Fogászati mítoszok. Mutatjuk, miért nem igazak

Nem törődünk eleget a fogainkkal, így európai összehasonlításban alaposan lemaradtunk fogászati-szájegészségi mutatókban. Az unió polgárainak 41 százaléka mondhatja el, hogy megvan az összes természetes foga. Skandináviában pedig ez az arány 50 százalék feletti, míg Magyarországon 19 százalék. Ahhoz, hogy a helyzet változzon, szemléletváltásra lenne szükség.

A magyarok kerülik a fogorvost, mint ördög a szenteltvizet. A lakosság rossz parodontális állapotát a gazdasági és szociális okok mellett az elmaradott szájhigiéniás szokások és az egészségtudatos magatartás hiánya alapozza meg. Míg Skandináviában a felnőttek csaknem 80 százaléka megy el évente legalább kétszer fogászati szűrővizsgálatra és fogkőeltávolításra, addig a magyar felnőtt lakosság alig fele jár rendszeresen fogorvoshoz, és mintegy 20 százalék saját bevallása szerint mégfájdalomesetén sem fordul szakemberhez.

A változáshoz széles körben meg kellene érteni, hogy a rossz fog nem csak az előnytelen megjelenés és a kellemetlen lehelet miatt tarthatatlan, számos súlyos betegség forrása is lehet. Továbbá le kellene számolni néhány mítosszal. Ebben segít infografikánk.

fog mítoszok
)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: