A szülők meglepő hatása gyerekeikre

Az nyilvánvaló, hogy a szülők nagyban meghatározzák a gyermekeik fizikai és mentális egészségét, de nem világos, hogy ez miként változik meg, ha az utódok felnőnek. Az is titok volt eddig, hogy mi történik, ha a párkapcsolat révén megjelenő családtagok új elemeket dobnak be.

Magyarországi tapasztalatokból is tudjuk, hogy akiknek a szülei alkoholisták voltak, maguk is könnyebben válnak az ital rabjává. A kutatások mindezt összefüggésbe hozzák azokkal a megtanult viselkedési, problémamegoldási mintákkal, amelyeket az alkoholisták családjában a gyermekek elsajátítanak. Az is tudott, hogy a túlsúlyos gyerekek szüleinek általában jelentős súlytöbblete van. De kevesebb olyan kutatás készült, amely azt vizsgálta volna, hogy általában véve a szülőkkel való kapcsolat hogyan hat hosszú távon a gyermekek egészségére.

család
A szülők hatása sokkal bonyilultabb felnőtt gyermekeik egészségre, mint gondltuk. Fotó: iStock

Ezen segít, és meglepő eredményeket hozott az a 45 különböző középkorú párról készített holisztikus tanulmány, amely azt mutatja be, hogy e felnőtt gyermekek és a szüleik közötti kapcsolatok hogyan befolyásolják az egész életen át tartó egészséget. A kutatók megállapították, hogy még a szülők negatív magatartása is pozitív hatással lehet utódaik egészségére. A vizsgálatok eredményeit összegző cikket a Journal of Family Issues folyóirat tette közzé. A kutatók mélyreható személyes interjúk során értékelték, hogy a partnerek hogyan tekintenek a kapcsolatukra mind a saját szüleikkel, mind a házastársukkal. A párok 40 és 60 év közöttiek voltak, túlnyomórészt fehérek és jómódúak - ami ezeknek az eredményeknek a széles körű alkalmazása szempontjából megfontolandó -, illetve 19 és 26 év között éltek együtt. A heteroszexuális házastársak mellett meleg és leszbikus párokat is meginterjúvoltak.

Az intenzív anyaság hatásai

A tanulmány megállapította, hogy az interjúalanyok leggyakrabban az - akár biológiai akár jogi értelemben vett - anyákhoz fordultak olyankor, ha fizikai vagy pénzügyi támogatásra volt szükségük. A szerzők ezt az "intenzív anyaság" elméletnek tulajdonították, amelyben az anyák felelősnek érzik magukat gyermekeik egész életének jóléte iránt, és folyamatosan dolgoznak, hogy támogatást nyújtsanak nekik. Az apjuk befolyásáról a felnőtt gyermekeket általában úgy számoltak be, hogy apjuk kevésbé volt a példaképük és inkább óvatosan arról meséltek, ő volt az a személy, akiknek az egészségtelen szokásai ösztönzést adtak nekik, hogy jobbak legyenek.

Ahhoz, hogy e következtetésekig eljuthassanak, a szerzők általános kérdésekkel kezdték el a szülőkkel való kapcsolat feltárását. Ezután tértek rá azokra a kérdésekre, amelyek azt igyekeztek feltárni, hogy miként értékelik a vizsgálat alanyai a szüleikkel való kapcsolatuk hatását az egészségükre. Míg a résztvevők nagyrészt azt állították, hogy szülői kapcsolataik csekély mértékben befolyásolták az egészségüket, a harmaduk-negyedük szerint a szülők vagy a párjuk szülei valamilyen mértékben hatottak rájuk.


A szerzők azt is megállapították, hogy a résztvevők házastársukkal és a házastársuk szüleivel való feszültségek, amelyeket gyakran szeret láttatni a fejlett nyugati társadalmak kultúrája szatirikus közegben, nem feltétlenül érvényesek a megkérdezett párok esetében. Az anyákat általában arra hívták fel gyermekeik figyelmét, hogy mi az, amire a párjuknak szüksége lehet.

"A mintánkban szereplő emberek közül nem valószínű, hogy valaki felhívja anyósát, és például azt kérje tőle, hogy jöjjön el és vigyázzon rá a műtétje után. Inkább az anyjukat hívnák fel. De a házastársuk a saját anyja közreműködését hasznosnak találná, mert munkában maradhatna, és tudná, hogy otthon rendben vannak a dolgok" - idézte az Inverse magazin Alexandra Kisslinget, az Ohio Állami Egyetem kutatóját, a tanulmány vezető szerzőjét.

Miközben a résztvevők azt állították, hogy válságos időkben hiába tudták, hogy számíthatnak az apjukra, vagy valóban a segítséget is kaptak tőlük, az apákat és az apósokat túlnyomórészt mégis figyelmeztető (olykor elrettentő) példaként kezelték a felnőtt gyermekek. Azaz az előttük álló rossz példa egy jobb egészségesebb életvitelre motiválta őket. "Az megkérdezett emberek negatív egészségi példákként tárgyalták az apák és apósok alkohol- és drogfüggőségét, amelyek felnőttkorukban egészségesebb életmódra ösztönözték őket" - mondta Kissling. Az anyák negatív egészségi tapasztalatai szintén motiválják felnőtt gyermekeiket az egészségük jobb megőrzését segítő döntésekben, ám ez gyakoribb fizikai betegségekkel (például a cukorbetegség vagy a szívbetegségek), és ritkább a mentális állapotokkal kapcsolatban.

Mit kezdjünk azzal a szülői örökséggel, amely romboló hatású? Hogyan kezelhetők azok a szülők, akik gyermeküket valamilyen módon megakadályozták az őket megillető, önálló és önmagáért felelős életvitel kialakításában. Nagyon kevesen vannak azok, akik felnőttkori problémáikat kapcsolatba tudják és merik hozni egykori szülő-gyerek viszonyukkal. Legtöbbünk egyszerűen nem lát rá e kritikus témára, a szülő kényszerű idealizálása miatt. A továbblépés feltétele a szülőkhöz való kritikátlan lojalitás feladása. Ezután foghatunk csak hozzá, hogy tudatosítsuk, majd feldolgozzuk a múlt értelmetlen, káros szülői üzeneteit. Részletek!

Saját mentális egészségükről a résztvevők többnyire megemlítették, hogy bármelyik szülő fizikai betegségei - különösen akkor, ha a házastársuk betegségével összefüggést mutattak - negatívan befolyásolták mentális egészségüket, mert úgy érezték, hogy elhanyagolták házastársukat, vagy nem tudtak megfelelő támogatást nyújtani a szüleiknek vagy a házastársuknak.

A továbbiakban a kutatók szerint meg kell vizsgálni, hogy milyen szerepet játszik a társadalmi-gazdasági helyzet ezekben a többgenerációs kapcsolatokban, különösen az "intenzív anyaság" esetén, és hogy ezek a kapcsolatok hogyan változhatnak azoknál a családoknál, amelyeknek nincs sem feláldozható idejük, sem pénzük a felnőtt gyermekeik támogatására.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag