Ők lettek 2018 Egészséghősei

Adományokat gyűjtő futónő, Facebookon egészségre nevelő szakorvos és ismert televíziós személyiség is szerepel 2018 Egészséghősei között. A szakmai zsűri és a közönség hat kategóriában választhatta ki az idei példaképeket.

A HáziPatika.com Egészséghősök pályázata azzal a céllal indult útjára, hogy kiemelje a lakosság egészségéért legtöbbet dolgozó embereket. Már a nevezési fázisban is kitűnt, milyen sokan vannak ezek a névtelen és a média számára sok esetben arctalan hősök: a hat kategóriában közel 130 jelölt állhatott a közönség és a szakmai zsűri elé, akire összesen több tízezer szavazat érkezett. A nevezések és a voksok nagy száma is jól tükrözi, milyen fontos munkát végeznek a mindennapokban ezek az Egészséghősök, akik közül a szakmai zsűri és a közönség is kiválasztotta a legkiválóbbakat.

Ezerből 40 magyar tud segíteni "Mentőápolótól mentőorvosig minden szintet megjártam, így talán hitelesen mondhatom: nagyon szép szakma ez" - mondta el dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, akivel az Egészséghősök pályázat kapcsán beszélgettünk - kattintson !

"Nagy öröm volt látni, mennyi névtelen hős él közöttünk: a futómozgalmat indító gyerekgyógyásztól a genetikai vizsgálatok fontosságáért kampányoló édesanyán keresztül az orvostanhallgatókat segítő szimulációs applikáció fejlesztőjéig rengetegen fordítják arra a szabadidejüket nap min nap, hogy saját és környezetük életét jobbá tegyék. Hogy segítséget és reményt nyújtsanak a betegségekkel küzdőknek, vagy egészséges életmódra buzdítsák a még kevésbé elkötelezetteket" - mondta el Kulcsár Hajnal, a kampányt indító HáziPatika.com főszerkesztője. Hozzátette: közhelynek hangzik, de az Egészséghősök pályázat esetében valóban nagyon nehéz dolga volt a szakmai zsűrinek. Legszívesebben minden jelöltet díjaztunk volna, hiszen mind igazi hősök.

Kulcsár Hajnal, a HáziPatika.com főszerkesztője
Kulcsár Hajnal, a HáziPatika.com főszerkesztője

A közönségszavazás győztesei

A közönség szavazatai az utolsó napokban is záporoztak a jelöltekre, akik között néhány kategóriában végig komoly verseny volt. Az Orvos kategória győztese végül szoros befutóként Dr. Mangó Gabriella lett. A gyöngyösi orvos-természetgyógyász a krónikus betegek és fogyatékkal élők megkülönböztetése ellen küzdő ZOOM Egyesület alapítója, emellett a helyi televízió Egészség Percek című műsorának vezetőjeként is fontos szerepet vállalt az egészséges életmódra nevelésben.

Az Egészségügyi szakember kategóriában a legtöbb szavazatot Tóth Judit gyógyszerész asszisztens zsebelhette be, aki tanácsaival sokat segített többek között a glutén- és laktózintoleranciában szenvedőknek. Rendszeresen tart előadásokat óvodai és iskolai intézményekben, illetve egészségmegőrző programokon is.

A CigiSzünet nevű Facebook-oldal létrehozójaként és szerkesztőjeként Dr. Pócs Dávid sürgősségi szakorvos lett az Innovátor kategória közönségdíjasa. A CigiSzünet Magyarország első, fiataloknak szóló, a dohányzással és a leszokással foglalkozó Facebook-oldala, amelyet 3700-nál is többen követnek. Emellett Pócs Dávid nagy hangsúlyt fektet a jövő orvosainak képzésére a prevenció területén is.

Az Egészséghősök pályázat díjazottjai
Az Egészséghősök pályázat díjazottjai

Az Új generáció kategóriában a legtöbb közönségszavazatot Balogh Enikő debreceni orvostanhallgató gyűjtötte össze, aki aktív szerepet vállal az egészséges életmód népszerűsítésében. Futásaival rendszeresen adományokat gyűjt sérült és beteg gyermekeknek, melynek köszönhetően Gyermekmentő Futónagykövetnek is kinevezték.

A Páciens/Szószóló kategóriában Sevcsik M. Anna kapta a legtöbb szavazatot. Az érdi édesanya személyes érintettség miatt fogott neki a Babagenetika Mozgalom szervezésnek, melynek egyik fő célja, hogy felhívja a figyelmet a genetikai vizsgálatok fontosságára. Emellett tagja a legnagyobb női civilszervezeteket összetömörítő NőiLigának, illetve kuratóriumi tagja a nehéz sorsú anyákat segítő Tündérpakk Alapítványnak is.

A Híresség kategória közönségdíjasának Erős Antóniát választották. A televíziós személyiség hosszú évek óta aktívan kampányol a cukorbetegség megismeréséért, az általa alapított Egy Csepp Figyelem Alapítvány pedig a diabétesszel küzdők mindennapjait próbálja megkönnyíteni.

Dr. Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese
Dr. Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese, a szakmai zsűri elnöke

A szakmai zsűri győztesei

A közel 130 pályázat közül a hattagú szakmai zsűri (dr. Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese, Zöldi Péter egészségügyi menedzser, dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke, Nagy-Tóth Ildikó, a Mályvavirág alapítvány elnöke, Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója, illetve Kulcsár Hajnal, a HáziPatika.com főszerkesztője) is kiemelte a legkiválóbbakat.

Az Orvos kategóriában indult jelöltek közül a zsűri Dr. Benyó Gábort hirdette meg győztesnek. Gyermek hematológus-onkológus főorvosként szinte nap mint nap fiatal gyermekek életéért küzd. A Tábitha Ház orvosigazgatójaként pedig krónikus betegségben szenvedő kisgyerekek és családjaik számára igyekszik elviselhetőbbé tenni a mindennapokat.

Az Egészségügyi szakember kategóriában Hangel Bálint Tibor nyerte el a zsűritől az első helyet, aki a rendőrség kötelékében dolgozik egészségügyi asszisztensként. Több éve folyamatosan oktatja laikusoknak és rendvédelmi dolgozóknak az újraélesztést, illetve az elsősegélynyújtást. Oktatását maszkmesteri tudásával kombinálja, hogy minél élethűbb, realisztikus képzéssel adja át tudását. Emellett több helyen is karitatív tevékenységeket vállal nonprofit szervezeteknél.

Az Egészséghősök díjátadóján 11 szobor talált gazdára
Az Egészséghősök díjátadóján 11 szobor talált gazdára

Az Innovátor kategóriában a zsűri döntése alapján Dr. Zelena András lett Egészséghős. A Korábban Érkeztem Koraszülött Alapítvány gyásztanácsadójaként gyermekeiket elvesztett szülőknek segít feldolgozni a szinte feldolgozhatatlan tragédiákat. Emellett több tudományos lap szerzőjeként és két hazai egyetem kutatójaként a gyászfeldolgozás módjait és fontosságát hirdeti.

Az Új generáció kategória díjazottja Kalászi Marianna debreceni orvostanhallgató. Az egészségügy területén igen aktív munkát végez: több éven keresztül volt önkéntes határon túli orvosi missziókban, illetve gyermek- és ifjúsági táborokban. Az elmúlt években rengeteg prevenciós tanórát, egészségnevelő előadást tartott, lakossági szűrőprogramokat, jótékonysági projekteket rendezett.

A Páciens/Szószóló kategóriában a miskolci Nagy Boglárka lett az első helyezett, aki a Magyarországi Légimentésért Alapítványon keresztül tesz a légimentésben dolgozók munkakörülményeinek javításáért. Szívén viseli a légimentés sorsát, jövőjét.

A HáziPatika.com szerkesztősége ezúton is szeretné kifejezni háláját mindazoknak, akik jelentkeztek, másokat jelöltek, vagy szavaztak valamelyik pályázóra. Büszkék vagyunk rá, hogy Magyarországon is ilyen nagy számban vannak azok a hétköznapi hősök, akik a sajátjuk mellett mások egészségéért is dolgoznak!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Délelőtt a hajnalban képződő pára- és ködfoltok hamar feloszlanak. Emellett keleten is tovább szakadozik a felhőzet, de arrafelé még helyenként előfordulhat kisebb eső, záporeső. Napközben általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén erőteljes - gomolyfelhő-képződéssel. Főleg hazánk északkeleti, keleti harmadában számíthatunk elszórtan záporokra, zivatarokra, de másutt is elvétve előfordulhat záporeső. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt, helyenként keleten élénk lesz. A zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra