Óriási áttörés: megvan a szuperbaktériumok sebezhető pontja

Egy új tanulmány szerzői - úgy tűnik - megtalálták az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok sebezhető pontját: nem a kórokozók egészét, hanem a védőburkukat próbálják ugyanis megtámadni. Így a jövőben esetleg kifejlesztendő gyógyszereknek nem kell bejutniuk a baktériumba, hogy azok elpusztuljanak.

A Kelet-angliai Egyetem (University of East Anglia, UEA) tudósai áttörést értek el abban a küzdelemben, amely az antibiotikumoknak ellenálló baktériumokkal szemben zajlik. Az új kutatásról a Nature című tudományos lapban számoltak be. Megvan tehát annak a védekező-rendszernek az Achilles-sarka, amely a gyógyszer-rezisztens baktériumokat veszi körül.
Az új eredmények utat nyithatnak afelé, hogy eredményesen vegyék fel a tudósok és orvosok a küzdelmet a szuperbaktériumokkal szemben. Így a jövőben nem "megtámadják" az ilyen baktériumokat, hanem lebontják az őket övező védőfalat. Így a jövőben - a tudósok legalábbis ezt remélik a Phys.org szerint - a baktériumok nem lesznek képesek rezisztenciát kifejleszteni a gyógyszerekkel szemben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már korábban is felhívta a figyelmet szuperbaktériumok veszélyeire. Az ENSZ szakosított szervezete szerint a rezisztens baktériumok világszerte terjednek, súlyos következményeket okozva. Így akár olyan köznapi fertőzések is végzetes kimenetelűek lehetnek, amelyeket esetleg már évtizedek óta egyébként gyógyítani tudnának az orvosok.

A mostani vizsgálat során a kutatók a gram-negatív baktériumok azon osztályát vizsgálták, amely különösen ellenálló az antibiotikumokkal szemben. Ennek oka az, hogy szinte áthatolhatatlan külső sejthártyája van.

Ezt a külső membránt az emberi immunrendszer és az antibiotikumok sem tudják hatékonyan áttörni. A kórokozók ezért élik túl a támadásokat. Ám ennek az akadálynak az eltávolításával sérülékennyé válnak a kórokozók, és elpusztulnak.

Megtalálták az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok sebezhető pontját

Megtalálták az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok sebezhető pontját


Mindeddig a tudósok nem túl sokat tudtak arról, hogy miként épül el ez a védőfal a szuperbaktériumok körül. Most kiderült, hogy a baktériumsejtek miként szállítják a "fal" építőkockáit, a lipo-poliszaharidokat a membrán külső felszínére.

Az erre irányuló kutatás vezetője Changjiang Dong, az UEA Norwich Medical School professzora volt. Mostani nyilatkozatai szerint sikerült azonosítaniuk azt az útvonalat és kaput, amelyen át a baktériumok kijuttatják az építőelemeket a külső felszínükre. Még fontosabb, hogy azt is kiderítették, hogy ha sikerül ezt a kaput lezárni, akkor a baktériumok elpusztulnak.

Haohao Dong, aki PhD-hallgató, és aki szintén részt vett a vizsgálatokban, arról nyilatkozott, hogy a mostani kutatás olyan új gyógyszerek kifejlesztését eredményezheti, amelyek nem az egész baktériumot akarják elpusztítani, hanem hatékonyan célozzák meg a szuperbaktériumok védőfalát. Az új gyógyszereknek ugyanis nem kell behatolniuk a baktériumba, a kórokozók pedig egyszerűen nem tudnak gyógyszer-rezisztenssé válni.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+9, +16 °C

Hazánkban szerdán délelőtt sok napsütés várható helyenként fátyol-és, gomolyfelhőkkel.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag