Így különböztetjük meg a beszédet a dudálástól

A beszédhangoknak speciális frekvenciája és hangtartománya van. A hangképzés egy összetett folyamat, amelynek végeredményét fülünkkel érzékeljük, de agyunkkal értjük meg.

A beszédhang, vagy más néven fón, a beszédfolyamat minimális egysége. A beszédhangok a beszédérzékelés legfontosabb elemei. Ez az a folyamat, amelyben a hangokat, hangkapcsolatokat értelmezzük.

Hangok, amiket hallunk és amiket nem

Érdekesség

Az emberi fül akkor érzékel növekedést a hangintenzitásban, ha a nyomásváltozás 1-ről 2 μbar-ra nő. Ugyanez történik, ha a nyomás 2-ről 4 μbar-ra, 4-ről 8 μbar-ra változik.

A hang lényegében egy inger, amelyet fülünk érzékel, majd agyunk értelmez. A beszédhang - más hangokhoz hasonlóan - egy rezgéshullám terjedése. A képzett hangok a hangképzés során különböző frekvenciákat vesznek fel, amelyet a hallgató érzékel és beszéddé, szöveggé formál az agyban. A hangok frekvenciáit úgynevezett spektogrammon ábrázolják. A spektogramm mutatja meg a hangok akusztikai jellemzőit: beszéd közben ábrázolja az akusztikus energia mennyiségét a különböző frekvenciákon az idő függvényében.

Az emberi beszéd hangjai 20 Hz és 20 kHz között mozognak. Ha a frekvencia ez alatti vagy e fölötti terjedelemben mozog, akkor hallásunk azt nem képes érzékelni. (Ha az intervallum alatti a frekvencia, azt infrahangnak, ha afölött helyezkedik el, ultrahangnak nevezzük.)

Így különböztetjük meg a beszédet a dudálástól (Fotó: Europress)

Így különböztetjük meg a beszédet a dudálástól (Fotó: Europress)


Tüdő, gége, hangszálak

A beszédképzés folyamatában kulcsszerepe van a tüdőnek, hiszen az onnan kiáradó levegő a gége, a hangszalagok, és az ezek által körülvett hangrés, valamint a száj- és orrüreg segítségével válik hanggá, azok összekapcsolásaként pedig beszéddé. Az alaphangot a zönge létrehozása adja meg, ezt a hangot tovább formálják a hangszalagok, a hangrés, valamint a száj- és orrüregben található részek.

A beszédnek külön ritmusa és frekvenciatartománya van: ennek köszönhető, hogy könnyen felismerjük, ha beszélnek hozzánk, az emberi beszédet meg tudjuk különböztetni egyéb zajhatásoktól, például az utcai forgalom zajától, gépek, vagy más állatok hangjaitól. A beszédhang érzékelés után pedig agyunk feladata, hogy az úgynevezett nyelvi kódokat feltörje, és ezzel értelmezze az elhangzott szöveget.

Minden emberre jellemző a hangja, amely egy bizonyos hangterjedelmen belül mozog. Ez a terjedelem mutatja meg a legmagasabb és a legmélyebb hang közti spektrumot.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

december 02. - december 08.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
7 680
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +11 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt az ország északi részein közepesen felhős, másutt gyengén felhős lesz az ég, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag