Ezt tegye, ha sokáig akar élni

A hosszú élet titkát az emberiség az elmúlt bő száz évben megfejtette. A múlt század elején a várható élettartam a világon átlagosan alig volt több 30 évnél. Jelenleg ez 67,2 év. Magyarországon a nők átlagosan 78,99 évet, a férfiak pedig 75,40 évet élnek. Akinek több kell, az áldozzon egy kis időt az alábbi infogfrafikára!

Egy klasszikus római 28 évre számíthatott, s ez bizony nem emelkedett sokat az évszázadok során, hiszen a modern korban is még szerencsés volt, aki jóval túlélte a 30-ik életévét. Persze ez nem azt jelentette, hogy ne lettek volna akkoriban mai mércével mérve is idősebb emberek. De magas volt a gyermekhalandóság, sokakat elvittek a járványok és fertőző betegségek, és kizsigereltek a rossz munkakörülmények, az elégtelen táplálkozás és az áldatlan lakhatás. Ahogy javultak az életkörülmények, fejlődött az orvostudomány, tájékozottabbakká váltak az emberek, az átlagos életkor is emelkedésbe kezdett.

Azaz a világ fejlett részén már jelenleg is sokáig élnek az emberek, de még sokkal tovább kitolhatnánk a várható életévek számát, ha kihasználnánk az emberi szervezetben lévő potenciált. Amíg a tudósok ki nem találják, hogy ezt miként is lehetne elérni, az élhet tehát hosszú életet, akit megfelelő genetikai örökséggel csapásoktól és betegségektől sohasem sújtva, nyugodt körülmények, szerető, megbecsülést nyújtó emberek között pergeti le éveit. De kevesen mondhatják el magukról, hogy az életükben mindig minden klappol. A Harvard egyetem tudósai azonban azoknak, akik a kevésbé szerencsés nagy többséghez tartoznak, adnak néhány jól használható tippet, amelyeket az alábbi infografikán foglaltunk össze.

infgrafika

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: