Merevedési zavarok: törvényszerű a tartós kapcsolatokban?

Egy nem reprezentatív internetes felmérés szerint Magyarországon az öt évnél hosszabb kapcsolatban élők esetén a potenciazavar megjelenése elérte a 80 százalékot. A megkérdezettek többsége a pár közös ügyének tekinti a probléma megoldását, ám még mindig kevesen fordulnak orvoshoz.
Az Origó online kérdőívét önkéntesen tölthették ki a honlap látogatói. Bár a felmérés nem reprezentatív, a válaszadók magas száma (1200 fő) miatt az eredmények tükrözik a magyar lakosság általános attitűdjeit és vélekedését. A válaszadók között lényegesen több a férfi, hiszen ők közvetlenül érintettek a kérdésben, s 42 százalékuk a 45 évnél idősebb korosztályból került ki. Mivel erre a korcsoportra nem jellemző az internet aktív használata, arra következtethetünk, hogy őket érdekli és érinti leginkább a potenciazavar problémája, így ezt is igénybe veszik, hogy tájékozódjanak. A válaszadók 60 százaléka több mint öt éve él párkapcsolatban, és 74,5 százalékuk számolt be arról, hogy saját életében találkozott már a potenciazavarral.
A szégyenérzet visszatartó erő
Ha összevetjük a potenciazavarban érintettek és a problémát csak hírből ismerők csoportját, akkor megállapítható, hogy a kapcsolat hosszúságának növekedésével egyenes arányban nő a merevedési zavart tapasztalók aránya is. Miközben a fél évnél rövidebb ideje kapcsolatban élők közül 68,4 százaléka számol be arról, hogy a potenciazavar okozott már életében gondot, az öt évnél hosszabb ideje kapcsolatban élők között a zavarban érintettek aránya megközelíti a 80 százalékot.
Érdemes összevetni a vélekedést és a valóságot. Akik nem találkoztak még a potenciazavar problémájával, azoknak jelentős többsége (84,9 százaléka) úgy véli, ha ez előfordulna velük, orvosi segítséget kérnének, illetve ezt tanácsolnák partnerüknek. Valójában az érintettek kevesebb mint egyharmada (31 százaléka) fordult orvoshoz. A jelentős eltérést az magyarázhatja, hogy a sokrétű tájékoztatás és a hatékony kommunikáció eredményeként a többség tudja, hogy a probléma orvosi segítséggel legyőzhető. Ugyanakkor a szégyenérzet és a probléma súlyának alulértékelése még mindig győzedelmeskedik az esetek kétharmadában. Az interneten fellelhető anonim tanácsadás és információszolgáltatás sok férfi számára adhat bátorítást, hogy orvosi segítséghez forduljon. Telefonon is diszkréten kaphatnak tájékoztatást a potenciazavar hatékony kezelésének lehetőségeiről.
A válaszokból jól látszik, hogy a közvélekedés az urológusokat látja leginkább kompetensnek a merevedési zavarok kérdésében: a potenciazavarban érintettek közül az orvoshoz fordulók több mint fele ezt a szakrendelést kereste fel. A háziorvosok szerepelnek a második helyen, jelentős különbség van azonban a pszichoterápia szerepének megítélésében. A legismertebb terápiás módszer a válaszadók között a gyógyszeres megoldás és a párterápia. Az alternatív megoldások kevésbé ismertek.
Okok és magyarázatok
A potenciazavarban érintett válaszadók több mint egyharmada véli úgy, hogy a sok stressz az egyik oka a probléma kialakulásának. Hasonló arányban tartják felelősnek a fizikai okokat. A csoport egynegyede említi a túlhajszoltságot és a túlzott elvárásokat is. Emellett számos orvosi okot is említettek, mások az alkohol, illetve a kor számlájára írják a merevedési zavar kialakulását. A nők a stressz mellett a túlhajszoltságot jelölik meg a leggyakrabban potenciazavart kiváltó tényezőként, a fizikai okokat csak az 5. helyre sorolták.
Azok közül, akik még nem voltak ilyen helyzetben, a legtöbben (42,8 százalék) úgy vélik, merevedési zavar esetén partnerükkel megbeszélnék a problémát és orvoshoz fordulnának. A válaszadók közel egyötöde véli úgy, hogy a potenciazavar az érintett férfi problémája, neki kell ezt egyedül megoldania, az érintettek egynegyede vallja ugyanezt. Az érintett csoportba tartozó válaszadók többsége (64,9 százaléka) szerint a partner nagymértékben tud segíteni, és csupán egynegyedük véli, hogy csak kis mértékben lehet hatékony a partner segítsége. A nem érintettek csoportja a partner segítő szerepét jelentősen nagyobbnak értékeli (87 százalék). A többség a pár közös ügyének tekinti a probléma megoldását.
Negatív és pozitív hatások
Az érintettek közül sokan (19,8 százalék) számolnak be arról, hogy a párkapcsolat férfi tagja a merevedési zavar miatt gátlásossá vált, és ez negatív hatással volt viszonyukra. Közel ugyanannyian számoltak be a kapcsolat elmélyüléséről a zavar után, mint ahányan a viszony megromlásáról. Szintén sokan, az érintettek több mint egynegyede (34,1 százalék) nyilatkozott úgy, hogy nem változtatta meg partnerkapcsolatát a merevedési zavar, holott a párkapcsolat fontos része az örömteli szexuális élet, mely a zavar kezelésével újra természetessé válhatna. Megdöbbentően kevesen (az érintettek 6,8 százaléka) számolnak be arról, hogy problémájukat orvosi segítséggel oldották meg, ezért nem gyakorolt hatást a kapcsolatukra.  Közel egyharmaduk azt is feltételezi, hogy a potenciazavarral küzdő férfiben kialakuló gátlások megrontanák a viszonyt.
A kérdőív eredménye szerint, mint sok pszichés probléma esetében, a potenciazavarnál is elmondható, hogy az emberek többsége tudja, mi a helyes út, illetve a lehetséges megoldás, de nem teszi meg a megfelelő lépéseket. Meglepő eredmény, hogy a potenciazavart már megtapasztalt válaszadók több mint egynegyede azt állítja, hogy párkapcsolatára nem volt hatással a zavar megjelenése.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délen erősen felhős lesz az ég, máshol a változó felhőzet melett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag