0° - +12°
Kettős front

Ezt jelzi a hivatalos menstruációvörös szín

A színazonosító skálájáról közismert Pantone cég bejelentette vörös egy új árnyalatát. A menstruációvörös színnel az a céljuk, hogy a női ciklus ne legyen többé tabu, és mindenki "jól érezze magát, ha spontánul és nyíltan beszélhet erről a tiszta és természetes testi funkcióról".

A Pantone egy amerikai festékgyár, amelyet elsősorban nem is a termékeiről, hanem valóságos intézménynek számító színazonosító rendszeréről, (Pantone Matching System, PMS) ismernek szerte a világon. A Pantone-skála a textil és a nyomdaiparban manapság nélkülözhetetlen része a tervező és kivitelező munkának. A cég a minap egy új vörös árnyalatot tett közzé "Periódus" néven, amely egyértelműen utal a menstruációra, és azt a célt szolgálja, hogy megszabadítsa ezt a természetes folyamatot a negatív konnotációtól. Fel akarnak lépni az ellen, hogy a vérző nőket tisztátalannak tartsák, vagy pusztán havibajnak bélyegezzék a termékenységi ciklusuk teljesen normális velejáróját. Apró szépséghiba a kezdeményezésben, hogy nem teljes az önzetlensége. Ugyanis egy női termékeket forgalmazó svéd cég, a Leloi Ab egyik márkájának marketingkampánya teremtett keretet bemutatásához. Ugyanakkor igaz, hogy a kampány végeztével is ott marad a szín a Pantone-skálában, és remélhetőleg sokáig hordozni fogja pozitív üzenetét.

menses vörös
A menseshez kapcsolódó negatív jelentéstartalmakat egy vörös színnel törölnék el. Fotó: Getty Images

Laurie Pressman, a Pantone Color Institute alelnöke meglehetősen lelkesen és emelkedetten beszélt az új színről: szerinte egy aktív és kalandos vörös árnyalat, amely felbátorítja a nőket, hogy büszkének érezzék magukat, és önbizalommal éljék meg amenstruációidejét. Sőt, felszólítanak mindenkit nemtől függetlenül, hogy fesztelenül és nyíltan beszéljen erről a tiszta és természetes testi funkcióról - számolt be a Vice magazin.

Tabudöntögetés vörösben

A világ számos részén még mindig tabunak tekintik a menstruációt, emiatt az embereknek nincs elegendő ismeretük róla, ahogy a hozzá kapcsolódó különféle megbélyegzésekről is keveset tudnak. A menstruáló nőket gyakran "tisztátalannak" vagy "piszkosnak" tartják, van, ahol magánzárkába kényszerítik, vagy arra utasítják őket, hogy ne főzzenek és ne nyúljanak hozzá bizonyos dolgokhoz, esetleg ne menjenek iskolába. E negatív szemlélet megváltoztatása ellen sok neves személyiség, intézmény és cég fellépett már az elmúlt években, de a Pantone döntése, hogy színt adott a menstruációnak, valóban az egyik legerőteljesebb (pozitív) marketinglépés.


Ahhoz, hogy a Period-vörös színt értékelni tudjuk, tisztában kell lennünk a vörös pszichológiai és kulturális jelentőségével. Az Empowered by color (a kifejezést talán a szín halmának fordíthatnánk) weboldal, amely a színek jelentőségével, hatásával és használatával foglalkozik a vöröset így határozza meg: az energia, a szenvedély és a cselekvés színe. A vörös egy meleg és pozitív szín, amely a legtöbb fizikai szükségletünkhöz és a túlélési vágyunkhoz kapcsolódik. Meglepő módon azt állítják, hogy erőteljes férfias energiát áraszt. Úttörő szellemet és vezetői tulajdonságokat jelöl, elősegítve az ambíciókat és az elszántságot - vélik. Erős akaratot és bizalmat adhat azoknak, akik félénkek vagy hiányzik az akaraterejük. A férfiasságot leszámítva ez mind nagyon pozitív hatás a menstruáló nőkre nézve is. Úgy is értelmezhető, hogy a vérzéssel kapcsolatban a vörös szín miatt a nőknek pozitív hatásokat kell tapasztalniuk. Ha nem így van, az a kulturális közeg következménye, amelyet meg kell változtatni (vagy magukban nyugodtan figyelmen kívül hagyhatják).

period-vörös szín
Ilyen a menstruáció hivatalos színe a Pantone szerint. Forrás: Pantone

A vörös látványa

Mivel a piros erős hatású szín, számos célra használják. Például a mozgás színe: felébreszti a fizikai tetterőnket. De érzelmileg is erős a hatása, ezért kötik össze a legtöbben a szexualitással. A pozitív oldalán mélyebb és intim szenvedélyeket kelthet (beleértve a szerelmet és a libidót), de van egy negatív oldala is, amely a bosszút és a haragot erősíti. A piros szín emellett serkenti az étvágyat, ezért az éttermekben gyakran használják erre a célra. Ugyanakkor, ha túl sok piros szín vesz körül bennünket, izgatottá és végül dühössé válhatunk.

A nők ruhájának színe befolyásolja, hogy az őket körülvevők férfiak és nők mit gondolnak róluk egy kutatás szerint. A nők például határozottan nem akarják, hogy más, vörösbe bújtatott nők a barátjuk közelében legyenek. A férfiak pedig úgy vélik, a vörös színt hordó nőket jobban érdekli a szex. Részletek!

A vörös megragadja a figyelmet. Ez az egyik legjobban látható szín, a második a sárga után. Ez magyarázza, hogy miért használják tűzoltóautókon vagy a stop-táblákon az éberség felkeltésére. A vörös a retina mögött összpontosul, ami arra kényszeríti a lencsét, hogy domborúbbá váljon. Ezért úgy észleljük, mintha a vörös területek előtérbe kerülnének, ami megmagyarázhatja, hogy a vörös miért kelti fel a figyelmünket. Persze nem mindenkiét. A férfiak 8-10 százaléka ugyanis színvak, azaz egyáltalán nem látja a vöröset. Így esetükben a vörös nem lenne képes megemelni a vérnyomást és felgyorsítaná a szívverést. Pedig a vörös elég erős szín ehhez, de azonnali hatása csak átmeneti és nem is mindenkire érvényes - írja a Color Matters színekkel foglalkozó weboldal.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+2, +12 °C
Minimum:
0, +8 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag