Chipek válthatják ki az emberi szerveket a kutatásban

Világszerte dolgoznak azon kutatók, hogy az emberi szervek miniatürizált változatának létrehozásával támogassák bizonyos új terápiák kidolgozását. Mostantól egy őssejt alapú chip segítheti a rákkutatást.

Az emberi szervek miniatürizált változatainak rákos sejtek elleni küzdelemben van óriási szerepük. Ezek segítségévek ugyanis nem szükséges az emberi szerveket kockázatnak kitenni. Egy Los Angeles-i kutatócsoport szerint a most létrehozott chip fontos szerepet játszik majd a rákellenes kezelések biztonságosságának tesztelésében, mivel a rákos sejtek elleni küzdelem során a szív károsodását kockáztatják – számol be az új eljárásról a Science Alert. 

Percenként hatvanszor dobban

Az emberi szervek miniatürizált változatainak laboratóriumi tesztelésére számos példát találni. Ezek célja, hogy megvizsgálják a különböző gyógyszerek hatásait a szervekre anélkül, hogy bárkit is veszélyeztetnének. A Los Angeles-i Cedars-Sinai Medical Center kutatói most egy szívet reprodukáló chipet hoztak létre, amely meglepő módon több hétig működőképes maradt. Az őssejtekből létrehozott chip az emberi szívhez hasonlóan percenként körülbelül hatvanszor "dobban".

Az ehhez hasonló kutatásoknak az a célja, hogy a véráramlás és a szív mechanikai mozgásának szimulálásával a kutatók előrejelezhessék bizonyos gyógyszerek veszélyeit. Az amerikai kutatócsoport által kifejlesztett szívchip lehetővé teszi a szívre potenciálisan ártalmas kemoterápiás szerek szűrését.

Kimagasló aktivitású, kis dózisban alkalmazható új rákellenes gyógyszermolekula-jelöltet fejlesztettek ki az ELTE kutatói. Részletek

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább csak az ország északi, északnyugati felén valószínű eső, zápor, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra