Két és félmillióan lesznek betegek az új influenzától Magyarországon?

Életre kel egy hollywoodi katasztrófafilm? Vagy csak rosszat álmodunk? Hozzáértők szerint jobban tesszük, ha nem várunk sokáig az ébredéssel, mert az influenza-világjárvány könnyen valósággá válhat. És akkor nem mondhatjuk többé, hogy "á, ide nem jön..."

Hat sokkoló adat Akkor kezdjük a megdöbbentő számokkal, amelyek nem egy forgatókönyvíró agyszüleményei, hanem az Egészségügyi Világszervezet hivatalos számításai.

  • Ha kialakul az influenza-világjárvány, az akár 2-3 hónapig is tarthat, és a vírus kissé mutálódva még évek múlva is visszatérhet.
  • Ez idő alatt Európában 180 millió ember betegedhet meg, Magyarországon - a becslések szerint - 2,5 millióan fertőződnek meg, tehát a lakosság 25-30 százaléka lesz beteg.
  • Világszerte 60-150 millióan halhatnak meg az új influenzától, hazánkban a 62 ezret is meghaladhatja majd a halálos áldozatok száma!

Önben is felmerül a kérdés, hogy milyen módon jöttek ki ezek a számok? A WHO (és a magyar adatoknál a hazai Pandémiás Prevenciós Bizottság) az eddigi világjárványok adatait elemezték, a megbetegedési és halálozási arányokat figyelembe véve vonták le a következtetéseket.

  • A dolgozók körülbelül 25 százaléka betegszik meg, de ennél jóval többen fognak kiesni a munkából, mert családtagjukat ápolják majd: a kórházak ugyanis csak a súlyos betegeket lesznek képesek ellátni.
  • A fertőzéstől számítva 24-48 óra eltelhet, mire a tünetek jelentkeznek, ugyanakkor a megbetegedettek már a tünetek kialakulását megelőző időszakban is továbbadhatják a vírust. Egy beteg ember általában két másikat fertőz meg.
  • A pandémia a világgazdaságban körülbelül 2 trillió dolláros veszteséget okozna.

Egyéni óvintézkedések

Dörzsölje körülbelül 15-30 másodpercig a beszappanozott kezét, majd folyó vízzel öblítse le. Papírtörülközővel szárítsa meg, majd ugyanezzel a papírtörlővel zárja el a csapot, és fogja meg kifelé menet a kilincset. A közönséges szappan is elegendő, de használhatunk alkoholos alapú kézfertőtlenítőt is. Az amerikai CDC javaslata szerint nemcsak evés előtt és a mosdó használata után kell kezet mosni, hanem betegápolás, állatokkal vagy ürülékükkel, szeméttel való foglalkozás, sebkezelés, orrfújás, köhögés vagy tüsszentés után is. Dohányosok rágyújtás előtt is mossanak kezet. Még a járvány előtt oltassa be magát pneumococcus ellen. Ez a kórokozó okozza a legtöbb halálos szövődményt influenzafertőzéskor. Amint elkészül az új influenza elleni oltóanyag, vegye fel az oltást, és szervezze meg, hogy családtagjai is megkaphassák azt.

A gyakori szappanos kézmosás az egyik legfontosabb és leghatékonyabb módja az összes cseppfertőzéses betegség megelőzésének. Nem szükséges antibakteriális szappant használni, viszont fontos a kézmosás megfelelő módszerének elsajátítása! Olvassa el keretes írásunkat!

Vásároljon a patikában több darab arcmaszkot, mivel azokat rendszeresen cserélni kell. A fertőzés esélyét csökkenti, ha betartjuk a két ember közötti legalább 1 méteres távolságot. Vegye komolyan a betegség első tüneteit és menjen haza, hogy ne fertőzze tovább a kollégáit. Fertőzés esetén a beteg és az őt ápolók is viseljenek arcmaszkot, mossanak kezet gyakran.

A járványra való felkészülés egyik fontos eleme, hogy tartalékoljon körülbelül 2 hétre elegendő élelmiszert, mivel előfordulhat, hogy nem tud elmenni vásárolni, illetve a boltok készletei elfogynak a szállítási nehézségek miatt. Olvassa el keretes írásunkat az ajánlott készletről!

Tároljon otthon hűtést nem igénylő, nem romlandó készételeket, zöldségkonzervet, kekszet, aszalt gyümölcsöt, sokáig elálló gyümölcslevet, száraztésztát, rizst, lisztet, olajat, kisgyermekeknek bébiételt, állatainak tápot. Legyen elegendő vécépapír, papír zsebkendő, gyereknek pelenka, esetleges áramszünet estére zseblámpa. A szolgáltatások egy része világjárvány alatt leállhat! Tartson otthon az influenza ellen hatásos antivirális szert, mivel annak hatása a fertőzést követő 24 órán belül a legjobb. 3 nappal a fertőzés után már nincs is értelme bevenni - fontos tehát, hogy legyen belőle kéznél. Ugyanígy legyen elegendő lázcsillapító és minden más alapvető gyógyszer. Beszélje meg családtagjaival, hogy miért fontos a védekezés, mondja el nekik, mit kell tenniük. Tanulja meg és tanítsa meg gyerekeinek, hogy zsebkendőbe köhögjenek-tüsszentsenek, a zsebkendőt pedig használat után azonnal dobják ki.

Veszélyforrások A munkahelyek, iskolák, a tömegközlekedési eszközök, a tömegrendezvények, a zsúfolt helyek (bevásárlóközpontok, mozik) a vírus gyors terjedését segítik. Mivel azonban az alapvető szolgáltatásokat fenn kell majd tartani, tehát áramra, vízre, közlekedésre, információra szükség van, ezért meg kell találni a módját, hogy a munkahelyeken minél kisebb legyen a fertőzésveszély.

Ezért például kerülni kell a személyes kontaktust, tehát a lehető legtöbb dolgot telefonon, interneten keresztül kell elintézni, a vállalati kommunikációban nagyobb szerepet kaphat a videokonferencia még akkor is, ha a felek ugyanabban az épületben tartózkodnak, mivel kerülni kell, hogy sokan tartózkodjanak egy helyiségben. Kerülni kell a kézfogást, és - nem csak influenzajárvány idején - ne használja más billentyűzetét, egerét, mert a rengeteg kórokozó él ezeken a felületeken.

Becslések szerint a cégeknek általában 40 százalékos munkaerő-kieséssel kell számolniuk a járvány legerősebb 2 hetében - emiatt több szolgáltatás, közszolgáltatás akadozhat!

Világjárvány esetén bezárják majd a bölcsődéket, óvodákat, iskolákat.

A vírus cseppfertőzéssel terjed, veszélyt jelentenek majd a klímarendszerek, mert ott a meleg, nedves, áramló levegő kiválóan alkalmas arra, hogy ha valaki tüsszent, pár óra alatt a levegőkeringtető-rendszer az egész épületbe eljuttassa a fertőzést - hívja fel a figyelmet Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium és a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium által készíttetett pandémiás útmutató, és a tanulmányban a többi között a szűrőrendszerek korszerűsítését is ajánlják.

"Élménybeszámoló" a járvány sújtotta Mexikóból Egy aggódó édesanya vette fel a kapcsolatot a HáziPatika.com-mal, mivel egyetemista fia Mexikóban van. Emailben megkerestük a fiatalembert, és Farkas Barna az alábbiakról számolt be május elején, amikor arról kérdeztük, milyen óvintézkedéseket vezettek be ott a járvány miatt:

"Egypár napja ez az egész járvány egy vicc volt itt, senki sem gondolt arra komolyan, hogy ideérkezik Monterreybe. Most, hogy (viszonylag hirtelen) ideérkezett, nagy a 'pánik'. Sokan járnak maszkkal az utcán (még az autókban is) és éttermekben, messze maradnak más emberektől, sokkal többször mosnak kezet és nem igazán járnak ki nyilvános helyekre. Az iskolákat bezártak - de ez sem segít a pánikon.

Tájékoztatás inkább csak a hírekből származik, néha olyan érzésem van, mint hogyha az otthoni rokonaim többet tudnának a betegségről, mint én.

Természetesen mindent lefújtak, amikor kitört a járvány: elhalasztották a focimeccseket, bezárták a mozikat, az operaházat, a múzeumokat és a színházakat, de ez sem igazán segített. Mire észrevettek, hogy kitört a járvány, már nagyon sok ember meghalt.

Az itteni gyógyszertárak kifogytak a maszkokból, és a két ajánlott vírusellenes gyógyszert sem lehet már kapni, elfogyott."

A szakemberek egyelőre nem biztosak abban, hogy ez a most felbukkant influenza okozza-e majd a világjárványt, de az esély megvan erre. Az új vírus kialakulásáról olvashat a h1n1.lap.hu-n.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő