10 módszer, hogy ne stresszeljünk - infografika

A stresszt folyamatos feszültségnek, tartós nyomásnak, nem múló idegességnek írnánk le a legtöbben, amihez az esetek többségében azt is hozzátennénk, hogy kellemetlen állapot. Ráadásul ez nem csak egy érzés, súlyos betegségeket válthat ki. Hogyan tarthatjuk távol magunkat a stressztől? Ezt mutatja meg infografikánk.

Stresszről szoktunk beszélni akkor is, ha valamilyen pozitív izgalom ér bennünket: például gyermek születik a családban, meccset játszunk vagy nyilvános elismerést kapunk. De ez a hatás szinte mindig boldogsággal jár együtt és fokozatosan lecsillapodik, megszűntetve a szervezet túlfeszített állapotát.

A negatív stressztől azonban többnyire nem szabadulunk ilyen könnyen. Az idegesség, feszültség miatti tartós vagy visszatérő fejfájás, gyomorgörcs mindenki számára ismert. De azt talán kevesen gondolnák, hogy a stressz mennyire kiterjedten hat a szervezetünkre , és hatására hogyan változhat meg különféle szerveink működése. A stressz alapfunkcióját tekintve a túlélést szolgálja a "harcolj vagy menekülj" állapot előidézésével. Ám a legtöbb helyzetben egyik megoldást sem választjuk/választhatjuk, így fennmarad a romboló feszültség. Előfordulhat, hogy legszívesebben felpofoznánk a főnököt? Igen. De mégsem tehetjük, még akkor sem, ha ettől lenyugodnánk. Továbbá el is elfuthatnánk előle, hogy ne nyomasszon tovább a viselkedésével. Ez is igaz, de másnap talán már nem kellene bemennünk dolgozni.

A stressz az elfojtás miatt a leggyakrabban, és legintenzívebben az erősen szabályozott környezetekben, így a munkahelyünkön jelentkezik. De nem csak ott. Nagy terhelésnek lehetünk kitéve a magánéletünkben vagy éppen a közlekedésben is. Ám egyetlen helyet sem ismerünk, ahol az elhúzódó negatív stressz jó hatással volna ránk. Meg kell szabadulnunk tőle - ehhez ad tanácsot infografikánk.

stresszes infografika
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak kisebb körzetekben lehet szakadozottabb a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra egyre inkább keleten is van esély. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra