A gazdasági válság veszélyezteti az AIDS elleni harcot?

A betegség egyik legnagyobb szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetközi pénzügyi válság hosszú évek fejlődését vetheti vissza a HIV/AIDS terjedése ellen, illetve a betegek kezelése érdekében folytatott harcban.

Michel Kazatchkine, a Nemzetközi Alap az AIDS, a Tuberkulózis és a Malária Ellen szervezet igazgatója bejelentette, "rendkívül aggasztja", hogy a nemzetközi adományozók képtelenek lesznek teljesíteni ígéreteiket.

"A pénzügyi válság nyilvánvalóan érinti a gazdag országokat, ezért nagyon aggaszt, vajon teljesíteni tudják-e a fejlesztési segélyekre tett kötelezettségvállalásukat" - nyilatkozta Kazatchkine az AFP hírügynökségnek egy bangkoki konferencián. "A nemzetközi egészségügy terén sok idő kell a fejlődéshez, időbe telik, mire tényleg láthatóvá válik az eredmény. Ha nem tudjuk fenntartani az erőfeszítéseket, rengeteg előrelépést elvesztünk, amit az elmúlt hat-nyolc évben sikerült elérnünk."

Figyelmeztetése előtt alig egy hónappal az ENSZ főtitkára, Ban Ki-moon is arra szólította fel az adományozókat, hogy a gazdasági válság ellenére tartsák fenn pénzügyi hozzájárulásaikat a Nemzetközi Alaphoz, mivel munkájukkal sok millió életet mentenek meg.
A 2008-2010-es időszakban várhatóan négymilliárd dollár költségvetési hiánnyal lehet majd számolni.
A szervezetet 2002-ben Kofi Annan volt ENSZ főtitkár javaslatára hozták létre, hogy az adományokból befolyt pénzeket a szegény országok helyi programjaiba lehessen pumpálni. Az Alapot adományozó országok, vállalatok, magánalapítványok és néhány magánszemély finanszírozza.

Kazatchkine arra hívta fel a figyelmet, hogy a támogatások visszaesése a HIV terjedésének lassítására és sok millió érintett ember kezelésére irányuló programok létét veszélyezteti a fejlődő országokban.
"Paradox módon éppen ezért pontosan a pénzügyi válság idején van szükség még több támogatásra" - mondta.

A drogmegelőző szervezet, a Nemzetközi Ártalomcsökkentő Egyesület konferenciáján tartott beszédében Kazatchkine arra is felszólította a közvéleményt, hogy dekriminalizálják az illegális drogok használatát az AIDS terjedésének megfékezése érdekében.

"A droghasználók dekriminalizálásáról beszélek, nem pedig a drogkereskedeleméről, félreértés ne essék" - pontosított a konferencia szünetében adott interjújában. "A droghasználókat bűnözőknek tekintik, letartóztatják, zaklatják, börtönbe zárják őket, nincs hozzáférésük a szolgáltatásokhoz, és még a legalapvetőbb emberi jogaikat sem tartják tiszteletben."

Azt is hozzátette, hogy az intravénás droghasználó HIV/AIDS betegek átlagos várható élettartama 10-15 évvel alacsonyabb, mint azoké a betegeké, akik nem használtak injekciós tűt.
"Ebből világosan látszik, milyen botrányosan nem figyelünk oda és nem biztosítjuk a közegészségügy előnyeit a droghasználók számára."

A HIV/AIDS elleni harcra rendelkezésre álló források mindössze két-három százalékát fordították ártalomcsökkentésre, főként az intravénás használók körében, mondta el a szervezet igazgatója, Gerry Stimson a konferencián.
"Ez nyilvánvalóan nem elég" - állította. "Ha komolyan gondoljuk a HIV fertőzés visszaszorítását az intravénás droghasználók körében, akkor idén két-három milliárd dollárra lesz szükségünk".

A múlt héten a Nemzetközi Alap nemzetközi társulást hozott létre annak érdekében, hogy a hatékony maláriagyógyszereket az afrikaiak a helyi gyógyszertárakban olcsóbban megvásárolhassák.
A malária és a HIV-AIDS előfordulásának visszaszorítása is szerepel az ENSZ által 2000-ben kitűzött Millenniumi Fejlesztési Célok között, melyek 2015-re felére csökkentenék a szélsőséges nyomort világszerte.

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress
Animáció: HáziPatika.com

Értékelje a cikket!

Hirdetés

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a ködfoltok helyenként csak lassan szűnnek, és megemelkedve rétegfelhőzet is képződhet belőlük, de máshol sok napsütés melegíti a levegőt.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag