Így szerezhető szuperimmunitás a COVID-19 ellen

Azok a COVID-19 ellen teljesen beoltott emberek, akiknél áttöréses fertőzés következik be, "szuperimmunitást" szereznek - állítja egy friss kutatás. A szerzők azonban figyelmeztetnek, hogy a helyzet korántsem egyértelmű. Ki mennyire és hogyan lesz védett? Mutatjuk.

Tanulmányunk lényege, hogy a koronavírus elleni vakcina alapimmunitást nyújt. Ami erősödhet, attól függően, ami utána következik - mondta Fikadu Tafesse, a portlandi Oregoni Egészség és Tudomány Egyetem orvosi karának molekuláris mikrobiológia és immunológia professzora. A vizsgálatban - az egyetem munkatársai közül kikerülő - 26 oltott, ám áttöréses fertőzést elszenvedett személyt haonlítottak össze egy olyan csoport tagjaival, akik szintén oltást kaptak, de nem betegedtek meg COVID-19-ben.

3-ik vakcina
Az emlékeztető oltás szélsőségesen felturbózhatja az immunrendszert. Fotó: Getty Images

"A beoltott, majd a koronavírust elkapó embereknél jelentősen megnőtt az antitestek szintje. A növekedés néha 1000, vagy akár 2000 százalékos is lehetett, ami szinte szuperimmunitás" - mondta Tafesse az egyetem hírportáljának. Más vizsgálatok is igazolták, hogy a SARS-CoV-2 vírussal való megfertőződés, majd az azt követően beadott egy adag vakcina nagyon erősen véd az újrafertőződéssel szemben.

A fordított sorrend nem ajánlott

"Ez az egyik első tanulmány, amely kimutatta, hogy az oltást követő áttörésesfertőzéserősebb immunitást eredményez, mint a korábbi fertőzés vagy az oltás önmagában" - jelentette ki Monica Gandhi, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője a USA Today szerint.

Bár valószínűleg ugyanolyan védelmet nyújt, a fordított sorrend mégsem ajánlott. A védőoltás beadása előtti fertőzés Gandhi veszélyes, mert nem lehet megjósolni, hogy ki fog súlyosan megbetegedni.

Mivel úgy tűnik, hogy a rendkívül fertőző omikron még a teljesen beoltott embereket is képes megfertőzni - noha az eddigi tapasztalatok szerint náluk enyhe vagy akár tünetmentes eseteket produkál - ezek az eredmények különösen izgalmasak. Ha teljesen oltottként véletlenül ki vagyunk téve a vírusnak, elképesztő immunválaszt kapunk - mondta Tafesse. Azaz mindenkinek érdemes kérnie a harmadik oltást, még akkor is, ha korábban átesett fertőzésen.

Jól teljesít az emberi immunrendszer

"A felfedezés azt mutatja, milyen jó munkát végez az immunrendszer" - mondta Shane Crotty, a kaliforniai La Jolla Immunológiai Intézet professzora. Minden alkalommal, amikor azimmunrendszertalálkozik a vakcinával vagy a vírussal, egyre többet tanul és egyre jobban képes felvenni a harcot az adott variánssal és az esetleges, más változatokkal.

Az interneten sok más egyéb mellett olyan információk is terjednek, amelyek szerint a koronavírus-fertőzésből való felépülést követő oltás veszélyes, mert túlstimulálhatja az immunrendszert. "Ez totális badarság. Az összes vakcinakísérlet során tesztelték. A COVID-19 expozíciót követő oltás teljesen biztonságos" - szögezte le Crotty.

Erősebb védettséget élvezhet az új típusú koronavírus delta variánsával szemben, aki korábban átesett a fertőzésen, mint akit védőoltással immunizáltak - derült ki egy nagy létszámú izraeli kutatásból. Szakértők ugyanakkor mindenkit óva intenek attól, hogy a természetes úton lezajló fertőzésekre potenciális védekezési eszközként tekintsenek.

Gregory Poland, a Mayo Klinika oltáskutató csoportjának igazgatója szerint az emlékeztető oltás még mindig biztonságosabb, mint a SARS-CoV-2 vírussal való megfertőződés, különösen a súlyos betegség kockázatának kitettek, köztük a 70 év felettiek, a cukorbetegek és a legyengült immunrendszerűek esetében. Szerinte a legjobb, ha három adag mRNS-vakcinát kapunk, és soha nem fertőződünk meg. A szövődmények, köztük a hosszú COVID és mások megfertőzése még így is kockázatot jelentenek - mondta.

Azoknak, akik már átestek a fertőzésen és nem szeretnék beoltatni magukat, Crotty azt javasolta, hogy gondolkodjanak másképpen. "Ha legalább egy adag vakcinát kapnak, elképesztő immunitásuk lesz majd az omikron és minden más azonosított változat ellen" - mondta.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)