Az ápolónők nyolc keserves éve

A tegnap kiszabadult öt ápolónő és az idén júniusban bolgár állampolgárságot kapott palesztin orvos történetét nehéz lenne akár csupán bolgár, akár líbiai ügynek nevezni. Tény az, hogy a most kiszabadult személyek immár nyolc évet töltöttek börtönben, meglehetősen abszurd és bizonyítatlan vádakkal. Valamennyien Bengáziban, az ottani gyermekkorházban dolgoztak, ahol több száz gyermek fertőződött meg HIV-vírussal.
A bolgár ápolónők és más orvosok a líbiai munkát azért vállalták, mert a kilencvenes években a hazájukban a kereseti viszonyok, általában véve az életminőség drámaian romlott. Ebben az időben az európaiak messze elkerülték Líbiát, amely egyébként is elszigetelődött a terrorvádak miatt, s nemzetközi bojkott alatt volt. A gyerekkórházban rettenetes higiéniás körülmények uralkodtak, azonban ezt a Kadhafi-rendszer nem ismerhette el. Szándékos fertőzésről beszéltek, s 1999 februárjában őrizetbe vettek 19 bolgár egészségügyi dolgozót a bengázi gyerekkórházban HIV-vírussal megfertőződött gyerekek ügyében. Tizenhármat közülük később elengednek.
2000. február 7-én Tripoliban megkezdődik a gyerekek szándékos megfertőzésével megvádolt öt bolgár ápolónő, egy bolgár és egy palesztin orvos, valamint kilenc líbiai pere - azzal vádolták őket, hogy a CIA és az izraeli Moszad megbízásából fertőzték meg a gyerekeket. A hat bolgár vádlott kijelentette, hogy kínzással csikartak ki belőlük beismerő vallomást. A vádat azután is fenntartotta Líbia, hogy Luc Montagnier francia orvos (a HIV-vírus egyik felfedezője) bebizonyítja, hogy a fertőzés egy évvel azelőtt elkezdett terjedni a bengázi kórházban, hogy a bolgárok odaérkeztek volna.
2004. május 6-án Naszja Nenovát, Sznezsana Dimitrovát, Valentina Sziropulovát, Krisztiana Valcsevát és Valia Cserveniaskát -, valamint Asraf al-Hadzsudzs palesztin orvost halálra ítélik, Zdravko Georgiev bolgár orvos büntetését letöltöttnek tekintik, így szabadulhat. A kilenc líbiait felmentik. Egy évre rá felmentik a líbiai rendőröket, akiket a bolgárok megvádoltak azzal, hogy kínzással kényszeríttettek ki belőlük beismerő vallomást. A huzavona ezután még évekig tart. A bíróságok között vándorol az ügy, miközben a líbiai diktatúra arra akarja rávenni a bolgár hatóságokat, és később az Európai Uniót, hogy fizessen "vérdíjat" a gyerekek családjainak.
Később megváltoztatják a vádat, ezek szerint már nem a nyugati hírszerzések megbízásából fertőzték meg a gyerekeket, hanem gyógyszerkísérleteket hajtottak végre rajtuk. A bolgárok a vérdíjfizetését eleve visszautasítják, hiszen ezzel elismernék a vádlottak felelősségét. A tárgyalásokba beavatkoznak az európai vezetők - kevés sikerrel. Pedig Líbia visszavezetése a nemzetközi energiapiacra fontos, miután Tripoli feladta atomfegyverkezési terveit és kifizette a kártérítést az ügynökei által felrobbantott PanAm-gép áldozatainak. Gyakorlatilag ezt a pénzt követelik vissza "fájdalomdíjként".
2007. január 29. - Szeif al-Iszlám, Moamer el-Kadhafi líbiai vezető fia kijelenti, hogy nem fogják kivégezni a hat elítéltet. Július 17-én életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatják át a halálos ítéletet, miután áldozatonként egymillió dollárt fizetnek ki a 460 HIV-fertőzött családjának. Bulgária kéri Líbiától állampolgárai kiadatását. (M. G.)

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt változóan, többször erősen felhős lesz az ég, helyenként havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag