-2° - +8°
Kettős front

Bifokális, olvasó, damilos

Kiss Verus

dr. Bana Ildikó

Bifokális vagy olvasó? Damilos vagy fúrt? Közelre vagy távolra? A szemüvegek több szempont alapján is csoportosíthatók, ezúttal ismerjük meg, mi közül is választhatunk, ha az orvos úgy rendeli, látásunk érdekében szemüvegre van szükségünk!

A különböző típusú keretek és lencsék viselése más-más előnyökkel jár, más-más élethelyzetekben célszerű mellettük dönteni, így vásárlás előtt az a legjobb, ha megismerjük a teljes kínálatot.

A keret

Teljes szemüvegkeretről beszélünk akkor, ha a szemüveglencséket teljesen körbefogja a szemüveg anyaga. Ezt a típust bármely lencsével lehet kombinálni, anyaga és formája rendkívül változatos képet mutat.
Ehhez képest csupán a lencsék felső részét veszi körbe a szemüveg anyaga az ún. damilos kereteknél, ahol a lencsék alsó részén, egy keskeny mélyedésben vékony, láthatatlan műanyag szál fut körbe, és a lencsét ez tartja. Ez a keret például nem kifejezetten ajánlott azoknak, akik nagyobb dioptriát viselnek, hiszen a lencsék alsó része szabadon van, azaz látható az átlagosnál vastagabb lencse kiterjedése.A keret nélküli szemüvegek elegáns megoldást jelentenek, a szárakat és a keret középső részét a szemüveglencsébe fúrt lyukak segítségével rögzítik. Ennek köszönhetően a keret maga pillekönnyű, szinte észrevehetetlen az arcon. Erre a típusra is igaz, hogy az alacsonyabb dioptriájú lencsékből készíthető el csupán igazán esztétikus kivitelben. Ennek oka, hogy a magasabb, pluszos dioptriáknál a szélük felé vékonyodó lencsék lehetetlenítik el a kivitelezést, míg a magas dioptriájú, mínuszos lencsék vastag szélükkel teszik bumfordivá az összhatást.

Más típusú keret ajánlott akkor, ha csupán olvasáshoz kell viselnünk a látásjavító eszközt. Ilyenkor a fő szempont, hogy a keret felső része lapos legyen, azaz viselője bármikor zavartalanul fel tudjon pillantani.

Miért kell viselni?

Attól függően, hogy milyen élethelyzetben viseljük, milyen típusú látásproblémát kell korrigálnunk, vagy milyen, a szemünkre ártalmas tényezőket kell kivédenünk a szemüveg segítségével, szintén több típust különíthetünk el. Így klasszikus értelemben beszélhetünk gyógyszemüvegről, amely korrigálja a rövidlátást, a távollátást, illetve a szemtengelyferdülés miatt jelentkező problémáinkat. A munkavédelmi szemüvegek szemünk védelméért felelősek, méghozzá azokkal a káros behatásokkal szemben (fény, por, szilánk stb.), amelyek az ipari munkafolyamatok során veszélyeztethetik látásunkat, szemünk épségét. Természetesen szakmánként eltérő, hogy milyen kialakításra van szükség.

Külön kategóriát képez, de a szemüvegtípusok áttekintésénél mégis megkerülhetetlenek a napszemüvegek. A különféle színű lencséket tevékenységünkhöz igazítva választhatjuk meg (síelés, vezetés, kirándulás stb.), segítségükkel kiszűrhető a káros napsugárzás, és csökkenthető a szemünket érő fény mennyisége. Ezen a ponton a napszemüvegek mellett megemlítendők a sportszemüvegek is, melyek a fényhatások mellett akár a vizet is távol tarthatják szemünktől (gondoljunk például a víz alatti tevékenységekre, vagy a vízi sportoknál használt szemüvegekre).

Lencsék

A keret mellett sok szó esett a lencsékről is, hiszen a kettő együtt teszi ki a szemüveget magát. Nem egyszerű a választás ilyenkor sem. A legrégebbi lencsealapanyag természetesen az üveg, az 1960-as évektől azonban a műanyag sem idegen az optikai iparban. Üveget akkor célszerű választani, ha fontosabb a nagy ellenálló képesség, viszont könnyebben törik és nagyobb a súlya is. A műanyag előnye, hogy könnyű, ellenben felületkezelés hiányában nem túl ellenálló a karcolásokkal szemben.Azon túl, hogy az anyagát megválasztottuk, szakember javasolhatja az "alaplencsék" (egyfókuszú) helyett, hogy bifokális, multifokális vagy esetleg fényre sötétedő lencsét viseljünk. Az egyfókuszú lencsékre jellemző, hogy egy bizonyos dioptriával készülnek, ám velük vagy csak távolra, vagy csak közelre látunk, azaz például le kell vennünk, amennyiben befejeztük az olvasást, hogy a távoli tárgyakat is élesen lássuk. Velük szemben sokkal rafináltabb megoldást kínálnak az ún. bifokális és a progresszív lencsék, melyeket úgy kell elképzelnünk, mintha két, eltérő dioptriájú lencséből lennének összeállítva. Míg a bifokális csupán a távolba és a közelre látás "élményét" biztosítja, addig a progresszív lencsékkel minden távolságra jól lát viselője.

A progresszív lencsék egyik fajtája a munkaszemüveg, melyet nem általános viselésre, hanem asztalnál végzett munkához és szabadidős tevékenységhez fejlesztettek ki.

A fényre sötétedő lencséket azoknak célszerű választani, akik nem akarják cserélgetni a szemüveget és a napszemüveget, hiszen ennél a megoldásnál annál sötétebbé válik a szemüveg lencséje, minél erősebb az UV sugárzás.

Magunktól soha!

A szemüveg kiválasztásánál tehát számos szempontot figyelembe kell venni, és minden esetben szem előtt kell tartani a szemész és az optikus javaslatait. Soha ne vásároljunk szemüveget benzinkúton vagy drogériában, hiszen ezeket nem egyéni paramétereinkhez, igényeinkhez és esetleges szemproblémáinkhoz készítik, csupán végszükség esetén kerüljön az orrunkra!

Köszönjük dr. Bana Ildikó szemész-kontaktológus segítségét a cikk elkészítésében!

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

december 02. - december 08.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
7 680
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a Tiszántúl kivételével sokfelé várható eső, a Bakonyban havas eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag