Az ápolónők nyolc keserves éve

A tegnap kiszabadult öt ápolónő és az idén júniusban bolgár állampolgárságot kapott palesztin orvos történetét nehéz lenne akár csupán bolgár, akár líbiai ügynek nevezni. Tény az, hogy a most kiszabadult személyek immár nyolc évet töltöttek börtönben, meglehetősen abszurd és bizonyítatlan vádakkal. Valamennyien Bengáziban, az ottani gyermekkorházban dolgoztak, ahol több száz gyermek fertőződött meg HIV-vírussal.
A bolgár ápolónők és más orvosok a líbiai munkát azért vállalták, mert a kilencvenes években a hazájukban a kereseti viszonyok, általában véve az életminőség drámaian romlott. Ebben az időben az európaiak messze elkerülték Líbiát, amely egyébként is elszigetelődött a terrorvádak miatt, s nemzetközi bojkott alatt volt. A gyerekkórházban rettenetes higiéniás körülmények uralkodtak, azonban ezt a Kadhafi-rendszer nem ismerhette el. Szándékos fertőzésről beszéltek, s 1999 februárjában őrizetbe vettek 19 bolgár egészségügyi dolgozót a bengázi gyerekkórházban HIV-vírussal megfertőződött gyerekek ügyében. Tizenhármat közülük később elengednek.
2000. február 7-én Tripoliban megkezdődik a gyerekek szándékos megfertőzésével megvádolt öt bolgár ápolónő, egy bolgár és egy palesztin orvos, valamint kilenc líbiai pere - azzal vádolták őket, hogy a CIA és az izraeli Moszad megbízásából fertőzték meg a gyerekeket. A hat bolgár vádlott kijelentette, hogy kínzással csikartak ki belőlük beismerő vallomást. A vádat azután is fenntartotta Líbia, hogy Luc Montagnier francia orvos (a HIV-vírus egyik felfedezője) bebizonyítja, hogy a fertőzés egy évvel azelőtt elkezdett terjedni a bengázi kórházban, hogy a bolgárok odaérkeztek volna.
2004. május 6-án Naszja Nenovát, Sznezsana Dimitrovát, Valentina Sziropulovát, Krisztiana Valcsevát és Valia Cserveniaskát -, valamint Asraf al-Hadzsudzs palesztin orvost halálra ítélik, Zdravko Georgiev bolgár orvos büntetését letöltöttnek tekintik, így szabadulhat. A kilenc líbiait felmentik. Egy évre rá felmentik a líbiai rendőröket, akiket a bolgárok megvádoltak azzal, hogy kínzással kényszeríttettek ki belőlük beismerő vallomást. A huzavona ezután még évekig tart. A bíróságok között vándorol az ügy, miközben a líbiai diktatúra arra akarja rávenni a bolgár hatóságokat, és később az Európai Uniót, hogy fizessen "vérdíjat" a gyerekek családjainak.
Később megváltoztatják a vádat, ezek szerint már nem a nyugati hírszerzések megbízásából fertőzték meg a gyerekeket, hanem gyógyszerkísérleteket hajtottak végre rajtuk. A bolgárok a vérdíjfizetését eleve visszautasítják, hiszen ezzel elismernék a vádlottak felelősségét. A tárgyalásokba beavatkoznak az európai vezetők - kevés sikerrel. Pedig Líbia visszavezetése a nemzetközi energiapiacra fontos, miután Tripoli feladta atomfegyverkezési terveit és kifizette a kártérítést az ügynökei által felrobbantott PanAm-gép áldozatainak. Gyakorlatilag ezt a pénzt követelik vissza "fájdalomdíjként".
2007. január 29. - Szeif al-Iszlám, Moamer el-Kadhafi líbiai vezető fia kijelenti, hogy nem fogják kivégezni a hat elítéltet. Július 17-én életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatják át a halálos ítéletet, miután áldozatonként egymillió dollárt fizetnek ki a 460 HIV-fertőzött családjának. Bulgária kéri Líbiától állampolgárai kiadatását. (M. G.)
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt változaón felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként alakulhatnak ki hózáporok, gyenge havazás, az ország más részein nem várható csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag