Egy új eljárás megduplázza a terhesség esélyét

Egyre több a meddő pár, ennek megfelelően pedig a mesterséges megtermékenyítés jelentősége is nő. Az eljárások hatékonyságára is egyre nagyobb figyelem irányul, hiszen az érintetteknek a sikeres fogamzás a létező legfontosabb dolog. Na meg a beavatkozás sok pénzbe is kerül. Most újabb remény csillant fel.

A termékenységi képesség változásáról szóló adatok sem nálunk, sem a fejlett világ más részein nem mutatnak semmi jót. A különféle felmérések döbbenetes romlást mutatnak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint például legalább 48 millió pár szembesül folyamatosan a meddőséggel, s a népességnövekedés ellenére ez a szám 6 millióval emelkedett 20 év alatt. A legrosszabb a helyzet Európában, s azon belül is éppen a régiónkban.

ivf
A megtermékenyítéshez az új válogatási eljárás a legegészségesebb petesejteket találja meg. Fotó: 123rf

A Magyarországon készített felmérések szerint körülbelül 300 ezer azoknak a pároknak a száma, akik sikertelenül próbálkoznak gyermekvállalással. Ehhez az vezetett, hogy 100 szülőképes korú pár közül - a rendszeres nemi élet ellenére - 18-nál nem fogan gyermek. A párkapcsolatban élő nők több mint 10 százaléka nem tud öt éven belül teherbe esni, s ha két éves intervallumot nézünk, akkor az érintettek aránya 25 százalékra emelkedik. A férfiak spermaszáma pedig az 1970-es évektől kezdve, négy évtized alatt átlagosan mintegy 60 százalékkal csökkent a fejlett országokban. Így nem meglepő, hogy a mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyermekek aránya egyre nagyobb. A Medical Online szerint Magyarországon az összes szülés körülbelül 4-5 százaléka tartozik e körbe.

A meddőség egyre több embert érint

Ez évente 4 ezer gyermeket jelent, de a meddő párok 25 százaléka minden erőfeszítés ellenére gyermektelen marad. A meddőségért 40 százalékban a férfiak, 40 százalékban pedig a nők problémái a felelősek, míg a maradék 20 százalékban nem egyértelmű a gyermektelenség oka. A férfiaknál a kevés és/vagy gyenge minőségű spermium okozza a terméketlenséget, a nőknél pedig a korai petefészek-kimerülés és a romló minőségű petesejtek állhatnak a háttérben. Mivel a trendet valószínűleg ugyanazok az életmódbeli változások alakították ki, amelyek a többi civilizációs ártalomért felelősek a fejlett országokban, nem valószínű, hogy ebben változás következne be.

Azaz, ha vissza szeretnénk szerezni a jobb termékenységi mutatóinkat, többet kellene mozognunk kevesebbet ülnünk és stresszelnünk, le kellene fogynunk, fel kellene hagynunk az egészségtelen táplálkozással és a dohányzással, illetve távol kellene tartani magunktól a különféle környezetszennyező anyagokat és vegyszereket. Amíg ezt nem tesszük, maradnak a több százezer forintba kerülő beavatkozások.

A lombikbébi programok hatékonyságáról szintén sokféle adat van. Egy amerikai felmérés 40 százalék fölé teszi a születéshez vezető megtermékenyítési ciklusok számát. Európában egy nemzetközi kutatócsapat két éve publikálta azt az 1999-ig visszatekintő elemzést a Human Reproduction Open folyóiratban, amely közel hatmillió ciklus eredményeit nézte át, és stabilan 30 százalékhoz közeli, de mindvégig az alatti hatékonyságot találtak. Ezért hatalmas jelentőségű lehet az a módszer, amely ezt az arányt megduplázza.

Évtizedes trendet törhetnek meg

A Free University of Brussels (VUB) kutatócsoportja kifejlesztett egy olyan technikát, amely a petesejteket körülvevő tüszőhámsejtek (corona radiata) rétegét vizsgálja. Ebből nagy mennyiségű információ nyerhető ki arról, hogy a petesejt egészséges-e - számolt be a Brussels Times. A begyűjtött petesejtetek közül a mesterséges megtermékenyítési eljárás (IVF) részeként, az orvosok ki tudják választani azokat, amelyekkel a legnagyobb az esély a megtermékenyülésre és a méhbe történő sikeres beültetésre. Az új válogatási eljárás megkétszerezi a siker esélyét, 30-ról 60 százalékra.

A megtermékenyített petesejtek genetikai kódjának feltérképezésével a legújabb kutatás szerint megduplázható az IVF (in vitro fertilizáció, mesterséges megtermékenyítés) sikeraránya. A Pekingi Egyetem és a Harvard Egyetem közös kutatásából kiderül, hogy az egészséges embriókat kimutató új szűrővizsgálat legalább 60 százalékra növelheti a mesterséges megtermékenyítések sikerarányát. Részletek!

A mesterséges megtermékenyítés korántsem olyan egyszerű eljárás, mint amilyennek első pillanatban tűnik. A nő testét fel kell készíteni a peteérésre, fogamzásra, amit személyre szabott gyógyszerezéssel érnek el. Figyelni kell a peteérésre, mert azonnal akcióba kell lépni, ha az ovuláció megtörténik. Az arra alkalmas petesejtet be kell gyűjteni és megtermékenyíteni a méhen kívül, majd visszahelyezni a méhbe abban a reményben, hogy megtapad, és az embrió fejlődésnek indul.

Az eljárások 70 százaléka azonban eredménytelen, és lehet újra kezdeni az egész folyamatot elölről. Ez pedig rendkívül stresszes a szülőknek, ráadásul növeli a költségeket. A kutatók azt ígérik, hogy a brüsszeli Jette egyetemi kórházzal, amely az egyik vezető termékenységi centrum Európában, olyan megfizethető corona radiata vizsgálatot dolgoznak ki, amelyhez bárki hozzáférhet, hogy kevesebb próbálkozásra legyen szükség az eredményes megtermékenyítéshez.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)