10 szempont, hogyan válasszunk lézeres szemműtét végzéséhez klinikát (x)

Íme egy hasznos útmutató, hogy biztosan jól döntsünk, ha lézeres szemműtétet szeretnénk! Mire figyeljünk kiemelten? Mire érdemes rákérdezni?

szemműtét
Nem mindegy, mit választ!

1.      Lézerkezelések száma  

Néhány ezer lézeres szemműtét még nem jelent nagy szakmai tapasztalatot

Minél több lézerkezelést végzett egy klinika, annál több rendkívüli esettel találkoztak már az ott dolgozók. Sokkal felkészültebbek és több problémára tudnak megoldást nyújtani. Nyugodtan kérdezzük meg, hogy hány lézeres szemműtétet végeztek a Magyarországon eddig történt körülbelül 140 000 lézerkezelésből.

 

2.      Műtőorvos tapasztalata

Érdeklődhetünk a műtétet végző szemsebész után is

Kérdezzünk rá bátran a műtőorvos szakmai tapasztalatára is. Mióta dolgozik a műtőben? Hány lézeres szemműtétet végzett eddig? Milyen típusú lézerkezelésekre specializálódott? Hol és kitől tanulta? Rendelkezik esetleg nemzetközi tapasztalattal is?

 

3.      Választható eljárások biztonsága

Minél korszerűbb, annál biztonságosabb

Ma már a csúcstechnológiás lézerekkel a lézeres látásjavítás rutinműtétnek számít. Kevés olyan orvosi beavatkozás van, amelynél kisebb kockázatot vállalunk, mint egy lézeres szemműtét során.
Vannak egylézeres, felszíni kezelések:
A PRK kezelés már 30 éves múltra tekint vissza. Nagyon egyszerű és biztonságos eljárás, hiszen csak a szaruhártya felszínét érinti, ezért nevezik felszíni kezelésnek is. Azonban nem mindegy, hogy milyen excimer lézerrel végzik, hiszen ma már ötödik generációs lézerek állnak rendelkezésre, amelyek sokkal pontosabbak, mint elődjeik.


Az érintés nélküli lézerkezelés pedig már az egylézeres, felszíni kezelések legújabb formája, amikor senki és semmi nem ér a szemhez. Ez a világ leggyorsabb lézerkezelése jelenleg (Schwind Amaris lézerrel). Aki a kontaktlencseviselést sem tudta megszokni, azoknak kifejezetten az érintés nélküli lézeres szemműtét ajánlott.

Egylézeres lebenyes kezelést azonban nem ajánlott választani, mivel a legrutinosabb szemsebész sem vetekedhet a milliméter ezredrészének pontosságával dolgozó lézerekkel. A lebenyképzést tehát hagyjuk a csúcstechnológiás lézerekre!

Vannak kétlézeres, lebenyes kezelések:
A lebenyes kezelések során a femtolézer egy védőlebenyt alakít ki a szaruhártya-vastagság mindössze felső 15%-át érintve. Majd a lebeny alatt egy excimer lézer tünteti el a dioptriákat és a cylindereket. Ennek köszönhetően rendkívül gyorsan és fájdalommentesen gyógyuló eljárás. 1 nap pihenés után már lehet vezetni és dolgozni. Ha a lebenyes kezelések közül a csúcstechnológiát szeretné, akkor csak a Visumax lézer jöhet szóba. Ez 2018-ban a legkorszerűbb technológia. 

szemműtét
Érintés nélküli lézerkezelés kizárólag Schwind Amaris lézerrel végezhető

4.      Szemészeti műszerpark korszerűsége

A csúcstechnológia a műtéti tervezések terén a PERAMIS rendszer

Fontos, hogy korszerű szemészeti műszerparkkal rendelkezzen egy klinika, amellyel az egyéni fénytörési hibák is pontosan felmérhetők. Ez az alapja a személyre szabott kezelésnek, hiszen a lézerekbe ezeket a műszeres mérési adatokat táplálják be. Illetve ezek a mérések az alapjai a 100%-nál is jobb látásélesség elérésének. A 2017-es szemészeti kongresszus egyik nagy újdonsága a PERAMIS rendszer lett. Ez jelenleg a világ legfejlettebb műtéti tervezőprogramja, amely a legújabb hullámfrontmérő és egyben topográf műszer is: a magasabb rendű fénytörési hibákat és a szem domborzati térképét is felmérő legpontosabb mérőműszer. Azonban csak a legkorszerűbb lézerekkel kompatibilis. Így a PERAMIS rendszer mellett elkerülhetetlen a legújabb lézertechnológia alkalmazása. Nézzünk utána a honlapon, hogy milyen szemészeti műszerekkel rendelkezik a lézerklinika, vagy kérdezzünk rá mindig, hogy mit mérnek és miért!

 

5.      Lézerek korszerűsége

A csúcstechnológiát az ötödik generációs, német Carl Zeiss és Schwind márkák képviselik
Az ideális látáseredmény eléréséhez számít, hogy milyen lézerekkel történik a kezelés. Kérdezzünk rá, hogy milyen márkájú lézerekkel végzik a műtétet! A legújabb lézer kétlézeres kezelés esetén a Carl Zeiss VISUMAX rendszer, egylézeres kezelések esetén pedig a Schwind AMARIS 5D szemkövető lézer.

szemműtét
2018-ban a VISUMAX lézer a csúcstechnológia: a lézerszemészet iPhone X-e

 6.      Lézerpark nagysága

Három lézerrel még tökéletesebb látáseredmény várható

Nagyon sok klinika csak egyetlen lézert képes megvásárolni. Így ezeken a klinikákon a felszíni kezeléseket választhatjuk biztonsággal.  Több olyan klinika is van azonban már hazánkban, amely két lézerrel rendelkezik, egy lebenykészítő femtosecundumos lézerrel és egy dioptriaeltávolító excimer lézerrel. De csak két klinika akad itthon, ahol három különböző csúcstechnológiás lézer is rendelkezésre áll, így az ideális lézerkezelés kiválasztását nagyobb technikai háttér segíti. Például bizonyos excimer lézerek a pluszos dioptriákat sikeresebben kezelik, míg más lézerek a mínuszos dioptriákat tüntetik el jobb eredménnyel. Így ezek a klinikák sokkal több problémára tudnak jobb megoldást nyújtani. Tehát számít a lézerpark nagysága is.

 

7.      Orvosi garanciavállalás

Írásos orvosi garancia nélkül ne vállaljuk a műtétet

Csak olyan lézerklinikát válasszunk, amely orvosi garanciát biztosít, amelyben előre pontosan meghatározzák, hogy a mi esetünkben milyen látáseredményt garantálnak. Ezt már a lézeres szemműtétet megelőző alkalmassági vizsgálat végén átnyújtják. Ha a garantált látásélesség eredményt nem érnék el, akkor 1 éven belül egy ismételt ingyenes lézerkezeléssel megszüntetik a megmaradt fénytörési hibát vagy visszafizetik a lézerkezelés árát. 

8.      Szakmai múlt, jelen és jövő

Nem árt a nemzetközi szakmai tapasztalat sem

Nem mindegy, hogy egy klinika 5 éve, 10 éve vagy 20 éve végez lézeres szemműtéteket. Ahogy az sem, hogy kikkel működik együtt, kikkel osztja meg a tapasztalatait: például tudományos intézetek és más, nagy hírű, külföldi lézerklinikák professzoraival, lézergyártók mérnökeivel. Fontos, hogy rendszeresen részt vegyenek, esetleg előadjanak nemzetközi szakmai kongresszusokon, kövessék a lézerszemészet fejlődését, újításait. Ahogy az is rendkívül lényeges, hogy legyen jövőképük, folyamatosan fejlődjenek, és biztosítsák Magyarországon a lézerszemészet legújabb megoldásait. 

9.      Lézerek rendszeres karbantartása

Mi lehet az akciós lézerkezelések mögött?

Fontos, hogy a klinikák ne sajnálják sem a pénzt, sem az időt csúcstechnológiás lézerek beszerzésére, illetve azok rendszeres ellenőrzéseire, tisztításaira, fejlesztéseire. Gyakori, hogy a nagy árakciók miatt ezeket megspórolják. Így előfordulhat, hogy a lézerek karbantartása nem olyan rendszeres és alapos, mint amit azok megkövetelnének. Mindenesetre, ha akciós lézeres szemműtétekkel találkozunk, akkor gondoljuk át, hogy megéri-e az ár mellett a minőségből és főleg a biztonságból is engedni.

szemműtét
Az 5D szemkövetésre képes excimer lézer már a szemmozgásnál is gyorsabb

  10.  Referenciák ellenőrizhetősége

Csak a lekövethető referenciáknak higgyünk

Gyakori, hogy saját költésű referenciamondatokkal és kitalált nevekkel közölnek ajánlásokat különböző szolgáltatók. Ma már a közösségi média korában egyáltalán nem nehéz ellenőrizhető, lekövethető ajánlásokat szerezni. Elég a Facebookra, az Instagramra vagy a YouTube-ra gondolni. Ha a klinika referenciái mögött nincsenek több éve létező, aktív profilok, akkor nem feltétlenül kell elhinnünk a referenciák valódiságát. Válasszunk olyan lézerklinikát, ahol átláthatóak, hitelesek az ajánlómondatok és videók, esetleg ismert személyiségek ajánlják. Érdemes megnézni még a Facebook- és Google-értékeléseket, -ajánlásokat, -hozzászólásokat is!

 

Szeretne megszabadulni a szemüvegtől, kontaktlencsétől? Legyen Ön is sasszemű!

Jelentkezzen ingyenes alkalmassági vizsgálatra!

 

Értékelje a cikket!

Az ekcéma kezelése

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+10, +18 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban kedden délelőtt délnyugat felől növekszik, vastagszik a felhőzet, egyre többfelé várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag