Itt vannak a legfrissebb adatok az influenzáról

A Népegészségügyi központ közölte, hogy hányan fordultak légúti panaszokkal és influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) azt közölte csütörtökön, hogy március 18. és 24. között 23 300 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel (múlt héten ez a szám még 26 400 volt). Akut légúti fertőzés tüneteivel 207 900 ember keresett fel szakembert (egy héttel korábban 196 500-an) a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok szerint.    

A 12. héten influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz forduló betegek 40,5 százaléka gyerek, 30,2 százaléka a 15-34 évesek, 19,7 százaléka a 35-59 évesek, 9,6 százaléka pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.    

A múlt héten 3 közigazgatási területen (Békés, Fejér, Heves) nőtt, 15 közigazgatási területen csökkent, 2 területen (Hajdú-Bihar, Nógrád) nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.    

A laboratóriumba küldött 217 légúti mintában az influenzavírus aránya 9,3 százalék, a SARS-CoV-2 vírus aránya 0,6 százalék volt. Kórházba 156 embert vettek fel súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 17-en szorultak intenzív ellátásra - közölte az NNGYK.

influenza
Fotó: Getty Images

Csütörtökön azt is közölte az NNGYK, hogy a 12. héten a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben országos átlagban tovább csökkent. A vizsgált városok közül enyhe emelkedő tendencia mérhető Békéscsabán, Miskolcon, Pécsett, Székesfehérváron és a Budapest környéki agglomerációs települések szennyvizében. Csökkenés tapasztalható Budapest Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepének ellátási területén, továbbá Debrecenben, Nyíregyházán, Szegeden és Szekszárdon.    

A stagnáló tendenciát mutató települések közül Győr, Kaposvár, Kecskemét, Tatabánya, Veszprém és Zalaegerszeg mintáiban harmadik hete a kimutatási határ alatti a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja Miskolcon és Debrecenben a "mérsékelt", máshol az "alacsony" tartományba esik.    

Az is kiderült, hogy a 12. héten az influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvizekben tovább csökkent, és a beérkezett minták egyikében sem volt jelen kimutatási határ feletti mennyiségben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +11 °C

A rétegfelhőzet fokozatosan szakadozik, gomolyosodik, a látási viszonyok javulnak, és a nap nagy részében napos, gomolyfelhős idő várható. A délután folyamán elsősorban északkeleten, illetve kis eséllyel az északnyugati határ közelében lehet helyenként záporokra, zivatarokra számítani. A délnyugati szél olykor megélénkül, de zivatarok környezetében erős lökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 22 és 28, késő este 15, 20 fok között változik. Orvosmeteorológiai szempontból kifejezetten szerencsés helyzet alakult ki mostanra.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra