatásokat. Az ízületek végleges, egészséges alakja, szerkezete, arányai csak akkor alakulnak ki, és maradnak fenn, ha megfelelően mozognak.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +31 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt fokozatosan tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, de hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag