Itt vannak az új európai vérnyomásszabályok

Európa nem Amerika, legalábbis a magas vérnyomás határait illetően, az európai orvosok ugyanis ragaszkodnak a bevált értékekhez. Ez nemrégiben a Barcelonában megtartott szakmai konferencián derült ki, ahol bemutatták a magas vérnyomás kezelésének új irányelveit.

Évente több mint 6 millió új kardiovaszkuláris esetet regisztrálnak az Európai Unióban, ahol csaknem 49 millió ember él ilyen betegséggel. Ez pedig az EU gazdaságának legalább 210 milliárd eurójába kerül minden évben. Ráadásul a szív- és érrendszeri megbetegedések továbbra is a vezető halálokot képezik, azzal együtt, hogy a szívhalálozási arány csökken minden európai országban. A tartósanmagas vérnyomásmás, súlyosabb kórok, krónikus megbetegedések megjelenését készíti elő, s a hatása nem csak a szív- és érrendszert érinti. Ezért a vérnyomás megfelelő határok között tartása az egyik legfontosabb orvosi feladat.

vérnyomás
Európában kitartanak az optimális vérnyomás eddigi határértékei mellett, de vannak új ajánlások

A magas vérnyomás kezelésére vonatkozó 2018-as iránymutatásokat az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) és az Európai Hipertónia Társaság (ESH) a pár hete Barcelonában megrendezett ESH konferencián mutatta be. Az egyik legfontosabb üzenetük az, hogy az ideális vérnyomás-értékek besorolása és a magas vérnyomás határainak meghatározása a korábbi európai iránymutatásoknak megfelelő, azaz változatlan marad. Az orvosi rendelőben mért szisztolés érték >140 Hgmm, a diasztolés érték >90 Hgmm. Ennek azért van jelentősége, mert - ahogy arról korábban beszámoltunk - az Amerikai Kardiológiai Kollégium (ACC) és az Amerikai Szívtársaság (AHA) leszállította a 2017-es hipertónia iránymutatásaiban a korábban az európaival megegyező értéket > 130/80 Hgmm-re.

Európa vs Amerika

A magas vérnyomás besorolásának és definíciójának változatlanul hagyását az ESC és az ESH iránymutatásokkal foglalkozó munkacsoportja azzal indokolta, hogy az amerikai értékeket megalapozó SPRINT vizsgálat eredményeit nehéz értelmezni, mert a mérések máshogyan történtek, mint Európában. Az SPRINT-ben "fehér köpeny miatti" magas vérnyomás nem volt jelen a felügyelet nélküli mérések miatt, ami alacsonyabb vérnyomásértéket eredményezett. A szakértők szerint a SPRINT vérnyomásértékei egy magasabb rendelőben mért értéknek felelhetnek meg (130-140 Hgmm az intenzívebben kezelt csoport esetében, és 140-150 Hgmm a kevésbé intenzíven kezelt csoport esetében).


Az irányelvek frissítései közé tartozik az alacsonyabb vérnyomás küszöbérték és a kezelési cél az idősebb betegeknél (80 év alatt a határérték 140/90 Hgmm, 80 év felett pedig 160/90 Hgmm). Minden beteg esetében az első kezelési célként a vérnyomás 140/90 Hgmm-es értékét kell meghatározni, ha pedig a terápiát jól tolerálják, akkor a 130 Hgmm-es célértéket kell alkalmazni.

Új ajánlások

A legtöbb beteg esetében a kezdeti terápia során két gyógyszer kombinációjának alkalmazása ajánlott: RAS-blokkoló (ACEi vagy ARB) CCB-vel (kalciumcsatorna-blokkolóval) vagy diuretikummal (vízhajtóval). Ideális esetben e két hatóanyag kombinációja egypilléres terápiaként fogható fel, az adherencia (terápiahűség) javítása érdekében.

A legutóbbi ajánlások a magas vérnyomás diagnosztizálási küszöbértékének csökkentésére valószínűleg ártanak az újonnan regisztrált páciensek 80 százalékának - írják a JAMA Internal Medicine folyóiratban megjelent elemzésükben ausztrál, brit és amerikai orvosok. Vitatják, hogy két orvosi testület - az Amerikai Szívtársaság és az Amerikai Kardiológiai Kollégium - ajánlása, amely szerint a magas vérnyomás szisztolés értékét 140 helyett 130 Hgmm-nél kell meghúzni, segítene a szívproblémák visszaszorításában. Részletek!

Az új iránymutatások egyik vezető szerzője, Giuseppe Mancia professzor elmondta: "A 2018 ESC/ESH irányelvek új ajánlásokat tartalmaznak a magas vérnyomás optimális kezelésére. A gyógyszerterápia további betegcsoportokra is kiterjed. A kezeléssel célzott vérnyomásértékek is alacsonyabbak, mint a múltban. Ezenkívül a legtöbb beteg esetében a kombinációs terápiát ma már a leghatékonyabb kezelési stratégiaként ismerik el."

Az ESC/ESH iránymutatásait az arteriális magas vérnyomás kezeléséről idén augusztus 25-én teszik közzé teljes egészében az ESC 2018-as kongresszusán Münchenben.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén gyengén fátyolfelhős lesz az ég, az északnyugati, nyugati tájakon tartóan megmaradhat a köd és az alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag