Hamis COVID-igazolást vásárolt, börtönbe megy

Egy tolvaj hamis pozitív COVID-igazolást vásárolt egy ismerősétől, hogy ne kelljen bevonulnia a börtönbe, de lebukott, és most vesztegetésért is elítélhetik az alapbüntetése mellett.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) segítségével fogtak el egy 46 éves férfit, aki hamis pozitív COVID-teszttel akarta elkerülni a lopás miatt rá kiszabott hét hónapnyi börtönt – tájékoztatott a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

A férfi kétszer is próbálkozott: első alkalommal valóban megfertőződött, ezért nem kellett bevonulnia a börtönbe. Másodszor egy hamis pozitív igazolást vásárolt, de lebukott, és most már vesztegetésért is elítélhetik az alapbüntetése mellett.

A férfi először egy ismerősének segítségét kérte, akinek édesanyja egy konténeres szűrőponton dolgozott. Tavaly decemberben százezer forintot adott át a nőnek. A hamis igazolás kiállítására végül nem volt szükség, mivel a férfi antigéntesztje pozitív eredményt mutatott.

A férfi kétszer százezer forintért vásárolt hamis pozitív COVID-igazolást (képünk illusztráció). Fotó: Getty IMages
A férfi kétszer százezer forintért vásárolt hamis pozitív COVID-igazolást (képünk illusztráció). Fotó: Getty IMages

Másodszor idén februárban próbálta "mentesíteni" magát az esedékes bevonulástól. Ekkor az ismerőse egy koronavírussal fertőzött beteg pozitív mintáját szerezte meg és adta át édesanyjának. A szűrőponton további százezer forintot fizetett ki a férfi a nőnek azért, hogy a pozitív COVID-teszt eredményét regisztrálja a központi nyilvántartásban.    

A TEK végül egy konditeremben fogta el a 46 éves férfit, majd lefoglaltak tőle - a nevére kiállított hamis COVID-teszt mellett - több mobiltelefont, hatszázezer forintot, 820 eurót, valamint különböző kábítószergyanús anyagokat, amelyek miatt külön eljárás indult.    

A férfit gyanúsítottként hallgatták ki kétrendbeli vesztegetés bűntette miatt, és beismerő vallomást tett. Jelenleg korábban kiszabott büntetését tölti.    

A bűncselekmény másik két résztvevőjét a rendőrök május 18-án elfogták, majd a férfi ismerősét kétrendbeli, bűnsegédként elkövetett vesztegetés, az ismerős anyját pedig kétrendbeli vesztegetés elfogadása megalapozott gyanúja miatt kihallgatták. A gyanúsítottak nem tettek vallomást, ők az eljárás további szakaszában szabadlábon védekeznek.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)