A szüzességvizsgálat sötét oldala

A szegény lányok legnagyobb kincse a szüzesség - tartotta magát sokáig a népi bölcsesség, amit aztán a szexuális forradalom megdöntött a nyugati kultúrákban. Ennek ellenére még a felvilágosult országokban is végeznek olykor szüzességi teszteket, s a világ sok pontján még mindig kifejezetten elterjedt ez a gyakorlat.

A szüzesség kultusza a tisztaság mítoszához kapcsolódik. Gyakorlati haszna is volt, hiszen amíg nem léteztek megfelelő kezelések, a nemi úton terjedő betegségek ellen nem volt semmiféle védelem az önmegtartóztatáson kívül. Másrészt létezett a birtoklási vágy, azaz a férjek (és ez sokfelé ma is erősen érvényesül) úgy gondolták, hogy az asszonyuk csak az övék, akit előttük nem tehet magáévá senki más. Az 1960-as években induló szexuális forradalom a nyugati társadalmakban elsöpörte ezt a szemléletet, felszabadította az embereket a szexuális nyomorból, amely csak a gyermeknemzést fogadta el a szex megfelelő okának, az élvezetet nem. Nem meglepő, hogy rengeteg embernél lett állandó szorongások forrása. A szüzességnek e szemléletváltozás révén jelentősen csökkent a jelentősége, és egyre többen értékelték magasabbra még a házasságra készülve is, ha valaki "jó az ágyban", mint azt, hogy érintetlen. Ma már gyakorlatilag fel sem merül, hogy a szüzesség a házasság előfeltétele lenne.

virgin
A szüzesség tényét nem lehet orvosi módszerekkel biztonsággal megállapítani. Fotó: iStock

A nyugati országokban is előfordul olykor, hogy nőgyógyászok szüzességi vizsgálatot végeznek, de ez többnyire bűnügyekkel összefüggésben történik. Ha például egy szülő arra kérne egy orvost, hogy a lányát vizsgálja meg ilyen okból, a kérés végrehajtása etikátlan lenne. Ráadásul a szüzességi vizsgálatok több okból is értelmetlenek. (Jegyezzük meg, hogy az ellenététes irányú orvosi beavatkozásokról többet hallani. Nyugati plasztikai sebészeteken a szüzességet, pontosabban annak látszatát helyreállító műtéteket is végeznek olyan pácienseken, akiknek hazájában a szüzesség ellenőrzése megtörténhet például házasságkötések előtt.)

A szüzesség tesztelése a szexuális erőszak egyik formája

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2018-ban globális felhívásban tette közé, hogy véget kell vetni ennek az orvosi szempontból szükségtelen, gyakran fájdalmas, megalázó és traumatikus gyakorlatnak.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetével (ENSZ) együtt, a WHO nemrégiben állásfoglalást tett közzé a szüzességet firtató nőgyógyászati vizsgálatok ellen. Teljes mértékben elítélték azt a gyakorlatot, amelyről tudott, hogy legalább 20 országban gyakori, a nemi alapon való megkülönböztetés egyik formája, orvosi szempontból szükségtelen, fizikai vagy érzelmi szempontból traumatikus lehet a nők számára, és az alkalmazott diagnosztika tudományosan értéktelen. Az ENSZ ezért arra a következtetésre jutott, hogy a szüzesség tesztelése a szexuális erőszak egyik formája - hívja fel a figyelmet a Popular Science magazin.

A WHO és az ENSZ kutatása szerint a szüzesség tesztelése az önértékelés leromobolásához, a jövőbeli szexuális élet zavaraihoz, csökkenő önbecsüléshez, szorongáshoz és depresszióhoz, halálfélelemhez vagy erőszakhoz vezethet. A "sikertelen" tesz explicit fenyegetése miatt oktatási, házassági és foglalkoztatási diszkrimináció áldozatává is válhatnak az érintettek. Azokban az országokban, ahol a szüzességi vizsgálatokat nagy csoportokban vagy egészségtelen környezetben végzik, vérzés, fertőzés, sőt nemi úton átadható betegség is a lehetséges következmények között szerepelhet. Ezek a tesztek nem lennének etikusak és egészségesek, még akkor sem, ha működnének. De semmire sem jók. Az a személy, aki elutasítja a szexet a megbélyegzés, a büntetés vagy az erőszak elkerülése érdekében, attól még megbukhat egy szüzesség vizsgán, amely ráadásul életveszélyes következményekkel járhat.


A szüzességvizsgálat általában a vagina szűkösségét vizsgálja, annak a vékony membránnak, a szűzhártyának (hymen) a sértetlenségét, amely valamilyen formában jelen van a hüvely nyílásánál.  A "két ujjas" vizsgálattal azt ellenőrzik, hogy milyen szűk a hüvelyfal. E tesztek egyike sem megbízható. A tudományos konszenzus az, hogy a hüvely anatómiájának egyetlen aspektusa sem határozhatja meg véglegesen a szexuális történetet, mivel a szűzhártya és a hüvely falának természetes fiziológiája nagymértékben eltérhet és megváltozhat számtalan nem szexuális cselekedet eredményeként is.

Miért számít, hogy a szüzességi tesztek nem működnek? A szüzességvizsgálat eszméje számos veszélyes mítoszra támaszkodik arról, hogy a test és a szex hogyan működik. És ezek a félreértések még azokra az is károsan hatnak, akiket nem érint ez a megalázó eljárás.

A  szűzhártya épsége egyáltalán nem bizonyítja a szüzességet

A szüzesség tesztelésének gondolata azon a feltételezésen nyugszik, hogy a szűzhártya "ép", egészen addig, amíg "át nem szakad". Bár köztudott, hogy ez a finom membrán nem szexuális tevékenységek miatt is elszakadhat. Ennek klasszikus példája a lovaglás. Az orvosi szakirodalom rámutatott, hogy a hymen személyenként nagyon különböző, még a fizikai sérülése előtt is. Egyes esetekben a membrán szinte teljesen (vagy ritkán teljes mértékben) lefedi a hüvelynyílást, másoknál pedig csak egy enyhe félholdat képez. A szűzhártyának lehetnek természetes perforációi és a vastagsága is jelentősen eltérhet. A behatolás bizonyos esetekben szakadáshoz vezet, de máskor viszont csak megnyújthatja vagy egyáltalán nem zavarja. Azaz a szűzhártya épsége egyáltalán nem bizonyítja a szüzességet.

Az a mítosz, hogy a hymen egy olyan akadály, amelyet át kell szakítani a behatoláskor, nem pusztán hamis, hanem káros. Az első hüvelyi behatolás tapasztalata egyáltalán nem kell, hogy véres vagy fájdalmas legyen. Egyeseknél elkerülhetetlen ez a kellemetlenség, különösen bizonyos betegségek esetén. A legtöbben, akik fájdalmat tapasztalnak, azt a hüvelyszárazságnakvagy a tapasztalatlan partnerüknek köszönhetik. A mítosz viszont azzal riogatja a fiatal nőket, hogy az első szexuális élményük kellemetlen, fájdalmas és traumatikus lesz. Ha a szorongásukat nem söpri el a testi vágy, ez afélelemkönnyen önbeteljesítővé válhat.

A kamaszok a nemiség mítoszát, akkor is megélik, ha ehhez semmilyen betanult rítus, vagy más esemény nem kötődik. Az első együttlét mindenki számára beavatást jelent, ami jó esetben segíti a felnőttség felelősségének kialakítását. Habár sok emberben pont a nemi érés kelti a felnőttség érzetét, valójában sokan lelkileg mégsem felkészültek a közös örömök megszerzésére. A szexuális nevelés nem csak azért fontos, hogy jó szeretőkké váljanak a serdülők, de ami még fontosabb, hogy hogyan védjék ki a szexussal járó gyötrődéseket. Részletek! 

A WHO és más szervezetek által összeállított kutatások azt mutatják, hogy a fiatalok szüzességének tesztelése nagymértékben visszaüthet. Azokban a háztartásokban és közösségekben, ahol a tizenévesek várhatóan tartózkodnak a szextől, a szexuális oktatás általában gyenge vagy egyáltalán nem létezik. Ennek eredményeként ezekben a helyzetekben sok tizenéves az orális és anális szexet választja, és lemond a védelemről, a szexuális úton terjedő fertőzések (STI) kockázatának hiányos ismerete miatt. Számos tanulmány megjegyzi, hogy a vaginális szüzességre való összpontosítás valójában a nemibetegségek terjedését segítheti. A kutatások azt is állítják, hogy azok a nők, akik vállalják a szextől való tartózkodást, majd feladják ezt az elkötelezettséget, kevésbé valószínű, hogy fogamzásgátlást használnak, mint azok, akik soha nem tettek ilyen fogadalmat. A tisztaság hangsúlyozása egész életen át negatív hatással lehet a szexuális egészségükre és a kapcsolataikra.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+3, +8 °C

Hazánkban kedden délelőtt nagyon változékony idő lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag