+11° - +28°
Nincs front

A H1N1 támadására is felkészültek Nyugat-Dunántúlon

A nyugat-dunántúli régió az adatok alapján egyelőre a H1N1-gyel kevésbé fertőzött területek közé tartozik, ám a megelőzés nagyon fontos, hiszen ha a járvány kitör, a becslések szerint több tízezer lehet a régióban a megbetegedettek száma, akik jelentős hányada intézményi elhelyezésre is szorul majd.

Influenza

Influenza

Mindezek "Az új influenza szakmai és gyakorlatai ismeretei" című, az Országos Alapellátási Intézet által a háziorvosok részére szervezett szakmai-módszertani konferenciasorozat hetedik, Szombathelyen megtartott előadásán hangzottak el, ahol Dr. Paller Judit, az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének tisztifőorvosa elmondta: "A Nyugat-dunántúli régióban a felkészültség jelenlegi stádiuma alapján készek vagyunk a járvány fogadására, hiszen a mai alkalom is azt a célt szolgálta, hogy a háziorvosok újabb ismereteket, szakmai tájékoztatást kapjanak. Ezt hetente ismételjük meg az idő előre haladtával, hiszen a körülmények - és így az oltással kapcsolatos teendők is mindig változnak egy kicsit. De készek vagyunk arra, hogy kezeljük a helyzetet, hogy minél kevesebb megbetegedés történjen."

Dr. Paller Judit kiemelte: "A régióban egyelőre kicsi az influenza-szerű megbetegedések száma, gyakorlatilag a szezonnak megfelelő. Ez azt is jelenti, hogy a megelőző védekezés rendelkezésünkre áll, és megpróbáljuk propagálni az oltást a háziorvosokkal együtt, hogy minél többen kérjék a háziorvosuktól a vakcinát. Nekünk nagyon nagy munkánk és felelősségünk van abban, hogy ténylegesen és objektíven tudjuk tájékoztatni a lakosokat, és felkeltsük az éberségüket az egészségi állapotuk iránt."

A főorvos asszony a H1N1-es járvány lehetséges lefolyásáról az OrientPress Hírügynökség kérdésére elmondta: "A legrosszabb becslések szerint több tízezer lehet a megbetegedettek száma a régióban, és ennek egy bizonyos hányada az előrejelzések szerint intézményi elhelyezésre is szorul majd. A járvány felkészülési időszakában a szombathelyi Markusovszky Kórházat jelöltük ki a H1N1-gyel fertőzöttek, illetve a szövődményes esetek ellátására. De ahogy megy előre a megbetegedések aránya, úgy egyre több intézmény kerül ebbe a helyzetbe, és minden intézményünk, amelyik megfelelő intenzív ellátással rendelkezik, fogadja majd a betegeket."

A tisztifőorvos asszony szavaival csengnek egybe Dr. Percs Erika zalaegerszegi háziorvos, kistérségi szakfőorvos tapasztalatai is: "A kijelölt surveillance-, vagyis monitorozó szolgálat tagjaként hetente jelzem életkori bontásban a felmerülő új influenza-szerű megbetegedések arányát. A 3000 fős praxisomban egyelőre 10-es nagyságrend alatti azon megbetegedettek száma, akiken influenza-szerű tüneteket észlelek." Dr. Percs Erika szerint a szezonális influenzaoltást maguktól kérik a betegei, a H1N1-es vakcinával kapcsolatban azonban igénylik a tájékoztatást: "A H1N1-gyel kapcsolatban a betegeimet felvilágosítom az oltás elmaradásából származó hátrányokról. Tehát ha megkapja a betegséget, kiesik a munkából, az általános közérzete rossz lesz, nagy lesz a szövődmény lehetősége, sokba fog kerülni neki, és ezek után rábízom a döntést, hogy ő mondja ki az igent, kéri-e az oltást. Praxisomban jelenleg 120 betegnél tartunk a hagyományos, kicsit kevesebbnél a pandémiás oltással kapcsolatban, azonban az a célunk, hogy minél több páciensemet beoltsuk."

[Forrás: OrientPress Hírügynökség]

H1N1-el foglalkozó anyagok gyűjtőhelye: h1n1.lap.hu

Animáció: HáziPatika.com

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag