Maláriairtás GMO-szúnyogokkal

A baltimore-i John Hopkins Egyetem kutatói GMO-szúnyogokkal indítanának - győzelemmel kecsegtető - támadást a maláriafronton.
A váltóláznak is nevezett betegség a mocsarak lecsapolásának és a hathatós, vegyszeres szúnyogellenes védekezésnek köszönhetően a nyugati országokból úgyszólván eltűnt. A harmadik világban azonban, ahol ez elmaradt, változatlanul évente több százmilliónyi embert érintő népegészségügyi problémák egyike. Mivel pedig fertőző betegségről van szó, a rohamosan fejlődő és egyre tömegesebb turizmus révén, némi kerülő után, ha nem is tömeges méretekben, de ismét megjelent a fejlettebb világban is. A kutatására fordított összegek azonban a leginkább érdekelt országok katasztrofális gazdasági helyzete és a veszélyeztetett tömegek igen korlátozott fizetőképessége miatt nagyságrendekkel elmaradnak a "civilizált" világot közvetlenül fenyegető veszedelmekéhez képest.
A betegség kórokozója a Plasmodiumnak nevezett élősdi, amelynek kifejlett példányai az Anopheles szúnyog nőstényének a nyálmirigyében vannak otthon. A meleg vérű emlős (emberi) szervezetére csak fejlődésük bizonyos állomásain, mintegy köztes gazdaként van szükségük. A szúnyogcsípéssel "beoltott" ember véráramából a Plasmodium szaporítósejtjei a májba, majd fejlődésük következő állomásán a vörösvértestekbe kerülnek, ahol elszaporodnak, s azokat szinte szétrobbantva jutnak ismét a szabad véráramba, hogy egy újabb szúnyogcsípéssel visszakerüljenek a vérszívóba, s a folyamat újrakezdődhessen. Hatásos, tömegméretekben előállítható védőoltás egyelőre nem áll rendelkezésre. A legrégebben ismert kinin (kínafakéreg-kivonat) mellett ma már számos korszerű és hatásos maláriaellenes gyógyszer létezik, ám ezek széles körű alkalmazásának a leginkább rászorulók anyagi korlátai szabnak gátat.
Az amerikai tudományos akadémia folyóiratának legfrissebb száma forradalmian új maláriaellenes fegyvert ismertet. Ez pedig maga az Anopheles szúnyog lenne. Ezúttal azonban nem a szükséges kórokozók "tenyésztőhelyeként", ahogyan azt március 6-i számunkban írtuk. (Szúnyogokkal a malária ellen.)
Most olyan, genetikailag módosított variánst állítottak elő, amelynek az emésztőcsatornájában nem termelődik az ún. SM1 peptid. Ennek a hiányában pedig nem képes itt megtelepedni a Plasmodium, az állatka tehát nem fertőződik meg. Az így fogékonyságukat vesztett rovarok fertőzött emlősök (a kísérletben egér) vérével táplálva életképesebbeknek bizonyultak - gyorsabban szaporodtak, kisebb volt köztük a természetes elhullás -, mint a nem GMO, vad variáns. Kilenc generáció elegendő volt ahhoz, hogy a Plasmodiumra érzéketlen változat uralja el a ketrecbe zárt rovarnépességet. Korábban, hasonló meggondolásból egy staffordshire-i brit kutatócsoport "állított elő Plasmodium ellen fokozott immunitással rendelkező szúnyogot" genetikai beavatkozással. Ezek a rovarok azonban kevésbé voltak életképesek, mint a vad törzsek, a gyakorlati harcba bevetésükről ezért le kellett mondani.
A most ismertetett GMO-szúnyog viszont, legalábbis ha mindezek az előnyös tulajdonságok az emberi maláriát okozó Plasmodium vonatkozásában is igazolódnak, valóban áttörést hozhat. Rovarirtó szerek és az ökoszisztéma durva megváltoztatása nélkül, viszonylag kis ráfordítással lehetne belátható időn belül felszámolni a maláriát.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag