Pénzt kért az ingyenes ultrahangért, elítélték a főorvost

Letöltendő szabadságvesztést kért a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség arra a szülész-nőgyógyász főorvosra, aki magánpraxisa betegein pénzért végzett máskülönben ingyenes ultrahangos vizsgálatokat.

Mint azt korábban megírtuk, a főorvos 2021-ben a magánpraxisába tartozó páciensei egy részét a munkahelyére, a Zala vármegyei kórházba rendelte be. Ott aztán hivatalos munka- és ügyeleti idejében vizsgálta meg a betegeket a kórház felszereléseivel, amiért alkalmanként 15 ezer forintot kért el tőlük. Az ügyletek lebonyolításában és a pénz átvételében az asszisztense is segítette.

Tavaly decemberben a Zalaegerszegi Törvényszék a főorvost folytatólagosan elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettében bűnösnek mondta ki. Összesen két év szabadvesztésre ítélték, amelyet öt év próbaidőre felfüggesztettek, továbbá 10 millió forint pénzbüntetést kell fizetnie, az orvosi foglalkozás gyakorlásától pedig öt évre tiltották el. Asszisztensét mint bűnsegédet egy év szabadvesztésre ítélték, ugyancsak – esetében két év – próbaidőre felfüggesztve.

A vádlott és védője enyhítésért, a pénzbüntetés mérsékléséért, valamint kizárólag a szülész-nőgyógyász szakorvosi foglalkozástól való eltiltás érdekében fellebbeztek. Eközben az ítélet ellen az ügyész mindkét vádlottal szemben eltérő minősítésért, illetve a főorvos esetében súlyosbításért – letöltendő szabadságvesztésért fellebbezett. A fellebbezést a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség is fenntartotta azzal, hogy mindkét vádlott cselekménye bűnszövetségben elkövetettnek is minősül – olvasható a főügyészség hétfői közleményében.

Borítókép: Getty Images

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +20 °C

Sok napsütés várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett. A magasabbra törő gomolyfelhőkből zápor, zivatar kevés helyen, főként a Dunántúlon fordulhat elő. Az északi, északkeleti szelet a keleti országrészben több helyen kísérik élénk lökések, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek. Késő estére 24 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra