+16° - +35°
Nincs front

Ingyen fogorvosi ellátás: önnek is jár!

Sokan elhanyagolják a fogászati problémákat, pedig meglepően sok olyan kezelést ingyen igénybe lehet venni, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a fogaink sokáig erősek és egészségesek maradjanak. Mit érdemes tudni a térítésmentes fogászati eljárásról?

A fogászati kezeléseket alap- és szakellátási csoportokba osztják. A fogászati alapellátás beutaló nélkül, a fogászati szakellátás (szájsebészet, fogszabályozás, fogágybetegségek kezelése, gyermekszakellátás, fogászati röntgen) beutalóval vehető igénybe. Az ingyenes, társadalombiztosítási támogatással igénybe vehető ellátásokat a lakóhely (tartózkodási hely) szerint illetékes, területi ellátási kötelezettséggel rendelkező fogorvosi szolgálatnál vehetjük igénybe, és ők kötelesek is ellátni a körzetbe tartozókat. Ugyanakkor lehetőség van másik, nem "körzetes" fogorvoshoz is fordulni, amennyiben ő a kezelésünket vállalja. Ebben az esetben sem kell fizetnünk.
Az ingyenes, térítésmentes fogászati ellátás igénybevételéhez TAJ-kártyára és személyazonosító okmányra van szükség.

Mit ehetünk a fogászati kezelések előtt és után?

Nem a legkellemesebb időtöltés, ha fogorvoshoz kell mennünk. Időnként azonban a szükséges beavatkozásoknak kénytelenek vagyunk alávetni magunkat. Sok bizonytalanságot okozhat, hogy a kezelés előtt vagy után mit együnk, igyunk. Kattintson!

A térítésmentesen igénybe vehető szolgáltatásokat két fő csoportban oszthatjuk: vagy életkortól függetlenül igénybe lehet őket venni, vagy életkorhoz, illetve állapothoz kötődnek. Életkortól függetlenül ingyenesen vehető igénybe a sürgősségi ellátás, a fogorvosi szűrővizsgálat (évente egyszer), a góckutatás és a krónikus betegségekhez köthető fog- és szájbetegségek kezelése, a fogmegtartó kezelések (például fogtömés, gyökérkezelés, gyökértömés), a fogsebészeti ellátás, a fogkőeltávolítás és az ínyelváltozások kezelése.

A teljes körű fogászati alap- és szakellátás térítésmentesen igénybe vehető 18 éves korig (illetve a középiskola, szakképző iskola nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje alatt), 62 éves kor felett, valamint a várandós kismamáknak a szülést követő 90 napig. Ezekben az esetekben a fogtechnikai költségeket, például a fogszabályozó eszközt az ellátottnak kell fizetnie, de a fogorvosi kezelés térítésmentes.

Sok fogorvosi kezelést ingyen is igénybe lehet venni

Sok fogorvosi kezelést ingyen is igénybe lehet venni

A nem biztosított személyek (például a diplomáciai testület külföldi állampolgár tagja vagy külföldi állampolgár alkalmazottja) a társadalombiztosítási szabályok szerint csak az egészségbiztosítási ellátásokra szerezhetnek jogosultságot a társadalmi szolidaritás alapján, mert bár saját maguk nem fizetnek járulékot, nem maradhatnak egészségügyi ellátás nélkül. Náluk csak a fogászati sürgősségi ellátás térítésmentes.

Térítésmentes a fogászati sürgősségi ellátás a fogorvosi ügyeleteken. A sürgősségi ellátások körébe tartozik a fogak friss baleseti sérüléseinek elsődleges ellátása (visszahelyezés, sínezés, gyógyszeres kötés, foghúzás); a fogból kiinduló gyulladások ellátása, a fog üregének megnyitása, foghúzás; fogmedergyulladás, bölcsességfog körüli gyulladt lágyrészszövetek kezelése; a szájüregen belüli tályog megnyitása; nyelést vagy/és légzést akadályozó idegentest eltávolítása; a szájnyálkahártya és az ajak akut gyulladásos megbetegedéseinek gyógyszeres ellátása; állkapocs-ficam visszahelyezése; frissen tört állcsont nyugalomba helyezése; a háromosztatú ideg által kiváltott roham helyi érzéstelenítéssel történő csillapítása; bármilyen eredetű szájüregi vagy szájüreg környéki vérzés csillapítása.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a többórás napsütés mellett elkezdődik a gomolyfelhő-képződés, de ezekből számottevő csapadék még nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag