Kemenesi: „idén ránk rúghatja az influenza az ajtót”

Az idei szezonban súlyosabb formában térhet vissza az influenza – figyelmeztetett Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriuma munkatársa.

Az influenzavírusok szezonalitását a nemzetközi utazások fűtik. A tél végén a déli feltekéről terjed át a járvány az utazók közvetítésével az északira, majd újabb fél év elteltével vissza. A koronavírus-világjárvány miatt elrendelt korlátozások és lezárások ezt az útvonalat szakították meg, aminek köszönhetően a legtöbb légúti fertőző betegség visszaszorult. Mint azonban azt Kemenesi Gábor az InfoRádiónak elmondta, idén ősszel ezek a fertőzések visszatérhetnek, és mintegy „ránk rúgják az ajtót”.

influenza, nátha, megfázás, orrfolyás, orrfújás
Az idei télen erősebben térhet vissza az influenza. Fotó: Getty Images

A szakember hangsúlyozta, hogy nem véletlenül beszélt már tavaly is a legtöbb kutató a szezonális influenzaoltás fontosságáról. Az idei évben ez ismét nagyon aktuális, és erősen ajánlott azok számára is, akik egyébként általában vonakodnak a vakcina felvételétől. „Akik nem oltattak rendszeresen, és a szezonális impulzusokat átvészelték évről évre, azoknak most nincs megfelelő szintű adaptív immunitásuk, tehát őket is súlyosabban érintheti majd” – húzta alá a víruskutató az interjúban.

Kitért rá, a vírusfertőzések egy egyszerű sémát követnek: csak akkor van jövőjük, ha képesek újabb és újabb megfertőzhető embereket elérni. Ha egyszeriben minden embert a világ bezárnánk az otthonába három hétre, akkor egy csapásra megszabadulnánk ezektől a vírusoktól. Nyilván erre nincs lehetőség a valóságban, így a pandémia alatti korlátozások ellenére is fennmaradtak influenzatörzsek, beszorulva egyes földrajzi régiókba. Ezek innen fognak most visszatérni.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)