+7° - +23°
Kettős front

Ingyen fogorvosi ellátás: önnek is jár!

Sokan elhanyagolják a fogászati problémákat, pedig meglepően sok olyan kezelést ingyen igénybe lehet venni, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a fogaink sokáig erősek és egészségesek maradjanak. Mit érdemes tudni a térítésmentes fogászati eljárásról?

A fogászati kezeléseket alap- és szakellátási csoportokba osztják. A fogászati alapellátás beutaló nélkül, a fogászati szakellátás (szájsebészet, fogszabályozás, fogágybetegségek kezelése, gyermekszakellátás, fogászati röntgen) beutalóval vehető igénybe. Az ingyenes, társadalombiztosítási támogatással igénybe vehető ellátásokat a lakóhely (tartózkodási hely) szerint illetékes, területi ellátási kötelezettséggel rendelkező fogorvosi szolgálatnál vehetjük igénybe, és ők kötelesek is ellátni a körzetbe tartozókat. Ugyanakkor lehetőség van másik, nem "körzetes" fogorvoshoz is fordulni, amennyiben ő a kezelésünket vállalja. Ebben az esetben sem kell fizetnünk.
Az ingyenes, térítésmentes fogászati ellátás igénybevételéhez TAJ-kártyára és személyazonosító okmányra van szükség.

Mit ehetünk a fogászati kezelések előtt és után?

Nem a legkellemesebb időtöltés, ha fogorvoshoz kell mennünk. Időnként azonban a szükséges beavatkozásoknak kénytelenek vagyunk alávetni magunkat. Sok bizonytalanságot okozhat, hogy a kezelés előtt vagy után mit együnk, igyunk. Kattintson!

A térítésmentesen igénybe vehető szolgáltatásokat két fő csoportban oszthatjuk: vagy életkortól függetlenül igénybe lehet őket venni, vagy életkorhoz, illetve állapothoz kötődnek. Életkortól függetlenül ingyenesen vehető igénybe a sürgősségi ellátás, a fogorvosi szűrővizsgálat (évente egyszer), a góckutatás és a krónikus betegségekhez köthető fog- és szájbetegségek kezelése, a fogmegtartó kezelések (például fogtömés, gyökérkezelés, gyökértömés), a fogsebészeti ellátás, a fogkőeltávolítás és az ínyelváltozások kezelése.

A teljes körű fogászati alap- és szakellátás térítésmentesen igénybe vehető 18 éves korig (illetve a középiskola, szakképző iskola nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje alatt), 62 éves kor felett, valamint a várandós kismamáknak a szülést követő 90 napig. Ezekben az esetekben a fogtechnikai költségeket, például a fogszabályozó eszközt az ellátottnak kell fizetnie, de a fogorvosi kezelés térítésmentes.

Sok fogorvosi kezelést ingyen is igénybe lehet venni

Sok fogorvosi kezelést ingyen is igénybe lehet venni

A nem biztosított személyek (például a diplomáciai testület külföldi állampolgár tagja vagy külföldi állampolgár alkalmazottja) a társadalombiztosítási szabályok szerint csak az egészségbiztosítási ellátásokra szerezhetnek jogosultságot a társadalmi szolidaritás alapján, mert bár saját maguk nem fizetnek járulékot, nem maradhatnak egészségügyi ellátás nélkül. Náluk csak a fogászati sürgősségi ellátás térítésmentes.

Térítésmentes a fogászati sürgősségi ellátás a fogorvosi ügyeleteken. A sürgősségi ellátások körébe tartozik a fogak friss baleseti sérüléseinek elsődleges ellátása (visszahelyezés, sínezés, gyógyszeres kötés, foghúzás); a fogból kiinduló gyulladások ellátása, a fog üregének megnyitása, foghúzás; fogmedergyulladás, bölcsességfog körüli gyulladt lágyrészszövetek kezelése; a szájüregen belüli tályog megnyitása; nyelést vagy/és légzést akadályozó idegentest eltávolítása; a szájnyálkahártya és az ajak akut gyulladásos megbetegedéseinek gyógyszeres ellátása; állkapocs-ficam visszahelyezése; frissen tört állcsont nyugalomba helyezése; a háromosztatú ideg által kiváltott roham helyi érzéstelenítéssel történő csillapítása; bármilyen eredetű szájüregi vagy szájüreg környéki vérzés csillapítása.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+15, +23 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag