Szakértő: több sebből vérzik a magyar egészségügy

Pusztai Erzsébet infektológus, egészségügyi szakértő szerint általában nem a szakmai szervezeteken múlott, hogy milyen döntések születtek a egészségügyben.

A munkaerőhiány a legnagyobb – és egyben visszatérő – probléma a magyar egészségügyben. A Független Egészségügyi Szakszervezet felmérésének eredményei szerint ennek okai közé sorolható a hosszú képzési idő, a kedvezőtlen munkarend, a hosszúra nyúló munkaidő, a nagymértékű stressz és fizikai terhelés, valamint a „tekintélyuralmi rendszer” is. Ezzel szemben a munkaerő megtartásának legfontosabb feltételeinek a béremelést és arányosítást, a fiatalok megnyerését, a munkakörülmények humanizálását, a munkaterhek csökkentését és az életpályaterv kidolgozását látják – hangzott el az ATV Start című műsorában. A műsorvezető Pusztai Erzsébet egészségügyi szakértővel beszélgetett a témáról.

magyar egészségügy, orvoshiány, nővérhiány
Több oka is van annak, ha az egészségügyi dolgozók nem látják a jövőjüket ebben a rendszerben. Fotó: Getty Images

„Nincsenek egyszerű megoldások”

A szakértő kiemelte, hogy az egészségügy egy hatalmas nagy rendszer és nincsenek egyszerű megoldások. A világon egyébként mindenhol problémát jelent a munkaerőhiány az egészségügyben, Pusztai szerint valószínűleg a munka bonyolultsága és a munkaterhelés fokozott mértéke miatt. „Nálunk még ráadásul azzal, hogy csökkent a létszám, a megmaradóknál egyre nagyobb és nagyobb lesz a terhelés” – tette hozzá.

A műsorban elhangzott az is, hogy a hálapénz kivezetése talán sok szakember motivációját elvette. Pusztai Erzsébet szerint viszont a paraszolvencia tiltólistára helyezése a torz érdekeltségi rendszert és a manipulációs lehetőségeket is megszüntette. Véleménye szerint azonban meg lehetne oldani a béremeléseket úgy, hogy abban benne legyen egy teljesítménytényező, ezáltal jobb teljesítményre ösztönözhetnék az orvosokat, illegális plusz pénz elfogadása nélkül.

Óriási probléma a nővérhiány is

Az utóbbi időben több olyan hírt is lehetett hallani, hogy egyes vidéki kórházakban szülészetek állnak le átmenetileg, mert nincs elég orvos. De még ennél is nagyobb problémákat teremt a nővérhiány. „Még ha bírja is néhány nővér azt a munkaterhelést, ami rájuk hárul, a betegellátáson ez biztosan meglátszik. Mert nem mindegy, hogy egy nővér 15 vagy 40 betegért felel egy műszakban” – magyarázta a szakember.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: