Az orvosok ilyen fizetést szeretnének

HáziPatika

"A hatalom birtokosai felfedezték a magánegészségügyet, nem véletlen hogy egyre késik a közfinanszírozott ellátás rendbetétele."

A fenti idézet Rékassy Balázs egészségügyi közgazdásztól való, akivel a magán- és állami egészségügy jelenlegi helyzetéről a medicalonline.hu készített interjút.

Semmiféle információnk nincs a magánegészségügyről
Semmiféle információnk nincs a magánegészségügyről
Rékassy az interjúban elmondta, hogy jelenleg hivatalosan semmiféle információnk nincs a magánegészségügyről, éppen ezért végeztek a közelmúltban egy felmérést a szektor helyzetéről. Arra a kérdésre, hogy mi lehet az oka, hogy az államnak nem fontos pontosan számba vennie az egészségügyi magánpiacot, a szakértő azt felelte, hogy szerinte egyrészt nincs rá kapacitásuk, másrészt pedig úgy véli, hogy a politikailag befolyásos emberek mára rájöttek: erősebb gazdasági érdekük fűződik a magánszektor fejlődéséhez, mint a közfinanszírozott rendszer rendbetételéhez.

A magyar egészségügy ezért nem működik - részletek!

Rékassy szerint  az egészségügyben a magán- és állami szektor kettéválása a leszakadó szegényeknek óriási hátrányt jelent, és a magánszolgáltatásokat megfizetni képesek is csak látszólag járnak jobban. A magánrendelők ugyanis éppúgy minőségbiztosítás híján dolgoznak, mint az állami szektor, és itt talán még az a kicsi kontroll sem működik, mint a közfinanszírozott rendelőkben és kórházakban, ahol legalább elég pontosan dokumentálják az eseteket. Ezzel a helyzettel véleménye szerint mindenki rosszul jár.
A közgazdász elmondta, hogy a nemrég végzett felmérésben arra is rákérdeztek, hogy az orvosok egy adott pozícióban mekkora havi nettó jövedelmet tartanának elegendőnek.  Az eredmények szerint a vágyak meglepően földközeliek, az átlag 1,1-1,2 millió forintot nevezett meg. Az alternatív gyógyászok, az ortopédusok állnak az élen 1,7 millióval, őket az onkológusok követik 1,5 millióval, a pulmonológusok pedig a sereghajtók 600 ezer forinttal. Mint mondta, érdemes felfigyelni a háziorvosokra, akik 850 ezer forint havi nettó jövedelmet tartanának kielégítőnek, ennyit azonban véleménye szerint valóban képtelenség kigazdálkodni a jelenlegi finanszírozásukból.
A teljes interjút itt olvashatja el.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén napos, gyengén felhős lesz az ég, a Dunántúlon növekedhet meg erősebben a felhőzet, ezeken a tájakon elvétve alakulhat ki futó zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag