Elpusztítja a rákot egy fém

Jelenleg is számos különböző típusú rákkezelés létezik, de az új utak keresése nem szűnt meg. Egy új felfedezés azt mutatja, hogy ha fénnyel aktiválják az irídium nevű fém egy vegyületét, akkor az elpusztítja a rákos sejteket.

A Warwicki Egyetem kutatói nemrégiben mutatták be azt a tanulmányt, amelynek eredményei szerint a fotodinamikus terápia alkalmazása hatékony lehet a rák ellen. Ez a módszer a fényt használja bizonyos kémiai folyamatok beindítására, amelyeknek gyógyító erejük van. Az Angewandte Chemie folyóirat nemzetközi kiadásában ismertetett kutatás eredményei azt mutatják, hogy egy irídiumvegyület hatásos lehet a rák ellen - írja a Medical News Today.

rákterápia
Látható fény kapcsolja be a ráksejtet elpusztító oxidációs folyamatot (Kép: 123rf)

A kutatók a következőképpen írták le a gyógyító folyamatot. A fénysugarak hatására az irídium egy vérben lévő fehérjéhez, az albuminhoz kapcsolódik, amely szelektíven aktiválja a rákos sejtek magjaiban az oxidációt. A munkába állított oxigénmolekulák halálosak a sejtre, amely e folyamat révén képes elpusztítani önmagát.

Új terápiás megközelítés

"Csodálatos, hogy ez a nagyfehérjeképes behatolni és irídiumot szállítani a rákos sejtekbe, ahol a fém látható fény hatására szelektíven meg tudja ölni őket. Ha ezt a technológiát sikerül bevezetni a klinikára, akkor hatékony fegyver lehet a rezisztens rák ellen és csökkentheti a kemoterápia mellékhatásait" - jelentette ki Peter Sadler professzor, a kutatást végző csapat vezetője.


Sadler és csapata egy speciális bevonatot tervezett, amely lehetővé tette, hogy az irídium összekapcsolódjon az albuminnal. Az új iridiumvegyület hatékony fotoszenzibilizátor, azaz fény által aktiválható anyag. A fényforrást a kísérletekben optikai szálakkal juttatták el a megfelelő helyre, ahol specifikusan a rákos sejtekben lévő bizonyos oxigénformákat céloztak meg. Az oxigén aztán belülről teszi tönkre a rákos sejtek magját. A kutatók mikroszkóp segítségével valós időben követték nyomon ezeket a változásokat, mivel az egyesített irídium és albumin foszforeszkálóvá vált, így annak tevékenységét könnyű volt nyomon követni.

Mi következik most?

A tanulmány szerzői azt állítják, hogy az irídium és az albumin kombinációja "hosszú foszforeszcencia-élettartamot mutatott", és az anyag a "rákos sejtvonalak széles skálája ellen" hatásos volt. "Lenyűgöző volt tanulmányozni, hogyan képes a fotoszenzibilizátor kifejezetten a sejtmagba bejutni. Nagyon korai stádiumban vagyunk még, de várjuk, hogy az új vegyület fejlesztése eredményre vezethessen" - mondta el Cinzia Imberti, a tanulmány társszerzője.

A legtöbb rákellenes terápia (kemoterápia, sugárterápia és immunterápia) az apoptózis, azaz a programozott sejthalál segítségével dolgozik, amely kaszpázoknak nevezett fehérjéket aktivál, ezek pedig a sejtek halálát okozzák. Az apoptózis során azonban a terápiák gyakran nem képesek minden ráksejtet megölni, ami a betegség kiújulásához vezethet. De már van módszer a kaszpázfüggetlen sejthalál folyamatának beindítására is, amely gyakran a tumor teljes visszafejlődését, eltűnését eredményezi. Részletek!

A tudós sikerüket annak tulajdonítja, hogy a megfelelő anyagi és tudományos támogatás mellett a kutatócsapat nagyon sokszínű volt. Részben kiterjedt multidiszciplináris képességeik voltak, hiszen dolgoztak benne többek között biológusok, vegyészek és gyógyszerészek is, de sokfelől is érkeztek, Kínából, Indiából, Olaszországból, illetve az Egyesült Királyságból. A következő lépésük az lesz, hogy az új vegyülettel olyan preklinikai vizsgálatokat végezzenek, amellyel igazolják a biztonságosságát és hatékonyságát a különböző ráktípusok kezelésében.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban hétfon délelőtt gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, északnyugaton helyenként párás maradhat a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag