Így uralkodik rajtunk a félelem

Az mindenki számára világos, hogy a fajunk fennmaradásához szükségünk volt a félelemre, de hogyan kerülhetjük el, hogy olyan helyzetekben, amikor semmi szükségünk sincs rá, az érzelmi reflexünk elszabaduljon?

A félelem nagyon praktikus képesség, amelyre ma is komoly szükségünk van. Persze most már nem a természeti veszélyektől tartunk elsősorban (kivéve, ha valaki extrém dzsungeltúrára indul), hanem saját embertársainktól, illetve azoktól a helyzetektől, amelyeket emberek állítanak elő. Ahogy a legtöbbször nem valamiféle rontások miatt ránk ragadt betegségek miatt aggódunk, hanem azért, mert nagyon is sokat tudunk a kórokról. Dr. Kerry Ressler, a bostoni McLean Kórház félelemmel foglalkozó neurobiológiai laboratóriumának vezetője a New York Timesnek elmondta , hogy végül is a félelem a túlélés evolúciósan megőrzött leghatékonyabb viselkedési reflexe.

félelem
Ahol a 90 százalék ajtót lát a továbblépésre, 10 százalék a borzalmak forrását véli felfedezni

A kutató szerint az emberek túlnyomó többsége - nagyjából a 90 százaléka - elég rugalmas hozzá, hogy ha valami ijesztő vagy tragikus dolog történik velük (például autóbalesetet szenvednek és közben elveszítenek egy szeretett személyt -, akkor tovább lépjenek, s bár a rossz emlékeik megmaradnak, szembesülnek a bánattal , de van perspektívájuk is.

Van 10 százalék, akiket legyűr a félelem

A maradék 10 százalék azonban általánosítja a rémisztő emlékeket vagy a fájdalmat. Az agyuk folyamatosan azt jelzi, hogy a rossz dolog még mindig folyamatban van, és testük ennek megfelelően reagál. "Az érzelmeik fekete lyukává válnak" - mondja Dr. Ressler.

Miért reked meg az emberek egy része ebben az állapotban, s válik a poszttraumatikus stressz szindróma vagy a traumás bánat áldozatává vagy indul el egyéb pánikbetegségek irányába, míg mások idővel egyre kevésbé maradnak a félelem hatása alatt? A kutatók is erre kíváncsiak, mert szeretnék megérteni, hogyan lehet visszautasítani a félelem miatt kialakuló mentális rendellenességeket.

Pszichopaták, mentősök, tűzoltók

A Personality Disorders című folyóiratban egy nemrégiben megjelent tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a vészhelyzetekre reagáló pszichopaták és egyes veszélyes munkákat végző szakemberek, például a mentőszolgálatok és a tűzoltók egy hasonló vonást mutatnak: a félelem alacsony szintjét. Feszült helyzetben az adrenalin dolgozik bennünk, minta sportversenyen lennének, s képesek rá, hogy olyankor is nyugodtan cselekedjenek, amikor mások elszaladnának. Scott Lilienfeld, az Emory Egyetem pszichopátiát kutató professzora szerint ez a jellemző a legtöbb "hősies" emberre.

Szerinte nem feltétlenül azért hősiesek, mert születésüktől fogva képtelenek a félelem érzésre, hanem azért, mert megtanulják szabályozni, letörni a félelmüket. Van egyfajta fokozatosság abban, amennyire a különféle dolgoktól félünk. Ennek pedig ahhoz van köze, hogy a félelmek nagyon kompartmentálisak, azaz szét lehet őket szálazni különféle részekre, kategóriákra, fajtákra.

A pókoktól, kígyóktól való félelem vagy a tériszony viszonylag közismert fóbiák. Ezek azonban csak a jéghegy csúcsát jelentik: elképesztően sok olyan dolog van ugyanis, amitől betegesen rettegnek egyes emberek. Részletek!

Miközben képesek vagyunk arra, hogy túllépjünk a tragédiákon vagy a félelmek kikapcsolásával rugalmasan tudjuk irányítani a viselkedésünket fenyegető helyzetekben is, ezzel még nem tudunk megszabadulni tőlük teljes mértékben. Talán éppen azért, mert a félelemnek annyi arca van. Egy fegyveres konfliktusokban edzett katona is félhet az életét fenyegető betegségektől, vagy egy életveszélyes fertőzések ellen a frontvonalban küzdő orvos is retteghet a repüléstől.

De a félelmekbe általában azok az emberek ragadnak bele, akikben a változástól való rettegés nagyobb, mint az attól való félelem, hogy nem éri el a céljait, ha nem lép tovább. Ezért azoknak az embereknek, akik ezzel küzdenek meg kell tanulniuk, hogy a megadás vagy a menekülés helyett a küzdést és a kitartást kell választaniuk. Lássuk be, hogy olykor ez cseppet sem egyszerű feladat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, kis eséllyel egy-egy zápor is lehet, de a sok napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)