+13° - +25°
Nincs front

Stigma-e a hallókészülék viselése?

Ameddig csak lehet, az emberek ódzkodnak a hallókészülékek viselésétől. De miért van ez így? Valóban egyfajta megbélyegzést jelent, ha valaki a technika segítségére szorul, mert nem tökéletes a hallása? Ezt próbáltuk kideríteni.

"Halláskárosodásom van, és hat éve élek hallókészülékkel. Az zavar a legjobban, hogy az emberek első reakciója, ha visszakérdezek - mert nem hallom mit mond -, hogy a fejemmel van valami baj. A leghétköznapibb helyzetekben is állandó stresszt jelent - még az orvosnál is problémát okoz, ha szólok, hogy egy kicsit hangosabban beszéljen, elkezd üvölteni, pedig csak azt várnám, ne motyogjon az orra alatt" - írja egy érintett a halláscsökkenésről szóló fórumon, "panasza" pedig sokat elárul, hogyan is viszonyul a társadalom ehhez a problémához.
A fórumozó esete nem egyedi, sok érintett számol be hasonló esetről, megkülönböztető bánásmódról. Gyakran érzik úgy, hogy a társadalom megbélyegzi őket, sőt az sem ritka, hogy gúnyolódó megjegyzések célpontjaivá válnak.

Nem a rokkantság jele

Nem egyszerű a hallásproblémával élőknek, és ők maguk sem könnyítik meg a helyzetüket, amikor azért utasítják el a hallókészülék viselését, mert azt a rokkantság - a hallókészülék egy kategóriába van sorolva a fehér bottal és a kerekesszékkel - egyik jelének tekintik. Ezért is nagyon fontos tudatosítani bennük, hogy érdemesebb a saját életük megkönnyítésével foglalkozni, mintsem az előítéletekkel.

Gondoljunk csak bele, hogy hány kellemetlen helyzetet lehet megspórolni azzal, ha például egy társaságban tökéletesen halljuk, hogy mi történik körülöttünk, és be is kapcsolódunk a beszélgetésekbe - és nem kell kínosan mosolyogni, leplezve zavarunkat, mert alig halljuk a szavakat.

Stigma-e a hallókészülék viselése? (Fotó: Europress)

Stigma-e a hallókészülék viselése? (Fotó: Europress)


Nem beszélve arról, hogy ma már számtalan készülék közül lehet választani, akár olyat is, amely diszkréten - elhelyezhetők például a hallójáratban, a fül mögött, vagy akár egy szemüveg szárában is - szinte észrevétlenül segíti a hallást. Egy jó választás annyi magabiztosságot adhat, hogy az érintett már nem fogják zavarni a készülék hordásával járó esetleges apró kényelmetlenségek, sem az előítéletek.

Nem olyan, mint egy szemüveg

Az nyilván ma már eszünkbe sem jut, hogy rokkantnak, vagy bármilyen szinten hátrányos helyzetűnek gondoljuk azt az embert, aki szemüveget visel - sőt, egy-egy divathullámnak köszönhetően igencsak trendi viseletnek számít a látást javító eszköz. Az elején ezzel kapcsolatban sem gondolta senki, hogy valaha azért akarják tömegek hordani, akár nulla dioptriás lencsével is, hogy szebbnek, okosabbnak látszanak.

Jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy a funkciójukat tekintve mi a különbség a szemüveg és a hallókészülék között? Mindkét "segédeszköz" egy-egy érzékszervünk a tökéletestől eltérő működését hivatott javítani. Ma csak reménykedhetünk, hogy egyszer a hallókészülékekről is így beszélhetünk, de valószínű sokat kell még várnunk arra, hogy valaki divatkellékké lépjen elő a hallókészülék.

Az elutasítás felszámolása

Az előítéletek felszámolásában talán sokat segítene az, ha többet tudnánk a hallásproblémákról. A hallásproblémák nem csupán egy szűk réteget érintenek.

"A környezeti zajok, a megváltozott zenehallgatási szokások - iPod-ok, mp3 lejátszók - a zajos munkahelyeken a hallásvédelem teljes hiánya mellett a hallószervek természetes úton történő elöregedése sem kímél bennünket. Csak idő kérdése, hogy valamilyen mértékben akár valamennyien érintettek legyünk, ha nem vagyunk máris azok. Az más kérdés, hogy kinél mikor jön el az a pillanat, amikor bejelentkezik egy hallásvizsgálatra" - írja a Hallásspecialista blog.

A hallásproblémáknak különböző fokozatai vannak: ha valaki hallókészüléket hord, még nem jelenti azt, hogy "siket". Azok, akik idős korukra lettek hallókészülék viselők , nem sorolhatóak egy csoportba azokkal, akik hallásproblémával születtek, vagy gyerekkoruk óta élnek hallásveszteséggel.

Kiknek jelent segítséget?

Azoknak is nagy segítséget jelent a hallókészülék, akiknek a hallása éveken át fokozatosan romlott - és már csak így lehet javítani a hallását. De legalább lehet, és csak ezzel érdemes foglalkozni, ha szóba kerül a technikai segítséggel való együttélés.

A szakemberek szerint leginkább azoknál tapasztalható az elutasítás, és a megbélyegzéstől való félelem, akiknél felnőtt korban derül ki, hogy segítségre van szükségük - a veleszületett problémákat általában már gyerekkorban kezelik, és felnőtt korra már az elfogadással sincs gond.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Délelőtt északkeleten napos idő lesz, máshol tovább növekszik a felhőzet, és elszórtan záporok alakulnak ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag