Hepatitis C: a csendes vírus

A hepatitis C egy vér útján terjedő vírusos fertőzés. Keveset tudunk róla, csendben pusztít.

A hepatitis C-fertőzés elsődlegesen a májat támadja meg, de a kórokozó más szerveket is elérhet, illetve a máj sokrétű funkcióinak károsításával súlyos károsító hatása van az egész szervezetre.
A hepatitis C úgynevezett csendes vírus, a fertőzés gyakran évekig, évtizedekig marad diagnosztizálatlan. A betegség tünetmentes jellege miatt a betegek nagy száma már kialakult májbetegséggel jelentkezik először orvosánál. A HCV-fertőzés a krónikus májbetegségek, a májrák és a máj transzplantáció vezető oka.

A krónikus HCV-fertőzés súlyos közegészségügyi problémát jelent és világszerte az egyik leggyakoribb fertőző betegség, amely körülbelül 170 millió embert érint. Évente 3-4 millió új fertőzés alakul ki, és a betegek mindössze 15-25 százaléka válik vírusmentessé az akut időszakban. A krónikus HCV-fertőzésben szenvedő betegek 20 százalékánál alakul ki májcirrózis, és ezen betegek 2-5 százaléka hal meg évente. A HCV-fertőzés miatt kialakuló előrehaladott májbetegség jelenleg a máj transzplantáció legfontosabb okaként szerepel a nyugati országokban, hazánkban is.

Magyarországon a vírushordozók aránya körülbelül 07-1,3 százalék, és a hepatitis C vírus okozta fertőzés évente mintegy 2 ezer májzsugorért, valamint 600 májrákos esetért felelős. A vírushordozók döntő többsége nem tud fertőzöttségéről. Ezért a célzott szűrővizsgálatnak a betegség időben történő felismerésében nagy jelentősége van.

A hepatitis vírus C variánsát 1989-ben fedezték fel. Jelenleg 6 genotípusát, ezen belül további altípusait különböztetjük meg. Az emberi szervezetbe kizárólag vér útján kerülhet, azaz a vírus szempontjából fertőzésveszélyes minden vérrel kapcsolatos interakció, a közös tűhasználat, a piercing vagy a tetoválás készíttetése és az akupunktúrás kezelések igénybevétele, melyet többször használatos tűvel végeznek. A HCV-t hordozhatják azok is, akik a vírus szűrése előtt (1993 előtt) kaptak vérátömlesztést, vagy estek át dialízisen, hemofíliások, hiszen az orvosok, vérellátók korábban nem ellenőrizhették a vérkészítmények és donorok hepatitis C-vel való fertőzöttségét.

Rizikócsoportba tartoznak az egészségügyi dolgozók, a fertőzöttekkel egy háztartásban élők és szexuális partnereik (különösen a homoszexuális férfiak), a HCV-pozitív anyák gyermekei. Javasolható a szűrés az 1945 és 1965 között születettek körében, a magas prevalenciájú területekről bevándorlóknál, a szociális vagy büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezetteknél, valamint a terhes nők számára is.

A hepatitis C úgynevezett csendes vírus, a fertőzés gyakran évekig, évtizedekig marad diagnosztizálatlan

A hepatitis C úgynevezett csendes vírus, a fertőzés gyakran évekig, évtizedekig marad diagnosztizálatlan

A hepatitis C vírus ellen jelenleg még nem létezik védőoltás, és a krónikus betegség (hat hónapon túl) orvosi segítség, gyógyszeres kezelés nélkül ritkán gyógyul meg. A hagyományosan alkalmazott gyógymód kettős (injekciós plusz tablettás) kezelés. Ám ez is csak a rászorulók 40 százalékán segít a hazánkban előforduló 1-es genotípus esetén. Az Európai Unióban 2011- 2015 között törzskönyvezett új készítményekkel azonban a betegek 75-98 százalékát meg lehet gyógyítani. Az utóbbi 4 évben forradalmi változás következett be a krónikus C hepatitis kezelésében, a betegség gyógyítható. Olyan direkt vírus ellenes (DAA) gyógyszereket fejlesztettek ki, amelyek a vírus szaporodását speciálisan gátolják. Ezek a szájon át szedhető tabletták interferonnal és interferon nélkül is alkalmazhatók. Az interferon - mentes készítmények hatékonyabbak, 98-100 százalékos gyógyuláshoz vezetnek. Mellékhatásuk nem számottevő, nem befolyásolják a betegek életminőségét, munkavégző képességét, és legtöbbször a terápia időtartama is lényegesen rövidebb.

Fontos!

A hepatitis C vírus ellen nem létezik védőoltás, és a krónikus betegség (hat hónapon túl), már orvosi segítség, illetve gyógyszeres kezelés nélkül nem gyógyul meg soha. A hagyományosan alkalmazott gyógymód kettős (injekciós plusz tablettás) kezelés. Ám ez is csak a rászorulók 40 százalékán segített a hazánkban előforduló 1-es genotípus esetén. Az Európai Unióban 2011-ben törzskönyvezett új készítményekkel azonban - kiegészítve korábbi kettős kezeléssel - a betegek 60-80 százalékát meg lehetne menteni.

A hepatitis C egészségügyi szempontból a legnagyobb globális fenyegetés. Jelentős terhet ró a gazdaságra mind egyéni, mind társadalmi szinten, ezért megelőzésére komoly hangsúlyt kell fektetni. Az előrehaladott májbetegségben szenvedő betegek gyógyítása nagy kihívást jelent.

A leghatékonyabb 98-100 százalékban vírusmentességhez vezető interferon nélküli, direkt vírus ellenes (DAA) készítmények mellékhatása nem számottevő, a betegek munkavégzését nem befolyásolja. Alkalmazásukkal megakadályozható a rokkantság, a végstádiumú májbetegség, a májrák kialakulása, a májtranszplantáció.

A HCV rövid távú teljes eradikálásához hatékony szűrési stratégia bevezetése mellett a leghatékonyabb, gyógyuláshoz vezető gyógyszerekkel történő kezelés ajánlott. Bár az új készítmények ára többnyire még magas, nem el¬hanyagolható, hogy az IFN-mentes kezelések mellett kevesebb orvosi vizit, laboratóriumi vizsgálat, kórházi felvétel, transzfúzió szükséges. Mind ezek miatt jelentősen csökken a járulékos egészségügyi költség. Meggátolható a fertőzés tovább terjedése. A súlyos májbetegségek megelőzésével az egészségügyi kiadások tovább csökkenthetők, hosszútávon a ma még leggyakrabban HCV fertőzés miatt elvégzett drága májátültetések száma radikálisan csökkenthető lenne.

Amennyiben Ön a fent említett rizikó csoportba tartozik, ajánlott a szűrővizsgálat. A betegség időben történő felfedezése a jelenleg rendelkezésünkre álló gyógyszerekkel teljes gyógyuláshoz vezethet.

Szakszerű kezeléssel csökkenthető lenne a máj károsodásának mértéke, ezért nagyon fontos, hogy mielőbb fény derüljön a fertőzés tényére. A hepatitis fertőzés egy egyszerű vérvizsgálattal kimutatható. Nézzen szembe vele, kérjen segítséget szakembertől!

Értékelje a cikket!

 
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban kedden délelőtt a változó felhőzet mellett több órás napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag